De GR® 34; de favoriete langeafstandswandeling van de Fransen

door


In Frankrijk heb je een aantal GR® routes. Dit zijn de Grandes Randonnées, ofwel de langeafstandswandelingen. Onlangs konden de Fransen hun stem uitbrengen op hun favoriete GR® route van het jaar 2017. Met 24% van de 55.000 stemmen werd de GR® 34 in Bretagne de grote winnaar. Toeval of niet? Deze route viert in 2018 haar 50e verjaardag. Reden genoeg om de route eens te ontdekken.

Het Douanepad

Een Grandes Randonnées is niet zomaar een lange afstandswandeling. We hebben het hier over serieuze kilometers. De GR® 34 is maar liefst 1800 kilometer lang en loopt (nu nog) van de Mont Saint-Michel, via de kustlijn van Bretagne tot aan de stuwdam bij Arzal. De GR® 34 wordt ook wel het douanepad genoemd, omdat het in 1791 is aangelegd met als doel om de kust te beschermen tegen smokkelaars. Helaas raakte het pad aan het begin van de 20ste eeuw in verval. Gelukkig is het in 1968 weer nieuw leven ingeblazen. In 2018 viert de wandelroute haar 50e verjaardag. Ter ere van deze feestelijke mijlpaal wordt de route uitgebreid. De GR 34 eindigt vanaf dan niet meer in Arzal, maar in Saint-Nazaire in de Loire Atlantique en komt dan op een totaal van ruim 2.000 kilometer.

W-O-W: wow!

Het pad is tot beschermd gebied verklaard door het Conservatoire du Littoral en dat heeft natuurlijk een reden. Want met zo’n lange afstand kan het niet anders dan dat je in een gevarieerd landschap terecht komt. De duinen, kleine baaitjes en ruige rotskusten zorgen voor spectaculaire uitzichten. Maar ook heidevelden en historisch erfgoed wisselen elkaar onderweg af. De Baai van Mont Saint-Michel, de roze granietkust en de smaragdkust, het schiereiland Crozon, de Abers van de Pointe du Finistère, de Pointe du Raz, de kust van Cornouaille, zuidelijk Finistère, de Golf van Morbihan… Na iedere bocht kijk je weer je ogen uit. Het is allemaal even adembenemend.

Top 3 GR® volgens de Fransen:

1. De GR® 34 in de Baai van Morlaix – van Locquirec naar Saint-Pol-de-Léon (Finistère) – 24%
2. De GR® 70, op de Stevenson-route – van Mont Lozère naar Saint-Etienne-Vallée-Française (Lozère) – 17%
3. De GR® 20, door de bergen van Corsica – van Ortu di u Piobbu naar Paglia d’Orba (Haute-Corse) – 15%

EuropaFrankrijkLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.