lucas-favre via unsplash

GR20, dé wandeluitdaging op het eiland Corsica

door

De GR20 trektocht is op het eiland Corsica, net voor de zuidkust van Frankrijk. Het is een van de vele wandelavonturen die Frankrijk te bieden heeft. Hij is door wandel- en trekking gidsen over de hele wereld de “zwaarste tocht van Europa” genoemd. GR staat voor Grande Randonnée, wat in het Frans “grote tocht” betekent. De GR’s zijn een netwerk van langeafstandsroutes in Europa die vooral in Frankrijk, België, Nederland en Spanje liggen. De lengte van de route van GR20 is ongeveer 200 km en kan worden afgelegd in 16 etappes. Maar tijdens deze gave trektocht doe je niet alleen aan wandelen. Ook je klim skills worden getest, aangezien je tijdens de route zo’n 11 kilometer moet klimmen. Échte klimtechnieken zijn natuurlijk niet nodig, maar een goede lichaamsconditie en de nodige wandelervaring zijn wel van belang om het terrein te trotseren.

Route GR20

De GR20 bestaat uit twee delen. Het noordelijk deel en het zuidelijke deel. Je kan de GR20 in beide richtingen lopen, van noord naar zuid, of van zuid naar noord. Het noordelijke deel start in Calenzana en eindigt in Vizzavona. Dit is tevens het moeilijkste maar ook gelijk het mooiste deel. Je vindt hier namelijk veel steile en rotsachtige paden. Het zuidelijke deel loopt van Vizzavona naar Conca en is iets gemakkelijker. Het hoogtepunt is hier het Coscione plateau met zijn prachtige groene weiden.

Foto © Jon Ingall

Etappes van de GR20

De GR20 bestaat uit wel 16 etappes. Hieronder volgt per etappe een beschrijving.

Etappe 1: Calenzana – Refuge d’Ortu di u Piobbu

De start en aanloop is eenvoudig. Na de doorsteek van het Bois de Fratte is het vrij stevig klimwerk over rotsen en hier en daar zijn er kabels aangelegd. Na Bocca à u Bazzichellu is het licht afdalen via een pad naar de Refuge d’Ortu di u Piobbu. De totale klim is 1295 meter en de totale afdaling is slechts 50 meter. De etappe is ongeveer 10 km lang en duurt ongeveer 6 uur en 30 minuten.

Etappe 2: Refuge d’Ortu di u Piobbu – Refuge de Carrozzu

Van Orto di u Piubbu naar Carozzu is een 7,4 kilometer lange trail in de buurt van Calenzana, Haute-Corse, Frankrijk die als moeilijk wordt beschouwd. De route biedt een aantal activiteiten en wordt het meeste gelopen van mei tot september. De totale klim is 667 meter en de totale afdaling is 917 meter. Het lopen van de route duurt ongeveer 8 uur.

Photo by Jérôme Bertaux

Etappe 3: Refuge de Carrozzu – Refuge d’Asco Stagnu

De route van Refuge de Carrozzu naar Refuge d’Asco Stagnu is ongeveer 6 kilometer lang en de gemiddelde wandeltijd is 6 uur. Het hoogste punt is de Col de Stagni op 2010 meter hoogte. De totale klim is 790 meter en de totale daling is 638 meter. De route is 6 km lang, de gemiddelde wandeltijd is ongeveer 6 uur.

Photo by Tim Oun

Etappe 4: Refuge d’Asco Stagnu – Refuge de Tighjettu

De totale klim van vandaag is 999 meter en de totale afdaling is 738 meter. De route is 8 km lang en de gemiddelde wandeltijd is ongeveer 6 uur. Het hoogste punt is de Col de Minuta, die op 2183 meter ligt.

Etappe 5: Refuge de Tighjettu – Refuge de Ciottulu di i Mori

De totale klim van de etappe is 607 meter en de totale afdaling is slechts 78 meter. Het traject naar Ciottulu di I Mori duurt ongeveer 4 uur. Tijdens de wandeling kom je voorbij een aantal meertjes zoals bijvoorbeeld bij de Cascade de Radule. Deze zijn heerlijk om even in af te koelen.

