Credits: Evy van Nispen

Dit zijn 10 mooiste hikes in Europa op een rij

door

Om een onvergetelijke hike te maken, hoef je absoluut niet naar de andere kant van de wereld af te reizen. In Europa is zoveel prachtige natuur te vinden waar je avontuurlijk kunt hiken. Aangezien het aanbod groot is, kan het soms moeilijk zijn om te kiezen welke hike je wil gaan doen. Om je op weg te helpen, hebben wij 10 mooiste hikes in Europa voor je op een rijtje gezet.

De indrukwekkende Mullerthal Trail in Luxemburg

Eén van de mooiste hikes in Europa ligt enorm dichtbij ons land, namelijk in het gebied genaamd Klein-Zwitserland in Luxemburg. Hierdoorheen loopt de Mullerthal Trail, die je door prachtige natuur brengt. In totaal bestaat de trail uit verschillende routes. Alle drie de hoofdroutes zijn te verlengen met vier extra routes. Zo kun je jouw hike helemaal indelen zoals jij dat wil.

De drie grootste routes bedragen samen een lengte van 112 kilometer. Route één is 36 kilometer lang en route twee 38 kilometer. Beide kun je het beste beginnen vanuit de stad Echternach, wat een fantastisch beginpunt van de hike is met het prachtige meer en de historische binnenstad. Route drie, die ook 38 kilometer lang is, kun je het beste starten vanuit het dorp Mullerthal, waar de trail ook naar vernoemd is.

De regio Klein-Zwitserland brengt veel natuurpracht met zich mee. Zo kom je langs indrukwekkende rotsen en grotten en loop je door prachtige kloofpaden en bossen. Niet voor niets behoort de Mullerthal Trail tot de 10 mooiste hikes van Europa. Wanneer je ervoor kiest deze trail af te leggen, kies je namelijk voor een goed verzorgde en duidelijk gemarkeerde trail door ongerepte natuur en gezellige stadjes en dorpen.

Deel van de Mullerthal Trail in Luxemburg, één van de mooiste hikes in Europa.

De Skye Trail op het Schotse eiland Skye

Misschien heb je er al ooit van gehoord: The Isle of Skye. Dit Schotse eiland is in het bezit van adembenemende uitzichten en ongerepte natuur. Bij zo’n natuurrijke omgeving mag een uitdagende trail natuurlijk niet missen. De Skye Trail brengt je dan ook over het eiland, waardoor je deze op een avontuurlijke manier kunt ontdekken.

Tijdens het afleggen van de Skye Trail, kom je langs indrukwekkende bergen en zeekliffen. Je kunt genieten van ontzettend veel groen en af en toe kom je zelfs een waterval tegen. Ook de bekende trekpleisters van het eiland komen aan bod, zoals de rotsformaties genaamd ‘Old Man of Storr’ en ‘de Quiraing’.

Wanneer je aan de trail wil beginnen, is het wel handig als je al wat ervaring hebt op het gebied van hiken. De Skye Trail brengt namelijk een aantal uitdagingen met zich mee, zoals het wisselvallige weer, het wildkamperen in de nacht en het constante stijgen en dalen. De trail is ook niet aangegeven, dus je moet een kaart kunnen lezen of met een GPS om kunnen gaan. Toch is de prachtige omgeving het absoluut waard. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat en leg van tevoren wat eenvoudigere trails af, mocht je dit nog nooit eerder gedaan hebben.

Deel van de Skye Trail op het Schotse eiland Skye.
Credits: Willemijn Louws

De Madeira Trail op het prachtige eiland Madeira

Een andere trail die absoluut thuishoort in het rijtje van 10 mooiste hikes in Europa is de Madeira Trail. Het zal je vast niet verbazen dat één van de trails van Madeira in deze lijst voorkomt, want het eiland staat bekend om de fantastische wandelmogelijkheden. De Madeira Trail brengt je langs de plaatsen Machico, Ribeiro Frio, Casa do Ruivo, Boca da Encumeada, Seixal en eindigt in Ribeira da Janela.

Er zijn diverse mogelijkheden om zelf op pad te gaan. Wil je liever aanhaken bij een georganiseerde reis, dan kun je de trail op twee manieren lopen, namelijk van het oosten naar het noordwesten met Bookatrekking of van het noordwesten naar het oosten met Travelbase. Beide varianten duren vijf dagen waarin je een route van 85 kilometer aflengt langs prachtige highlights van het eiland. Bij de variant van Bookatrekking leg je de gehele afstand lopend af. Bij die van Travelbase leg je 81 kilometer lopend af en sommige stukken met een busje.

