Is Sentier de l’Imbut de mooiste hike in Gorges du Verdon?!

door

Op je roadtrip door Frankrijk kom je ongetwijfeld de Gorges du Verdon tegen. We nemen je mee door een prachtig stukje natuur tijdens een stevige wandeling. Een hike die niet geschikt is voor honden, kleine kinderen en mensen met hoogtevrees. Een hike waarbij stevige wandelschoenen en een goede conditie worden aangeraden. We hebben het hier over Sentier de l’Imbut. Inmiddels kunnen wij vertellen dat deze hike in ieder geval in ons favorieten-lijstje staat qua avontuurlijke trails.

De oorsprong van de Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon krijgt ook wel eens de bijnaam ‘Grand Canyon van Frankrijk’. Het is een van de langste rivierkloven van Europa met een lengte van wel 25 kilometer. Na uizende jaren erosie is er een prachtige kloof ontstaan dat zorgt voor unieke uitzichten. Je kan van het water genieten met de kajak of de waterfiets of een intense wandeling maken. Welke wandeling moet je dan maken? Wij leggen het je uit.

Het hart van de Gorges du Verdon

De mooiste hike in Gorges du Verdon is een route van 11km, waar je ongeveer 5 tot 6 uur over doet. Sentier de l’Imbut begint en eindigt bij hotel/restaurant Les Cavaliers. De rustige aanloop naar de gorge is van korte duur. Vrijwel meteen start je namelijk de afdaling naar beneden. ‘Grote stappen snel thuis’ is hier zeker van toepassing. De slinger naar beneden is vrij verticaal en regelmatig mag je grote passen naar beneden zetten. Met als goed gevolg dat je een half uurtje later aan de wild stromende rivier de Verdon staat. Hier kun je de brug oversteken voor Sentier de Martel. Maar beter blijf je links langs de oever lopen voor de mooiste hike door het hart van de gorges. Mocht je aan de andere kant van de rivier staan, dan kan je bij niet te hoog water de brug oversteken.

Anders dan anders

Hoe vroeger je begint, hoe meer je de gorges voor jezelf hebt. Want de mooiste hike in Gorges du Verdon is natuurlijk ook een grote trekpleister voor vele mede-avonturiers. Maar ben je op tijd, dan is de rust die een ontwakende Gorges du Verdon met zich meebrengt, het beste wat je kan overkomen. De zon die langzaam over de bergtoppen komt en kleur geeft aan de rotsen, bomen en de rivier. Bovendien kun je profiteren van goed begaanbare paden, trappen en andere obstakels waar je langs en overheen moet. Want dat is precies wat deze hike zo tof maakt. De anders dan anders paden. Met aan de ene kant een staalkabel aan de rots en aan de andere kant een diepe afgrond. Snel dalen en opeens weer tientallen meters boven de rivier zijn. Deze hike is alles behalve saai.

mooiste hike in Gorges du Verdon

Rots in de branding

Na een tijdje kom je uit bij de Styx. Een bijzonder mooie plek waar de gorges dicht bij elkaar komen. Met een beetje klim en klauterwerk verover je de beste lunch spot voor jezelf. Vanaf daar is het namelijk niet meer zo ver naar de uitgang via Sentier Vidal. Maar voordat je aan de terugweg begint, blijf je eerst het pad nog een half uurtje verder volgen naar de Imbut. Dat is de plek waar de rivier voor even in de rotsen verdwijnt en je het uiterste punt van het pad hebt bereikt. Wederom een indrukwekkend staaltje natuur waar je graag even bij stilstaat, alvorens je rechtsomkeert maakt. Terug naar de splitsing met Sentier Vidal.

Durf jij het aan?

