Dit zijn de mooiste routes om te wandelen in Frankrijk

door

Zeggen we stokbrood, wijn, croissant en Eiffeltoren dan weet jij waarschijnlijk al waar we naartoe gaan. Vive la France! Dit prachtige land van de enige échte champagne. Een land waar veel te ontdekken valt. En laten we daar nou net van houden. Op pad gaan en bijvoorbeeld een flink stuk wandelen. Dat is waar we in dit artikel je meer over gaan vertellen. De meest leuke routes om te gaan wandelen in Frankrijk.

Wandelen in Frankrijk is puur genieten

De omgeving van Frankrijk is zo mooi, dat het zonde is om hier snel voorbij te gaan. Daarom is wandelen de uitgelegen kans om deze Franse landschappen te gaan ontdekken en verkennen. Op je eigen tempo. Wij hebben de 8 voor je op een rij gezet.

Etretat
Photo by Tanya Pro on Unsplash

Arches of Etretat / Bogen van Etretat

We beginnen deze lijst met een populaire dagwandeling. Op deze route vind je drie natuurlijke bogen die zijn uitgehouden in de beroemde witte krijtrotsen van Etretat, wat een kustplaats in Hoog-Normandië is. Waar de naam vandaan komt, is geen raadsel meer. De tocht van bijna 4,5 kilometer begint over een promenade naar een wit kiezelstrand. Hier zie je de eerste twee bogen: in het noordoosten Falaise Amont en in het zuidwesten Falaise Aval. Dan vervolg je je tocht naar een van de hoogtepunten van deze route, de top van Falaise Aval. Dit geeft je een uitzicht op Aiguille, een 70 meter hoge krijtspit die uit het water steekt. Maar dit is niet de enige top die je bereikt in deze route. Je kunt ook naar Pointe de la Courtine, die je een fantastisch uitzicht geeft over de torenhoge kliffen.

De moeilijkheidsgraad van de route is gemakkelijk, maar is een klifwandeling.

Wandelen Frankrijk Etretat
Photo by Ilnur Kalimullin on Unsplash

Mont Veyrier en Mont Baron

12 kilometer lang door de bergen rond Annecy is echt de moeite waard om een keer te doen. Hier vind je beboste hellingen, helderblauw water van het meer en twee mooie uitzichtpunten: Mont Veyrier en Mont Baron. Vandaar de naam van deze route. Zo kan je ook in de verte kijken naar de Alpen, Mont Semnoz en bij heldere dagen ook paragliders.

De moeilijkheidsgraad van deze route is gemiddeld/moeilijk.

Tour De Mont Blanc

De kilometers beginnen wat omhoog te schieten. En dat is niet het enige. Deze route neemt je namelijk mee naar de hoogste top in de Alpen. Deze route is de meest epische tocht die je kunt vinden rond de Mont Blanc. Hij is ongeveer 170 kilometer lang en loopt in een soort van lus. Dit is dus zeker een tocht die je niet mag missen als je houdt van uitdaging en hiken! Je loopt door de typische alpine landschappen zoals de volle wilde bloemenweiden, bergmeren, gletsjers en besneeuwde bergtoppen. En zelfs een stukje door Italië en Zwitserland. Wat je ook niet mag overslaan zijn de tussenstops in de bergdorpjes op de route en jezelf te trakteren op het beste eten en wijn die Frankrijk heeft.

De moeilijkheidsgraad van deze route is moeilijk.

Wandelen Frankrijk Mont Blanc
Photo by Marc Kargel on Unsplash

GR20

We maken de oversteek naar een eiland van Frankrijk, namelijk Corsica. Want we willen je graag voorstellen aan het zwaarste langeafstandsroute van Europa, de GR20. Maar het is daarbij ook een van de mooiste routes van Frankrijk. De route is 189,4 kilometer lang geeft je genoeg uitdaging. Het neemt je mee door de dichte bossen, ruige pieken en uitzichten op de Alpen en de oceaan. Het is even doorstappen, maar achteraf kan je wel zeggen dat je de moeilijkste langeafstandswandeling van Europa heb getrotseerd.

De moeilijkheidsgraad van deze route is extreem moeilijk.

Photo by Tim Oun on Unsplash

GR39: Mont Saint-Michel

Deze route loopt over het noordelijke uiteinde van de GR39. Het is 6,11 kilometer lang genieten van geschiedenis en natuur. De Mont Saint-Michel is een middeleeuws klooster op een eiland voor de kust. Dit is een van de beroemdste toeristische bestemmingen van Frankrijk. En in die buurt kan jij dus gaan wandelen. De wandeling gaat langs de kust, dus gegarandeerd prachtige plaatjes.

De moeilijkheidsgraad van de route is gemakkelijk.

Mont Saint-Michel
Photo by Gilles DETOT on Unsplash

De Rocher des Deux Trous

We gaan naar een landschap wat beroemd is geworden door de schilderijen van Van Gogh op een steenworp afstand van Saint-Remy-de-Provence. Deze tocht van zeven kilometer neemt je mee naar de ‘rots met twee gaten’ en loopt door het Parc Naturel Régional des Alpilles. De gaten in de rots zijn uitgesleten door erosie en omlijsten het uitzicht op de beboste hellingen van de Alpilles en de Middellandse Zee. Als afsluiter kan je hier een plaatselijk lavendelveld bezoeken of de ruïnes en de heilige bron van de oude Gallische stad Glanum.  

De moeilijkheidsgraad van deze route is gemakkelijk.

Blanc-Martel route

Een tocht door de Grand Canyon van Europa: de Gorges du Verdon. De route die hier doorheen loopt heet de Blanc-Martel Trail en duikt diep in het hart van de indrukwekkende kalkstenen canyon langs de rivier de Verdon. Je wandelt over smalle bergpaadjes, lange bruggen, donkere tunnels, rotsachtige stranden en langs het heldere blauwe water. Echt een prachtige tocht! De tocht is rond de 12 kilometer lang.

De moeilijkheidsgraad van deze route is gemiddeld.

Gorges du Vendon
Photo by John Jason on Unsplash

Van Cassis naar Calangue d’En Vau

We sluiten de lijst met inspiratie om te gaan wandelen in Frankrijk af met een prachtige wandeling langs de kalkstenen kliffen en stranden van het Calangues National Park. De tocht begint al mooi met de uitzichtpunten, maar belooft alleen maar nog mooier te worden. Zo is ook een echt hoogtepunt Calanque d’En Vau, een klein rotsstrand verscholen tussen de omringde kliffen. De baai is een soort paradijs uit de oude wereld, verborgen in het hart van de Franse Rivièra. Tip: neem dus vooral ook zwemkleding mee. De tocht is in totaal 6,5 kilometer lang.

De moeilijkheidsgraad van deze route is gemiddeld.

Geïnspireerd geraakt en van plan om te gaan wandelen in Frankrijk? Bonne chance! Uiteraard zijn er nog meer top-hikes in dit prachtige land. Check bijvoorbeeld de favoriete langeafstandswandeling van de Fransen, de GR34. Of wat dacht je van de vulkaan Cantal?

BergenDagtochtEuropaFrankrijkTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.