Czech Trail: de nieuwste langeafstandswandeling in het oh zo mooie Tsjechië

door

Langeafstandswandelingen (LAW) zijn de perfecte manier om de omgeving van een groot gebied te kunnen bewonderen in één route. Kijk uit over prachtige uitzichten en geniet van de veranderende natuur, terwijl je jezelf langzaam over de route voortbeweegt. Het is niet altijd makkelijk en het vraagt veel energie, maar het is zo ongelofelijk de moeite waard om eens in je leven dagen/weken/maanden achter elkaar te lopen. Eén van de allernieuwste langeafstandswandelingen die jij op je lijstje erbij wilt zetten, is de Stezka Českem, oftewel de Czech Trail. Een prachtige route die van west naar oost Tsjechië en weer terug loopt.

Het onstaan van de Czech Trail

Martin Úlb, de oprichter van de Czech Trail vond dat het land een langeafstandsroute miste en begon samen met andere wandelfanaten aan het plannen en uitstippelen van deze nieuwe LAW. Binnen twee jaar tijd hebben ze, in samenwerking met de Czech Tourist Club, de route op de kaart gezet en noemden het de Czech Trail. En wát een route is het. Met een afstand van in totaal 2000 kilometer lang, wandel je door de bijna ongerepte natuur van Tsjechië. Langs verschillende bergketens en langs de grenzen van onder andere Duitsland, Oostenrijk en Slowakije. Je bevindt je midden in de natuur die Tsjechië, Tsjechië maakt.

Czech trail 2
Credits: Milan Drahonovsky

Keuzes, keuzes, keuzes

Het leuke is dat er niet één Czech Trail is. Er zijn namelijk twee routes, met elk tien etappes, die je kunt bewandelen. Wil je jezelf uitdagen door voornamelijk langs verschillende bergketens te wandelen? Kies dan voor de Noordelijke route. Deze route brengt je langs wel negen verschillende bergketens waaronder het Ertsgebergte, Nationaal Park Boheems Zwitserland en het Jeseník gebergte. Wil je graag een route bewandelen met iets minder bergen en daarvoor in de plaats andere natuur? Kies dan voor de Zuidelijke route. Deze route brengt je onder andere langs Podyjí Nationaal Park, Boheems Canada en het Beskiden gebergte. Je kunt natuurlijk ook via de ene route heen lopen en via de andere route terug. Welke keuze je ook maakt, de Czech Trail is een prachtige trail!

Op deze website van de Czech Trail vind je alle routes en hun etappes die je kunt downloaden voordat je gaat wandelen. Daarnaast geeft het je ook de nodige informatie over slaap- en eetgelegenheden, noodopvang en water.

Czech trail 4
Credits: Shutterstock

Een goede voorbereiding is het halve werk

Nu je weet wat voor prachtige route de Czech Trail is, ben je vast benieuwd naar de feitjes. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • De route van west naar oost Tsjechië is 1000 kilometer lang
  • Het hoogste punt is 1.602 meter boven zeeniveau
  • Als je ongeveer 25 kilometer per dag wandelt, dan ben je 40 dagen onderweg
  • Kies je ervoor om onderweg te kamperen, dan is dit zeker mogelijk
  • Je kunt er ook voor kiezen om in huisjes, pensions of hotels langs de route te overnachten
  • Een leuke bezienswaardigheid die je onderweg niet wilt missen is de langste hangbrug ter wereld die binnenkort opent in Tsjechië (neem de kabelbaan vanaf Horní Morava om dit uitje mee te pakken)
Czech trail 5
Credits: Czech Toerism

EuropaLangeafstandswandelingTheHike.nlTsjechiëWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.