De niet-te-missen hike van 2022: hoe wandel je het Hondsrugpad?

door

Het Hondsrugpad is verkozen tot de Wandelroute van het Jaar 2022. Een stevige wandeling van 106,5 kilometer die loopt van Groningen naar Emmen. Je wandelt langs duinen, bossen, heiden en historische plekken. Een perfecte mix van het buitenleven en cultuur. Ben jij benieuwd waarom deze trail zo bijzonder is? We nemen je mee langs de mooiste route van 2022, en langs enkele plekken om ’s nachts de vermoeide voeten te laten rusten. 

Wat is het Hondsrugpad?

Voor we de volledige weg gaan uitstippelen, eerst wat meer achtergrondinformatie over de wandeling. Het Hondsrugpad is een deel van de volledige Hünenweg, een route van Groningen tot Osnabrück, Duitsland. De volledige wandeling is 325km en verbindt de geoparken, de Hondsrug en de Duitse TERRA.Vita. Het Hondsrugpad is het enige Nederlandse UNESCO Global Geopark. 

Hondsrugpad wandelen 2022
Credits: Frank Vincentz via Creative Commons

Wat kom je tegen op de wandeling? 

Op dé wandeling van 2022 zie je niet enkel bomen of heidevelden rondom je. De 166 kilometer aan trail zijn alles behalve ééntonig. Zandruggen van de voorlaatste ijstijd hebben de weg gelegd voor de toekomstige beekdalen. Verder wandel je ook langs veenpaden, bossen, duinen, archaïsche dorpjes en 5000 jaar oude hunebedden. 

Hondsrugpad wandelen 2022
Credits: Skitterphoto from Pexels

Wanneer begin je best aan de wandeling? 

Om het Hondsrugpad te wandelen, reken je best op een goede 10 dagen. Het was altijd al een gekende hike, maar aangezien het nu verkozen is tot wandelroute van 2022 gaat het nog meer populair worden. Ga best niet in het hoogseizoen, maar wel wanneer het wat warmer is. Als je in de winter wilt gaan, neem dan een lading warme kleren en een dikke slaapzak mee. Een bodywarmer is een must!

Help, welke weg moet ik volgen? 

Volg tijdens je wandeling de bordjes van de Hünenweg, aangeduid met gele pijlen om de weg te wijzen. Indien je meer wilt weten over het Hondsrugpad, inclusief de geschiedenis kan je de wandelgids van Fokko Bosker aankopen.  

Wandel het Hondsrugpad zelf

Goed, nu dat de meeste vragen zijn beantwoord kunnen we beginnen wandelen. We beginnen in de studentenstad, Groningen, en wandelen naar Haren. De eerste 10,6km zijn vrij makkelijk met een 25m hoogteverschil. Zet je wandeling vervolgens verder naar Glimmen met een kleine 11,8km. Je wandelt daar langs polders en het Friesche Veen. Een moment van pure rust. 

Overnachten: check deze gezellige Bed and Breakfast in Glimmen.

Het begin is gemaakt

De eerste 20km hebben de beentjes wat wakker geschud, nu beginnen we aan een wandeling van 18,2 km. We wandelen tot in Zuidlaren, langs het natuurgebied Tusschenwater en langs de Zuidlaardermee. 

Overnachten: op twee kilometer van het centrum is B&B Schipborg.

De volgende 17,2km staan op ons te wachten. Wandel naar Gieten langs het gezellige dorpje Arloo en een deel van het Zwanemeerbos. 

Overnachten: indien je ziek bent, moet je niet naar dit Doktershuys komen. Voor een mooie kamer, een gezellige tuin en heerlijk ontbijt wel.

De laatste loodjes

Wat moe aan het worden? Niets van, we gaan verder naar Borger! De volgende 16,7km zijn over een glooiend landschap waar je hunebedden en grafheuvels tegenkomt. 

Op het pad van Borger naar Exloo kan je de 13,1 km onderbreken met een bezoek aan het Hunebedcentrum. Daar leer je over de geschiedenis van het gebied, de ijstijden en de bouwers van de fameuze hunebedden. Je komt er ook het Mammoetpad tegen, een wonder zeker voor kinderen. 

De laatste etappe gaat van Exloo naar Emmen in 18,2km. Op de wandeling zie je in de verte het Valtherbos verschijnen. Als je dit ziet, stopt De Hondsrug. Bijna aan de finish!

Overnachten: de wandeling zit erop. Je kan nu genieten van een biertje op een terras in de zon. Waar kan je zo genieten? In het Stads Hotel Boerland in Emmen.

EuropaLangeafstandswandelingNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.