Wandelsokken moeten écht goed zijn. Ze zijn misschien wel een van de belangrijkste items die in je uitrusting zitten. Je kan nog zo’n goede wandelschoen hebben, maar zonder goede wandelsokken loopt het toch niet lekker. Of je sok voert niet voldoende vocht af, of hij zakt af en gaat dubbel zitten en misschien is hij wel veel te warm of te koud. Het is dus van groot belang dat je jouw wandelsokken zorgvuldig kiest.
Wandelsokken kopen
Bij het kopen van nieuwe wandelsokken moet je jezelf een paar goede vragen stellen. Zo moet je onder andere weten in welk klimaat je de sokken nodig hebt, of je een hoge of lage schoen hebt, wat de pasvorm moet zijn, welke activiteiten je gaat ondernemen en of je allergisch bent voor bepaalde materialen. Want alleen door het kopen van de juiste wandelsokken heb je zoveel meer plezier in jouw hikes. Het voorkomt blaren, blessures en een hoop onvrede.
Kooptips
Zorg bij het kopen van jouw nieuwe wandelsokken dat je de schoenen die je gaat gebruiken meeneemt. Zo weet je of ze lekker zitten en passen bij de activiteiten die je gaat ondernemen. Zorg daarnaast dat je jouw schoenen nooit te klein koopt, want vaak zijn de wandelsokken dikker en is er nog minder ruimte. En naarmate de dag vordert, worden jouw voeten ook iets groter. Koop je schoenen en sokken daarom ook in de middag. Daarnaast is het belangrijk dat je nooit te grote sokken koopt, want de sok moet perfect om jouw voet heen sluiten. Naadloze sokken zorgen daarnaast voor minder irritatie. Ga dus niet zomaar voor de goedkopere variant, want vaak zijn de duurdere sokken wel echt een stuk beter. Ze gaan langer mee, sluiten beter aan en zorgen voor minder irritatie.
Casual en hike / wandelsokken
In theorie kan je de wandelsokken indelen in verschillende categorieën. Zo kan je een sok kiezen die juist voor een casual wandeling tijdens bijvoorbeeld een stedentrip is. De sokken zijn in dit geval niet echt technisch, maar vooral comfortabel én iets meer modieus. Ze ademen wel lekker, waardoor je minder last hebt van zweetvoeten. Ga je voor een wandeling of iets zwaardere hike, dan kom je in de wandelsokken categorie. Over het algemeen hoeven deze sokken je voeten niet echt warm te houden, omdat je lekker aan het doorstappen bent. Belangrijk is in dit geval dat ze niet te dik zijn, maar juist wel ademend en sneldrogend. Op deze manier voorkom je vochtige of warme voeten en alle blaren die erbij kunnen komen kijken.
Expeditiesokken
Ga je iets verder dan een stedentrip of huttentocht, dan kom je in de iets meer gespecialiseerde categorie. Expeditiesokken zijn voor diegene die een tocht gaat maken in de ruigere en vaak hogere gebieden. Het is dan dus belangrijk dat de sok dikker en ruiger is. De expeditiesokken houden je voeten een stuk warmer en zorgen voor de extra demping die goed van pas komt in het ruigere terrein. Een expeditiesok of dikke wandelsok past over het algemeen goed in een wandelschoen van categorie C of hoger.
Wintersport sokken
Ga je lekker op wintersport, dan kom je er niet met een simpele sok vanaf. Pijnlijke en afgeknelde voeten zijn veelgehoorde klachten bij wintersporters, daarom is het erg belangrijk om de perfecte wintersportsok te kopen. De snowboard- en skischoenen zitten over het algemeen al niet het meest comfortabel, dus zorg ervoor dat je het met jouw sok nét iets lekkerder maakt. De sok geeft je net dat extra beetje steun en bescherming. Doordat een snowboard- of skischoen vaak erg strak zit, is er weinig wrijving en dus weinig kans op blaren. Skisokken zorgen voor meer comfort, maar houden je voeten ook droog en warm.
Materiaal wandelsokken
In de regel koop je wandelsokken van twee materialen. We zien ze terugkomen in wol of synthetische vorm of een combinatie van deze twee. Gebruik liever geen ander materiaal, zoals katoen in een normale sok. Andere materialen voeren namelijk geen zweet af en houden daarmee je voet dus nat. En een natte voet zorgt voor meer wrijving, blaren en uiteindelijk ook een koudere voet. Dat is natuurlijk niet echt lekker als je nog enkele kilometers of uren door de bergen moet lopen.
Synthetische en wollen sokken
Synthetische sokken zijn – zoals de naam al doet vermoeden – gemaakt van kunstmatige vezels. Neem bijvoorbeeld een nylon of acrylsok. Deze materialen zijn perfect vochtregulerend, slijtvat, isolerend en zelfs gemaakt voor warme dagen. Net zoals wollen wandelsokken zijn ook synthetische sokken vaak bestand tegen nare geurtjes. Wil je echt gaan voor een nagenoeg geurloze – en zelfs antibacteriële – wandelsok, kies er dan een van merinowol. Het voordeel van merinowollen sokken is dat je een langere tocht met minder sokken kan doen, want je kan ze meerdere dagen dragen. Het nadeel van wol is dat het minder sterk is dan synthetische materialen én minder vochtregulerend is. Koop vooral een mix tussen wol en synthetisch om de meest perfecte wandelsok te hebben.
Wassen en onderhouden
Merinowollen sokken kan je in gevallen dat er geen wasmachine bij de hand is, vaker dragen. Ga je de sokken wassen, zorg er dan voor dat je ze bij voorkeur op 30 graden wast, maar zeker niet warmer dan 40 dragen. In de droger is een absolute no-go, dus hang ze lekker op. Blijven er tocht onaangename geurtjes aan hangen, was ze dan met een speciale conditioner.
4 reacties. Reactie plaatsen
Enkele sokken, dubbellaags sokken, teensokken? Wat is jouw idee hier over?
Hoi Esther!
Wij zijn zelf meer fan van enkele sokken van wol of synthetisch materiaal.
Een enkele sok houdt je voet vaak warmer en een dubbele sok kan zorgen voor wrijving.
Wat zijn jouw ervaringen?
Ik heb alle ‘officiële ‘ wandelsokken geprobeerd en sinds ik de SILVERLIGHT sokken heb ontdekt wil ik niets anders meer. Ze zijn niet goedkoop maar je hebt levenslang garantie. Alleen te bestellen via internet, google SILVERLIGHT sokken maar. Ze zitten ergens in zuidoost Azië.
Ha Marianne,
Wat een fijne tip! Ikzelf vind Falke sokken erg fijn, maar nieuwe tips zijn altijd welkom natuurlijk.
Groetjes, Willemijn