Elke dag is de wandeling weer anders, aangezien het eiland veel natuurlijke schoonheid bezit. Wat het wandelen in Madeira onder andere heel bijzonder maakt, zijn de levadas. Dit zijn irrigatiekanalen die een waternetwerk vormen door het hele eiland. Naast waterbron, dienen de levadas ook als fantastische wandelpaden. Tijdens de Madeira Trail kom je langs verschillende levadas. Naast het feit dat ze ontzettend mooi zijn, zijn ze ook nog eens toegankelijk voor iedereen. Of je nou veel ervaring hebt met hiken of helemaal niet: je kunt altijd kiezen voor een wandeling langs de levadas.

Deel van de Madeira Trail, één van de mooiste hikes in Europa.
Credits: Alex Meier – Unsplash

De uitdagende GR20 door Corsica

De GR20 op Corsica wordt de ‘zwaarste tocht van Europa’ genoemd en dat is niet voor niets zo. Allereerst is het een zeer lange tocht, waar ook de naam vandaan komt. GR staat namelijk voor Grande Randonnée, wat ‘grote tocht’ betekent in het Frans. De afstand die je tijdens de GR20 aflegt, bedraagt maar liefst 200 kilometer. Uiteraard hoef je de tocht niet in één keer af te leggen, want hij is opgedeeld in 16 etappes. Naast de grote afstand die je aflegt, kom je ook langs stukken waarin je zult moeten klimmen. In totaal moet je tijdens de trail 11 kilometer klimmend afleggen.

Zoals je misschien al verwacht, is het wel zo handig als je ervaring hebt op het gebied van hiken. De GR20 is namelijk een prachtige, maar ook een zeer uitdagende trail. Het is echter zeker de moeite waard, want je wandelt door fantastische, ongerepte natuur met groene weiden, bergen en rotsen.

Aangezien de trail uit 16 etappes bestaat, zul je ook ergens moeten slapen. Langs de route van de GR20 zijn verschillende refuges te vinden die onder de bevoegdheid van het regionale Corsicaans natuurpark vallen. Hier kun je niet alleen overnachten, maar ook eten en drinken. Per etappe kom je ongeveer één à twee refuges tegen. Ook kom je soms langs gezellige terrasjes of kleine winkels. Er is dus genoeg te zien en te beleven tijdens deze uitdagende trail.

Deel van de GR20 op Corsica.
Credits: Tim Oun

De zevendaagse Tour du Mont Blanc

De Tour du Mont Blanc hoort ook zeker thuis in het rijtje van de 10 mooiste hikes in Europa. Hij staat zelfs in het rijtje van mooiste trails ter wereld. Dat zegt natuurlijk al genoeg. Toch vertellen we je er graag wat meer over.

Tijdens de Tour du Mont Blanc wandel je door drie verschillende landen, namelijk Frankrijk, Zwitserland en Italië. Dit doe je in ongeveer één week en aan het eind van de trail ben je rondom de prachtige Mont Blanc gehiked. Hier komt ook de naam vandaan, aangezien je letterlijk een ‘tour’ rondom de Mont Blanc maakt. Daarnaast hike je door het indrukwekkende Mont Blanc massief heen. Tijdens de gehele trail zie je de top van de berg boven alles uitsteken. Naast uitzicht op de Mont Blanc, kun je ook genieten van fantastische bergmeren, gletsjers, Alpen bergpassen en de verschillende culturen van de drie landen. Mede door de variatie aan prachtige natuur en cultuur hoort de Tour du Mont Blanc absoluut bij de 10 mooiste hikes van Europa.

Uiteraard kun je de trail beginnen waar je zelf wil, maar in Les Houches vind je het officiële startbord van de Tour du Mont Blanc. Aangezien de trail rondom de Mont Blanc loopt, is dit dan ook het eindpunt. De eindpunten van de verschillende etappes kun je zelf bepalen aan de hand van de verschillende slaapplaatsen die zich langs de route bevinden. Zo kun je de trail lopen op jouw eigen tempo.

Deel van de Tour du Mont Blanc, één van de mooiste hikes in Europa.
Credits: Willemijn Louws

The Norway Trail vol ongerepte natuur

Noorwegen is een land vol met prachtige, ongerepte natuur. Om zoveel mogelijk hiervan te ontdekken, raden we je aan The Norway Trail af te leggen. Met deze 90 kilometer lange tocht van Kinsarvik naar Skjeggedal kom je langs verschillende fantastische plekken in Noorwegen. Denk hierbij aan de Trolltunga en de Hardangervidda. Aangezien 90 kilometer hiken natuurlijk lang is, staan verschillende gidsen voor je klaar om je te begeleiden tijdens The Norway Trail.

Een groot deel van de trail loopt door één van de meest indrukwekkende natuurgebieden ter wereld, namelijk Hardangervidda. Deze hoogvlakte van 8.000 vierkante kilometer vol rauwe natuur staat ook bekend als de grootste en mooiste hoogvlakte van Europa. Tijdens de warmere maanden vind je er indrukwekkende watervallen die ontstaan door het smelten van de sneeuw die zich normaal gesproken in het natuurgebied bevindt. Tijdens The Norway Trail kom je langs adembenemende stukken natuur die je zeker niet zullen teleurstellen.