Etappe 6: Refuge de Ciottulu di i Mori – Refuge de Manganu

Het stuk van Ciòttulu naar Mànganu is een van de mooiste stukken van de hele langeafstandsroute GR20. Langs de Gelobach, langs prachtige zwembaden en Lac de Nino, het op één na grootste meer van Corsica, is deze tocht qua landschap een absoluut hoogtepunt. De route is ongeveer 24 kilometer lang en duurt ongeveer 8 tot 9 uur. Het hoogste punt van de tocht is Col de Reta, gelegen op 1883 meter. De klim bedraagt 643 meter en de totale afdaling bedraagt 1033 meter.

Etappe 7: Refuge de Manganu – Refuge de Pietra Piana

De totale klim van deze etappe is 830 meter en de totale afdaling is 589 meter. Deze etappe is 10 km lang en de gemiddelde wandeltijd is ongeveer 6 uur en 30 minuten. De route van Manganu naar Pietra Piana is een 8,2 kilometer lang traject in de buurt van Orto, Corse-du-Sud in Frankrijk. Het loopt langs een meer en langs een rivier. Ook zijn er prachtige wilde bloemen en vaak wilde dieren te zien. Vanwege de helling en de afstand is de route geclassificeerd als moeilijk. Er zijn verschillende activiteiten mogelijk. De route is het hele jaar door toegankelijk.

View on Porto gulf from Capo Rosso Genoese tower

Etappe 8: Refuge de Petra Piana – Refuge de l’Onda

Op de uitdagende achtste etappe van de langeafstandsroute GR20 zijn er vele dingen te bewonderen. Zo kan je bijvoorbeeld vanaf het hoogste punt, de Pointe de Pinzi Corbini, bij mooi weer zelfs de zee zien. Binnen ongeveer 5 uur beklim je de berg Monte Rotondo en kom je langs het bergmeer Lavu Bellebone. Via de afdaling kom je dan uiteindelijk uit bij Refuge L’Onda. Het is een makkelijke tocht met een totale klim van 490 meter en een totale afdaling van 902 meter. De route is 10 km lang.

Etappe 9: Refuge de l’Onda – Vizzavona

De 9e etappe is de laatste van het noordelijke gedeelte. Deze begint in Refuge de l’Onda en daalt af naar Vizzavona. Vizzavona vormt het midden tussen de noordelijke en zuidelijke helft van de GR20. Het hoogste punt ligt op 2141 m, de totale stijging is 711 meter en de totale afdaling is 1221 meter. De route is 10 km lang en gemiddeld duurt het 5½ tot 6 uur om het te voltooien wanneer je vanuit Onda loopt. De afdaling van deze etappe is een van de langste van de GR20, met bijna 1000 meter negatief hoogteverschil. Tijdens de route kom je langs de watervallen Cascades d’Anglais. Ook deze zijn perfect om even af te koelen.

Etappe 10: Vizzavona – Bergeries de Capannelle

De 10e etappe, de eerste etappe naar het zuidelijke deel van de GR20, is wat rustiger. Het wordt gezien als een ontspannen boswandeling waarbij je prachtige dennen- en beukenbossen te zien krijgt. Deze route heeft minder stijgingsmeters dan de andere etappes. De totale klim is 890 meter en de totale afdaling is 224 meter. De route is 15 km lang en de gemiddelde wandeltijd is ongeveer 5,5 uur vanaf Vizzavona. Het einde van de etappe wordt bereikt met de afdaling naar de Refuge de Capannelle en zijn schapen. Over het algemeen is het zuidelijke deel van de GR20 meer drassig, zoals ook hier op de 10e etappe het geval is. In het zuidelijke deel kom je verder vooral hele mooie stukjes natuur tegen.

Photo by Tim Oun

Etappe 11: Bergeries de Capannelle – Refuge de Prati

Bij deze route doorkruis je een kreupelbos dat naar schaapskooien leidt. Hier heb je tevens de mogelijkheid om kaas te proeven en te kopen. Uiteindelijk kom je bij de plaats I Spiazzi, waar de route vervolgt tussen gigantische dennenbomen. Bij Bocca d’Oru heb je een ongelooflijk mooi panoramisch uitzicht over de oostelijke vlakte. Na Bocca d’Oru kom je op de hoogvlakte van Foci di Prati waar je de berghut zult zien. De totale klim is 642 meter en de totale afdaling 408 meter. De route is 16 km lang en de gemiddelde wandeltijd is ongeveer 6 uur.

