Hikeschoenen kopen? Zo koop jij de perfecte fit

door

Het wandelseizoen is altijd geopend en goede schoenen zijn essentieel. Natuurlijk kan je jouw wandelavontuur op wat oude sneakers doen, maar of jouw gewrichten er heel vrolijk van worden, is maar de vraag. En verschillende wandelingen, trekkingen en hikes – wat is ook alweer het verschil? – vragen om verschillend schoeisel. Zo vraagt een wandelschoen voor in Nederland minder technische eigenschappen dan schoenen waar je gletsjertochten mee maakt. We zoomen nu iets meer in op hikeschoenen, zodat ook jij de perfecte fit koopt.

HOKA ONE ONE Sky Toa GTX Gore Tex schoen klimmen

Wat zijn hikeschoenen?

Traditioneel worden wandel-, trekking- of hikeschoenen onderverdeeld in categorieën. Zo worden de meeste hikeschoenen onderverdeeld in de volgende categorieën A, B, C en D. Dan zijn er ook nog combinaties tussen een A/B en een B/C schoen. De categorieën geven vaak een goede richtlijn voor jouw avonturen. Toch gaat de vlieger niet altijd op, want schoenen zijn persoonlijk en we zien een steeds lichtere en technische schoen de norm worden. Want waarom zou je de hele tocht op zware schoenen doen, terwijl er waterdichte, lichte en zeer goede hikeschoenen op de markt zijn?

Weet waar je jouw hikeschoenen voor koopt

Helaas bestaat er in de wandelwereld niet één allemansvriend. Er is dus niet een perfecte wandelschoen die zowel lekker loopt door de Nederlandse bossen als op een gletsjertrekking in de Himalaya. Bedenk je daarom dus altijd goed, wat voor schoenen je nodig hebt en welke avonturen er op jouw planning staan.

hikeschoenen

Lage of hoge wandelschoenen?

Ook hier zijn de meningen nogal verdeeld. Tijdens onze C1 cursus liepen de gidsen vaak op lage en lichte schoenen. De gidsen leven echter in de bergen, zijn onstabiele ondergronden gewend en trainen de voeten en enkels vrijwel non-stop. Als inwoner uit de lage landen, zijn we dit soort omstandigheden meestal niet gewend. En daarom is bij het wandelen in de bergen meestal een wat hogere schoen wel echt een aanrader. Deze hoge hikeschoenen zorgen ervoor dat je minder snel door jouw enkel gaat, maar eveneens dat je jouw enkel iets minder snel pijnlijk stoot tegen een steen of rots. Trailrunners zullen overigens zweren bij lage schoenen, want die zijn lichter en meer flexibel. Belangrijk is om te weten wat je te wachten staat, want met lage en niet-waterdichte schoenen hoef je een gletsjer oversteek niet eens in je hoofd te halen.

Kunnen jouw hikeschoenen jouw avontuur aan?

Een gletsjeroversteek is misschien een erg extreem voorbeeld. Toch is het goed om in je achterhoofd te houden of jouw schoenen steigijzervast of stijgijzervriendelijk moeten zijn. Het is zonde om een smak geld neer te leggen en er na een tijd achter te komen dat ze toch niet helemaal voldoen. Misschien ga je wel een keer sneeuwschoenwandelen of op huttentocht. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een waterdichte schoen. In Nederland en omliggende regio’s wellicht niet heel essentieel, maar op jouw backpackavontuur soms heel handig en fijn. Kijk in dat geval naar waterdichte én ademende schoenen met bijvoorbeeld Gore-Tex of Futurelight. In warme zomerperioden is een waterdichte schoen wel altijd een stuk warmer.

hikeschoenen hanwag

Geen halve zolen

Bezuinigen op hikeschoenen is vaak een slecht idee. De regel ‘goedkoop is duurkoop’ is vaak helaas het geval. De zool van jouw schoenen zijn vaak essentieel en meestal het enige contactpunt met de aarde. Wegglijden op gladde ondergronden is nooit fijn. Je wil dus altijd kunnen vertrouwen op jouw stappers, dus zorg ervoor dat de zool wel echt van kwaliteit is. Een Vibram-zool is meestal uitstekend, maar wel een tikkeltje duurder.

Tips voor het kopen van hikeschoenen

  • Pas in de winkel als je niet zeker bent van jouw maat
  • Laat je goed voorlichten als je niet zeker bent
  • Waterdicht of niet?
  • Goed profiel
  • Voldoet aan jouw geplande avonturen?
  • Schoen moet niet knellen
  • Pas de hikeschoenen met wandelsokken
  • Zorg dat ze lekker zitten
  • Kies eventueel voor zooltjes
hikeschoenen Black Diamond stijgijzers

KeuzehulpenTheHike.nlWandelschoenen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.