Zo onderhoud je je wandelschoenen

door

Na een flinke wandeling is de kans groot dat je wandelschoenen vies geworden zijn. Het liefst wil je dat je wandelschoenen lang mee gaan, want het zijn niet de goedkoopste schoenen. Wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je schoenen langer meegaan? Lees dan hier enkele tips over het onderhoud van je wandelschoenen. Ben je op zoek naar de juiste schoenen voor jou, dan hebben we de top 10 beste wandelschoenen voor je op een rijtje gezet.

Onderhoud wandelschoenen suede

Onderhoud van je wandelschoenen

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor soort schoenen je hebt. Er zijn bijvoorbeeld wandelschoenen van leer of van een kunststof-materiaal. Of een combinatie van beide materialen. Check vooraf dus goed of een schoen van leer, nubuck, suède of een ander materiaal is, voordat je je schoenen gaat onderhouden. Er zijn namelijk middeltjes en borstels voor verschillende materialen.

Wandelschoenen onderhoud je met deze producten

Onderhoud tip #1: Luchten en drogen

Wanneer je terugkomt van een wandeling is het belangrijk om de schoen goed te laten drogen. Maak de veters goed los, trek de lip van de schoen helemaal open, haal het voetbed eruit en laat dit 24 uur drogen in een goed geventileerde ruimte op kamertemperatuur. LET OP: Laat leren schoenen nooit drogen bij een open haard of verwarming. Daarvan wordt het leer stug, droog en gaat het krimpen. Zo onderhoud je je wandelschoenen dus verre van.

Wandelschoenen onderhoud tip #2: Reinigen

Wandelschoenen hebben flink wat te verduren. Dat varieert van droog zand tot dikke lagen modder. Bij licht vervuilde schoenen is het voldoende om ze schoon te borstelen met lauwwarm water. Zijn ze écht flink vies geworden, dan is het verstandig om ze eerst even met lauwwarm water te borstelen en daarna met een speciaal reinigingsmiddel te reinigen. Na een grondige reiniging moet de wandelschoen wel opnieuw geïmpregneerd worden. Koop de juiste schoenborstel, zoals bijvoorbeeld een allround schoenborstel of juist een suède schoenborstel.

Onderhoud tip #3: Impregneren

Na een grondige reiniging gaan de poriën van het leer weer open, waardoor de schoenen te makkelijk vocht op gaan nemen. Reinig jouw schoenen dus eerst met een speciaal reinigingsmiddel. Deze poriën moeten na het onderhoud van je wandelschoenen weer gesloten worden. Dit kan door middel van een speciale impregneerspray. Spray de wandelschoen in zijn geheel in en laat de spray 24 uur intrekken, waarna het leer weer beter tegen regen en vuil bestendig is. Impregneer de wandelschoenen regelmatig om vuil- en vochtophoping op het leer te voorkomen.

Onderhoud tip #4: Verzorgen

Leer wordt ruw doordat het eerst nat en later weer droog is geweest. Als het leer ruw wordt voelt het aan als een schuurpapier en kunnen er droogte-scheurtjes in komen. Dit is eenvoudig te voorkomen met een speciale wax voor leer of met een conditioner. Voordat de schoen in wordt gesmeerd met wax, moet de schoen wel eerst gereinigd zijn. Wax is beter dan leervet, omdat leervet het leer te zacht en soepel maakt en poriën verstopt. Wax daarentegen behoudt de steun die de schoen moet bieden. Eveneens kan je een fabric & leather proof gebruiken om jouw schoenen weer waterdicht en ademend te maken.

Onderhoud & reparatieTheHike.nlWandelschoenen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.