Dat Sentier de l’Imbut de mooiste hike in Gorges du Verdon is, heeft onder andere te maken met Sentier Vidal. Op internet lazen we allerlei berichten over de terugweg via deze weg.* Een lastig pad dat alleen geschikt is voor de ervaren hiker. Er werd ons zelfs verteld dat je dit pad alleen kon nemen met een klimuitrusting. Uiteindelijk bleek niets van dit alles waar. Ja, het klopt dat dit pad erg avontuurlijk is. En zeker niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Maar deze trail is vooral erg leuk. Bovendien zijn er overal meer dan genoeg trapleuningen, rotsen of boomstammen beschikbaar om je aan vast te houden. Ga lekker klimmen en klauteren dus. Ben je ook snel boven.

mooiste hike in Gorges du Verdon

Dit kan beter

Over boven gesproken. Het tweede gedeelte van de terugweg is een stuk minder spannend en mooi dan de rest van de route. Bovendien staat dit laatste gedeelte van de route bijzonder slecht aangegeven. Eenmaal bij de weg aangekomen lijkt de trail namelijk op te houden. Maar je hoeft niet langs de weg terug te lopen. Je kunt de weg namelijk ook oversteken. Daar begint een nieuwe route omhoog. Negeer alle zijpaden tot je bij een breed pad uitkomt. Daar ga je naar links en volg je de rood-witte GR strepen. Kom je vanzelf weer bij het beginpunt uit.

* Een andere optie is om niet voor Sentier Vidal te kiezen. Je kunt namelijk ook dezelfde weg terugnemen als dat je heen bent gelopen. De andere kant op kijken zorgt toch altijd weer voor een nieuwe view. Bovendien loop je dan de hele route in de spectaculaire gorges.

DagtochtEuropaFrankrijkNatuurgebiedenTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

8 reacties. Reactie plaatsen

 • M. Krijgsman
  11 augustus 2020 11:34

  De marker van Les Cavaliers die doorklinkt naar Google Maps staat aan de verkeerde kant van de kloof.

  Beantwoorden
  • Hoi, bedankt voor je reactie! We hebben de link nagelopen, maar volgens ons staat de marker aan de goede zijde van de kloof. Het startpunt is, als je op de kaart kijkt, aan de onderzijde van de rivier (aan de Var zijde). Sentier de Martel start aan de overkant van de kloof (aan de Alpes-de-haute-provence zijde). Het handigste is het om je navigatie in te stellen op Parking des Cavaliers. Vanaf daar kan het niet missen.

   Beantwoorden
 • Wij hebben deze route gelopen in juli 2018 en ik kan me precies vinden in jullie omschrijving! Bedankt voor de mooie samenvatting. Wat een fantastische route! Dezelfde vakantie hebben wij ook de Route de Martel gelopen, welke je ook langs werkelijk schitterende uitzichten en mooie plekken leidt. Wij gaan zeker nog eens terug naar de Verdon een voor wandelvakantie!

  Beantwoorden
  • Hoi Stan, wat een leuk bericht! Dankjewel daarvoor! Gaaf dat jullie ook de Route de Martel hebben gelopen. Die willen wij volgende keer ook graag doen. Ook wij gaan zeker nog eens terug naar de Verdon 🙂

   Beantwoorden
 • Klinkt fantastisch! Hebben jullie het ook op Komoot staan? Wij zijn van plan deze vrijdag te lopen.

  Beantwoorden
 • Marker in Google staat toch echt aan de verkeerde kant van de kloof hoor. Net 40 min gereden naar jullie vertrekpunt en kom nu tot de conclusie dat ik nog eens meer dan een uur terug mag rijden naar de andere kant van de kloof. Jammer!

  Beantwoorden
  • Hi Nicole, wat vervelend! We hebben de route nog een keer digitaal nagelopen en hebben voor ieders gemak nu een Komoot map toegevoegd. Dat is de makkelijkste route om te volgen. Mocht je aan de andere kant van de rivier staan, dan is er wel een brug over het water heen. Vervolgens kan je daar de Sentier de l’imbut maken. Hopelijk lukt het allemaal en kan je genieten van deze hike 🙂

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.