De Lycische Weg is actief ontspannen aan de zuid Turkse kust

door

Turkije, het populaire vakantieland staat onder Nederlanders vooral bekend om zijn luxe resorts, zonovergoten stranden en schitterende baaien. Een walhalla voor zon -en strandliefhebbers onder ons, maar ook de actieve natuurliefhebber komt hier zeker niets tekort. In het zuidwesten van Turkije vind je namelijk een van de mooiste langeafstandswandelingen van Europa: de Lycian Way ook wel bekend als de Lycische Weg. We gingen in het voorjaar op pad om deze relatief onbekende trail te ontdekken. Oude handelswegen, eeuwenoude ruïnes en de azuurblauwe Mediteraanse kust lagen te wachten.

Lycische Weg Lycian Way Turkije Thru Hike uitzicht

De Lycische weg

Na de drukte op Schiphol en de nodige vertraging, kwam ons kleine gezelschap aan op het vliegveld van Dalaman en kon onze reis beginnen. De Lycische weg (of Lycian Way) loopt van Ölü Deniz in de regio Fethiye naar Geyikbayiri vlakbij Antalya. De 540 kilometer lange route slingert langs de Turkse kust en neemt je mee door een heel divers landschap. Het ene moment daal je af naar de prachtige afgelegen strandjes langs de kust en het volgende moment klim je langs de bergen omhoog waar je getrakteerd wordt op geweldige uitzichten. De Lycische weg route, die pas sinds eind jaren 90 bestaat, verbindt eeuwenoude paden die de Lyciërs, Romeinen en Ottomanen gebruikten als handelswegen.

Het startpunt van de lycische weg

Waar het startpunt van de route ligt, zijn de meningen over verdeeld. Ons eerste bezoek (en tevens dé aanrader) was het verlaten dorp van Kayaköy. Je kan hier uren ronddwalen in deze eens bruisende stad. Het is goed om te weten dat de route is opgedeeld in kleinere etappes zodat je zelf makkelijk kunt kiezen welk deel je loopt. Mocht je de gehele Lycische Weg willen lopen ben je zo’n vier tot zes weken onderweg. Naast de mogelijkheid op overnachtingen in hotels, hostels of pensions is het ook mogelijk om je tent mee te nemen en de mooiste kampeerplekjes uit te zoeken om in de ochtend met de meest waanzinnige uitzichten wakker te worden. Loop je deze route in één keer? Bereid je dan extra goed voor.

De Turkse cultuur

Met meer dan tweeduizend jaar aan geschiedenis word je tijdens het hiken continu herinnerd aan de rijke historie van dit gebied. Veel overblijfselen, in de vorm van ruïnes, zijn verrassend goed bewaard gebleven. Zo vind je in de oude havenstad Patara verschillende bouwwerken uit de Romeinse tijd en kan je in Myra op bezoek bij de enorme graftombes die uit de bergwanden gehouwen zijn. Ook de verzonken stad van Kekova en de ruines van oude steden als Sidyma zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De rijke historie van deze regio geeft een goed beeld van het leven door de eeuwen heen en is een geweldige toevoeging aan deze historische route. Voor de cultuurliefhebbers onder ons zou ik zeker aanraden om met een lokale gids op pad te gaan.

Ontspanning rondom de Lycische Weg

Toch zin om naast het wandelen het Turkse vakantiegevoel vast te houden? Geen probleem! Naast de overvloed aan culturele uitjes kun je er ook voor kiezen om lekker te ontspannen en een aantal populaire badplaatsen als Fetiye, Kas en Kalkan bezoeken. Kom lekker bij op een van de vele stranden als Kabak beach, in de prachtige Butterfly Valley of maak een relaxte boottocht en neem een duik in het helderblauwe water. Ontspanning is hier nooit ver weg. 

Tot slot

De combinatie van de ongerepte natuur, rijke geschiedenis en het prettige Turkse klimaat, maakt dat deze wandelroute inderdaad een van de mooiste kustwandelingen van Europa. Hoewel ik slechts een deel van de trail heb gelopen, heeft het me wel enthousiast gemaakt om in de toekomst de gehele 540 kilometer te lopen en ik zou iedereen aanraden om zelf de Lycian Way te ontdekken. Het is makkelijk op te delen in verschillende etappes en goed te combineren met een stukje cultuur en ontspanning.

De beste tijd om de Lycische Weg te lopen

Nog even goed om te weten: de beste tijd om de Lycische weg te lopen is in de lente of in de maanden september of oktober. De zomermaanden zijn simpelweg te warm. Denk er altijd aan om genoeg drinkwater mee te nemen voor dat je vertrekt, want veel supermarkten zul je onderweg niet tegenkomen.

Dit artikel en deze reis zijn tot stand gekomen in samenwerking met het Turks Nationaal Verkeersbureau.
AziëLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.