Etappe 12: Refuge de Prati – Refuge d’Usciolu

Etappe 12 is een prachtige etappe op de bergkam. Het landschap verandert uiteindelijk langzaam in een bomenloos landschap, maar het is nog altijd makkelijk om te bewandelen. Vanaf de hut Prati duurt het 1.30 uur om de bergkam en het hoogste punt van deze wandeling, Punta Cappella (2041 m), te bereiken. De route heeft een totale stijging van 677 meter en een totale daling van 747 meter. De route is 11 km lang en de gemiddelde wandeltijd is 5 uur en 45 minuten wanneer je vanuit Prati loopt.

Etappe 13: Refuge d’Usciolu – Refuge d’A Matalza

Bij deze route loop je langs een scherpe bergkam, de Arrête des Statues, de Monumentenbergkam. Deze bergkam dankt zijn ongewone naam aan de vele bizar gevormde rotsformaties aan weerszijden, die doen denken aan monumenten en standbeelden. Vanaf de bergkam heb je een geweldig indrukwekkend uitzicht over het omringende landschap. Na de bergkam gaat de route bergafwaarts en aan het eind van dit stuk bereik je de Refuge Matalza. De route heeft een totale stijging van 380 meter en een totale daling van 640 meter. De gemiddelde wandeltijd is ongeveer 4,5 uur en de route is ongeveer 10 km lang. 

Etappe 14: Refuge d’A Matalza – Refuge d’Asinao

Dit is een nieuwe etappe op de GR20. Vroeger verbond het pad de Usciolu toevluchtsoord met de Asinau toevluchtsoord. Vanaf de Matalza refuge bereik je de I Croci schaapskooien door eerst de beek te volgen en vervolgens door het beukenbos te klimmen. Vervolgens bereik je de bergkam Punta Tuzzaredda en volg je deze tot de Bocca d’i Chiralba (1743 m). De route is ongeveer 15 kilometer lang en je doet er ongeveer 8 uur over om hem wandelend te voltooien. Het heeft een stijging van 906 meter en een totale daling van 1102 meter.

Etappe 15: Refuge d’Asinao – Refuge de Paliri

Deze etappe wordt gekenmerkt door het massief van Bavella, de Dolomieten van Corsica. Zeker een van de hoogtepunten van de GR 20. De route bevat een paar klimpassages, maar deze zijn goed beveiligd en kunnen zelfs door de minder ervaren klimmer worden bedwongen. De torens zelf zijn voorbehouden aan ervaren klimmers met de juiste uitrusting. Toren III is echter een uitzondering. Deze kan ook zonder uitrusting worden beklommen en biedt een fantastisch uitzicht op het Bavellamassief. De route heeft een totale stijging van 429 meter en een totale daling van 910 meter. De route is 13 km lang en de gemiddelde wandeltijd is ongeveer 7 uur als je vanuit d’Asinao loopt.

Etappe 16: Refuge de Paliri – Conca

De laatste etappe is een langzame en ontspannende afdaling waarbij je tussen glooiende heuvels uiteindelijk de bergen uitloopt. Zo kom je bij de zee terecht. Conca ligt op een hoogte van ongeveer 400 meter. De GR20 passeert de Punta di i Paliri en het uitzicht terug onthult een geweldig uitzicht op de Punta Tafunata di i Paliri. De totale klim is slechts 160 meter en de totale afdaling is 926 meter. De route is 12 km lang en de gemiddelde wandeltijd is 5 uur wanneer je vanuit Paliri loopt.

Photo by Tim Oun

Over de refuges (berghutten) van de GR20

De refuges van de GR20 zijn punten langs de route waar je kunt rekenen op eten, drinken en onderdak. Tijdens het bewandelen van de GR20 kom je één en soms twee refuges per dag tegen. De refuges vallen onder de bevoegdheid van het regionale Corsicaanse natuurpark. Naast de refuges zijn er soms ook kleine winkels/terrasjes langs de route te vinden.

