Cammino Basiliano; een eeuwenoude, onontdekte langeafstandswandeling

door

Bij het woord Camino denken we al snel aan het Spaanse El Camino de Santiago, ofwel Santiago de Compostella, een pad dat al door velen is bewandeld. Wie op zoek is naar de volgende grote ‘camino’ moet naar Zuid-Italië gaan. Naar het land van de Cammino Basiliano. Deze camino volgt de weg van Sint Basilius. Het is een pad dat de voetsporen van de Italiaans-Griekse Basiliaanse monniken volgt, die zich meer dan duizend jaar geleden in de streek van Calabrië vestigden. Een reis vol geschiedenis, kunst en religie door de bergketens van Pollino, Sila, Serre Calabre en Aspromonte. Klinkt interessant, toch? We vertellen je er graag mee over.

©Associazione Cammino Basiliano
©Associazione Cammino Basiliano

Cammino Basiliano

Cammino Basiliano is een route van 1390 kilometer, die verdeeld is over 73 etappes. Zeven van die etappes zijn aangemerkt als ‘wild’, omdat ze alleen geschikt zijn voor de ervaren hiker. De camino start in Rocca Imperiale en loopt tot Reggio Calabria. Je loopt door een wild, bergachtig land dat nog weinig invloed van het toerisme kent. We hebben het daarbij ook nog eens over een geschiedenis waar maar weinig reizigers (en Italianen) vanaf weten, terwijl die geschiedenis zelfs helemaal teruggaat tot het tijdperk van Magna Graecia. Dat was het moment, in de 8e eeuw voor Christus, dat de Grieken zich voor het eerst en masse vestigden in dit deel van Italië.

©Associazione Cammino Basiliano

Een ongerepte camino

De Spaanse Santiago de Compostella wordt in een gemiddeld jaar door zo’n 350.000 wandelaars gelopen. Je kunt je voorstellen dat er dan maar weinig etappes zijn waar je nauwelijks mensen tegenkomt. Bij Cammino Basiliano is dat wel anders. Tijdens deze prachtige langeafstandswandeling is het niet moeilijk om van de pure wildernis te genieten. Veel van de paden worden namelijk maar door weinig wandelaars betreden. Denk aan ongerepte wandelingen langs de rivier in de Neto vallei, maar ook aan ruige, rotsachtige stukken rond de watervallen van Bivongi en de paden in het achterland van de Amendolea vallei die samenkomen bij het spookdorp Africo Vecchio.

©Associazione Cammino Basiliano
©Associazione Cammino Basiliano

Een groene camino

Dat Calabrië nog niet echt is ontdekt door het toerisme maakt de Cammino Basiliano tot een groen wonder. Van kronkelende, oude landweggetjes in het Pollino-massief tot kale groene hellingen in het pittoreske Raganello, maar ook weelderige olijfgaarden van de Piana di Sibari, het met pijnbomen omringde Ampollino meer en de oude kastanjebossen van het Valli Cupe natuurreservaat. Aan de voet van de Serre Calabresi loopt de route verder door het Regionaal Natuurpark van Serre, waarvan de dichte bossen ooit een jachtgebied waren voor de Spaanse Bourbon-koningen die hier in de 18e en 19e eeuw regeerden. De laatste etappe is ook een pareltje. Dat is het moment dat de met wilde bloemen bezaaide hellingen van Aspromonte zich terugtrekken en de wijngaarden van Bianco (de thuisbasis van een van ’s werelds oudste wijnen) zich in alle glorie showen.

Cammino Basiliano
©Associazione Cammino Basiliano

Kun jij niet wachten om te gaan? Check dan eerst nog even deze site met meer info over Cammino Basiliano en alle bijbehorende etappes.

EuropaItaliëLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.