Dit is de Lycian Way, de lange afstandswandeling van Turkije

door

De Lycian Way, ofwel de Lycische Weg, is een langeafstandswandeling in Turkije langs de Lycische kust. Lycië is het gebied dat grofweg tussen de bekende badplaatsen Marmaris en Antalya liggen. Het bijzondere aan deze streek is dat het totaal anders is dan andere kustgebieden van Turkije, met dichte bebossing en vele bergen. Daarnaast staan er verschillende Lycische steden ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Kortom, de perfecte streek voor een epische hike. En die is er te vinden in de ruim 400 kilometer lange Lycian Way.

Ontdek voormalig Lycië over de Lycian Way

Turkije is misschien een iets ondergewaardeerd hiking-land, maar misschien komt dat wel omdat het iets minder bekend is. Toch is de Lycian Way wel echt een van de meest gewaardeerde hikes ter wereld. Bijvoorbeeld CNN en The Sunday Times zetten deze hike in hun top-wandellijstjes. Niet gek ook, want je loopt werkelijk langs en door een adembenemende omgeving. Langs de kust en hoog boven de azuurblauwe Turkse zee is het een wandeling die je niet snel ergens anders ter wereld tegen komt.

Een baaitje bij Lycian Way

The Lycian Way facts

De Lycian Way telt tussen de 400 en ruim 500 kilometer. Het is een beetje afhankelijk van hoe je hem loopt en wat je als begin- of eindpunt neemt. Mocht je voor de bijna gehele tocht gaan, maak je dan klaar voor tussen de 3 en 6 weken hiken en genieten. Naast de kilometers die je aan hoogtemeters maakt, geniet je ook van de fantastische uitzichten en het heerlijke Turkse leven.

De oudste wandelroute door de ongerepte natuur van Turkije

De Lycian Way is de eerste beschreven én gemarkeerde wandelroute van Turkije. Je volgt heel simpel de (bekende) rood-witte strepen en het Turkse avontuur omarmt je vrijwel meteen. Maak kennis met ongerepte natuur, pure gastvrijheid en oudheid pur sang. De natuur is op plekken zo ruig, dat er geen wandel- of klimmogelijkheden zijn en je dus om een berg of rots heen moet. En dit alles met een eeuwenoude geschiedenis in het achterhoofd. Vroeger werd deze trail namelijk gebruikt door (muil)ezels om dorpen te bevoorraden. De (muil)ezels liepen over de trail en daalden af en toe af naar een baaitje om weer wat bij te tanken om vervolgens de steile beklimming voort te zetten. Aan de oostkant van de Lycian Way liepen overigens in het verleden de troepen van Alexander de Grote, op zoek naar ‘het land van de morgenzon’.

Gastvrijheid meets traditie

Tijdens een hike over de Lycian Way maak je de pure traditie en gastvrijheid van Turkije mee. Je eet er werkelijk fantastisch en komt er langs diverse boerenakkers. En tussendoor kom je door diverse spookdorpjes – zoals Kayakoy – en langs ruïnes. Maar tegelijkertijd hangt er in verschillende plekken een ‘hippie-vibe’. Enkele tientallen jaren geleden vertrokken er namelijk een boel Britten richten Lycië en hebben daar een soort van enclave gevormd. Met de chille vibes die daarbij horen.

De route

De route is relatief simpel zelf te lopen. Kijk goed waar je wilt beginnen en eindigen, stippel je hike uit, boek jouw vliegtickets en voor je het weet sta jij op de Lycian Way. Liever iets meer voor je laten regelen, dan kan je bijvoorbeeld bij SNP de west en de oost Lycische Weg boeken.

AziëLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Jeroen Kluiver
  5 november 2023 10:22

  Hoi,

  Graag zou ik willen weten of je langs de route vrij kunt kamperen?

  Beantwoorden
  • Ha Jeroen,
   Wildkamperen wordt in Turkije wel gedoogd, dus zolang je niet in de buurt van dorpjes en huizen kampeert en je niemand lastig valt moet dat lukken.
   Is dat wel het geval, dan zou ik even toestemming vragen. Veel mensen in Turkije zijn super gastvrij en willen je vast graag helpen.
   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.