De refuges worden beheerd door uitbaters. In de berghutten kunnen zo’n 25 tot 50 mensen verblijven. De uitbaters beginnen hun seizoen vanaf eind mei en werken door tot begin oktober. Buiten deze periode zijn de toevluchtsoorden open, maar niet bemand en is er geen eten beschikbaar. Het is duidelijk dat er in de winter in bepaalde perioden sneeuw ligt en dit vereist speciale vaardigheden, ervaring en uitrusting om de tocht in deze omstandigheden te kunnen maken.

Verder is er in de buurt altijd wel een zoetwaterbron te vinden. Je kunt eten kopen in hun kleine winkeltjes, of je kunt een warme maaltijd en ontbijt reserveren. Deze worden op tijd bereid, zodat je zelf kan bepalen wanneer en hoe vroeg je in de ochtend wilt vertrekken. Dit moet echter wel bij aankomst worden gereserveerd.

De refuges hebben een overdekte keuken en eetruimte met gas en keukengerei, er zijn ook buitenkampkeukens. Je kunt een slaapplaats kopen in de refuge, je kunt een van hun tenten/matrassen huren voor de nacht, of je kunt gewoon betalen voor een staanplaats als je je eigen tent meeneemt. Onafhankelijk van het type accommodatie dat je kiest, moet je altijd je eigen slaapzak meenemen. Op de GR20 mag je niet wildkamperen. Het is dus goed om daar rekening mee te houden. Je moet inchecken in een berghut, of in een privé-accommodatie.

Photo by Jérôme Bertaux

Andere plekken om te overnachten

Er zijn 3 plekken waar je tijdens de GR20 kunt overnachten wanneer je iets meer comfort en luxe wilt. Zo vind je in Vizzavona verschillende hotel- en bed & breakfastmogelijkheden. Maar ook het gerenoveerde skihotel in Castel di Vergio heeft comfortabele kamers en is bijzonder goed voorzien van allerlei benodigdheden. Als laatste biedt Haut-Asco ook prima hotelkamers waar je echt kunt bijkomen.

Paklijst GR20

Wanneer je begint aan de route is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste spullen meeneemt voor de trektocht. Maar je wilt ook weer niet te veel meenemen, aangezien je grote delen aan een stuk door wandelt. Wat kan je dan het beste allemaal meenemen tijdens het lopen van de GR20? Hieronder hebben wij alle benodigde items verzameld, die jij nodig gaat hebben tijdens de trektocht.

Belangrijke items om mee te nemen:

 • Zonnebrand en zonnebril
 • Toiletartikelen
 • Waterfles
 • Waterdichte broek én waterdichte jas
 • Ondergoed en nachtkleding
 • Handschoenen
 • Wandelsokken
 • Goede wandelschoenen
 • Trekkingbroek
 • Laagjes kleding; denk hierbij aan thermische shirts maar ook aan bijvoorbeeld een fleecetrui
 • Pet of hoed voor schaduw of warmte

Extra items:

 • Kaart van de route
 • Wandelstokken
 • Insectenafweermiddel
 • Blaarpleisters
 • EHBO-doosje
 • Camera/telefoon en opladers
 • Kleine snacks
 • Buff (sjaal)
 • Hobby items zoals bijvoorbeeld een leesboek/klein spelletje of muziek
Photo by Andrew Ly

De GR20 heeft het allemaal

Al met al is de GR20 een prachtige en uitdagende wandelroute voor échte wandelliefhebbers. Je komt er van alles tegen; rotsen, bergen, groene weiden en vooral prachtige natuur. Wij hopen jou zo goed genoeg geïnformeerd te hebben over de gehele trektocht. Heb jij al een deel van de GR20 gelopen of heb je hem helemaal gelopen? Deel jouw ervaring dan vooral met ons, wij zijn benieuwd! Meer informatie over Corsica? Klik dan hier.

Gehele GR20

Gehele GR20


Korte GR20 - Noord

Korte GR20 – Noord


Korte GR20 - Noord

Korte GR20 – Zuid


GR20 boeken

GR20 boeken

Doe de 15 daagse trekking helemaal, of ga bijvoorbeeld voor een kortere variant in bijvoorbeeld de noordelijke of zuidelijke helft.

Gehele GR20 Korte GR20 – Noord Korte GR20 – Zuid

Voordelen

Overnacht in berghutten
Loop de gehele GR20 of delen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Corsica
AccommodatiesEuropaFrankrijkHuttentochtTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.