Foto door George Pak via Pexels

Hoe voorkom je blaren bij het wandelen?

door


Blaren zijn een veelvoorkomend probleem als je begint met het wandelen van lange afstanden. Erg vervelend als je deze op de eerste dag van je trek al oploopt en de volgende dagen nog verder moet. Ik had vaak al blaren als ik vijftien kilometer liep zónder rugzak. Hoog tijd om eens op een rijtje te zetten hoe je het beste blaren kunt voorkomen.

Schoenen testen om blaren te voorkomen

Blaren voorkomen, zo doe je dat:

Draag goede, passende schoenen

De goede schoenen vinden kan erg lastig zijn, maar dit is toch het eerste waarnaar je kijkt. Waarom inlegzolen, gelsokken of andere maatregelen als een goede schoen bij jou al blaren kan voorkomen? Wil je weten welke soort schoen bij jou past? Hier leggen we uit hoe je het beste hikeschoenen koopt. Natuurlijk kan je ook advies vragen in een winkel en is het belangrijk om de schoen te testen. Vergeet ook vooral niet om de schoenen goed in te lopen om te zien of je blaren krijgt, zodat je hier vóór vertrek iets aan kan doen. Maar trap niet in de mythe dat het inlopen alles goedmaakt. Als een schoen in de winkel niet honderd procent naar je smaak zit, koop hem dan vooral niet en ga op zoek naar een schoen die wel meteen comfortabel voelt.

Goede sokken tegen blaren

Het voorkomen van blaren bij het wandelen houdt namelijk niet op bij het kopen van goede schoenen. Wandelsokken zijn een aanrader, omdat deze gemaakt zijn van een materiaal dat speciaal is bedoeld voor hiken. Zo bestaan er dubbellaagse blarensokken, die goed kunnen helpen als blaren bij jou door wrijving ontstaan. Die speciale blarensokken kunnen gemaakt zijn van een binnen en buiten sok. Kort gezegd, kunnen deze twee delen tegen elkaar wrijven, waardoor ze de wrijving voor je voet opvangen. Merk je dat bij jou juist de naden irriteren? Ga dan op zoek naar een naadloze sok. Iedere voet is anders, dus weet goed waar jouw blaren ontstaan en wat je dus nodig hebt.

Veterstrikken tegen blaren bij het wandelen
Foto door Noel Ross via Pexels

Veterstrikken voor gevorderden

Wist je ook dat de manier waarop jij je veters strikt van invloed is op de pijn aan je voeten en op blaren? Houd tijdens het wandelen dus goed in de gaten waar jij de meeste druk of pijn voelt en pas de manier waarop jij je veters strikt hierop aan. Je veters voldoende strak aantrekken kan ook al schuren en blaren voorkomen, maar zorg wel dat je je voet niet afknelt.

Hulpmiddelen tegen blaren

Vervelend is dat niemand dé gouden tip kan geven als je ondanks deze tips toch nog blaren hebt. Er zijn veel hulpmiddelen op de markt die je van je blaren af zouden moeten helpen. Denk aan blaarpleisters, het insmeren van je voeten met bijvoorbeeld vaseline of juist talkpoeder, of aan gelsokken die je tegen blaren kunnen beschermen. Wat werkt is afhankelijk van de persoon, probeer daarom vooral uit voordat je op wandelvakantie gaat.

Behandelen, als het blaren voorkomen niet is gelukt

Je kan blaren bij het wandelen zoveel mogelijk voorkomen, maar toch is het goed om voorbereid te zijn. Dit kan je weer op weg helpen als je ze toch oploopt. Hier leggen we uit wat je het beste kan doen als je een blaar hebt. Zorg dus dat je de goede spullen bij hebt, zodat je jezelf weer op weg kan helpen als je toch een blaar oploopt.

Passende schoenen op pad in een beek
Foto door Marta Wave via Pexels

ActiviteitGezondheidTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.