Deel van The Norway Trail.
Credits: The Norway Trail

De avontuurlijke Iceland Trail

IJsland is in het bezit van zoveel ongelofelijk mooie, ongerepte natuur. Als je van hiken houdt, is dit dan ook zeker één van de landen die we je aanraden. Met The Iceland Trail hike je in zeven dagen over een avontuurlijke route door dit prachtige land. De route die je bewandelt heet de Laugavegur route en is 60 kilometer lang. National Geographic heeft de Laugavegur route al meerdere keren uitgeroepen tot de mooiste hiking trail ter wereld. De reden hiervoor is onder andere de enorme variatie aan geweldige landschappen.

Tijdens de trail kom je langs zwarte lava obsidiaan velden, hotsprings, één van de schaarse loofbossen in IJsland, meren, rhyoliet bergen en zwarte, zanderige woestijnen. Genoeg te zien dus. De start van The Iceland Trail is in Reykjavik. Vanuit daar ga je naar Landmannalaugar, waar je aan de Laugavegur route begint. Tijdens de tocht loop je naar Þórsmörk en kun je overnachten in een tentje midden in de prachtige natuur. Je hoeft de trail niet zelfstandig af te leggen, want je wordt begeleid door meerdere gidsen die altijd klaarstaan om je te helpen.

Deel van The Iceland Trail.
Credits: Joris Mens

The Kings Trail door de Zweedse wildernis

De Koningsroute, Kungsleden of The Kings Trail. Hoe je hem ook noemt: het is één van de meest indrukwekkende wandelpaden in Noord-Europa. De trail brengt je door de Zweedse wildernis en vindt plaats in de winter. Hierdoor is het landschap nóg indrukwekkender door de prachtige sneeuwdekens die er dan liggen.

De ongerepte natuur die je tegenkomt tijdens de hike is wat deze trail onder andere zo bijzonder maakt. Terwijl je aan het hiken bent, kun je je verwonderen over de fantastische landschappen waar je doorheen loopt met toendra’s die met sneeuw bedekt zijn en hoge bergen die indrukwekkende beelden met zich meebrengen.

The Kings Trail loopt dwars door Zweeds Lapland en is meer dan 400 kilometer lang. De trail begint in het noorden van Zweden, in Abisko. Nadat je de tocht langs hoge bergen en door uitgestrekte vlaktes en prachtige bossen hebt afgelegd, eindig je in het zuiden van Lapland, in Hemavan. In de ongerepte natuur van Zweeds Lapland voel je je echt even helemaal alleen op de wereld en kun je genieten van de rust en de stilte. Als je geluk hebt, kun je zelfs een rendier spotten.

Je hoeft de trail absoluut niet in één keer te lopen, want The Kings Trail is opgedeeld in verschillende etappes. Je loopt in vijf dagen van Abisko naar Singi en uiteindelijk naar Nikkaluokta. De tocht van Singi naar Nikkaluokta leg je met een sneeuwscooter af, wat de trail natuurlijk nog avontuurlijker maakt. Al met al hoort deze trail absoluut bij de 10 mooiste hikes van Europa.

Deel van The Kings Trail door Zweeds Lapland.

De Alta Via door de Italiaanse Dolomieten

Door de Dolomieten in Italië lopen verschillende paden genaamd ‘Alta Via’s’ of ‘Höhenwege’. Deze paden vermijden dorpen en blijven zoveel mogelijk boven de boomgrens. De Alta Via die misschien wel het bekendste is, is de Alta Via 1, ook wel de ‘Dolomite High Route 1’ genoemd.

De Alta Via 1 is een huttentocht die niet alleen populair, maar ook nog eens relatief toegankelijk is. Je hoeft namelijk geen ervaren hiker te zijn om deze route af te leggen. Dit komt mede doordat je de trail in kunt korten in deeletappes. Tijdens de hike kun je tussenstops maken in Passo Falzarego, Alleghe en Passo Duran.

Een ander voordeel van de Alta Via 1 is dat de route duidelijk wordt aangegeven. Daarnaast zijn er langs de route verschillende berghutten te vinden waarin je kunt overnachten. Een overnachting in één of meerdere van deze berghutten geeft je ook de mogelijkheid om van de Italiaanse keuken te genieten. De trail loopt van het prachtige Pragser Wildsee tot de historische stad Belluno en brengt je langs fantastische plekken als Monte Pelmo en Cinque Torri. Mede door de indrukwekkende natuur van de Dolomieten en de geweldige cultuur die je tijdens de trail kunt proeven, behoort de Alta Via 1 zeker in het rijtje met mooiste hikes in Europa.

Meren Zuid Tirol Pragser Wildsee Lago di Braies header

De Dutch Mountain Trail over de Seven Summits van Nederland

Misschien klinkt het een beetje gek, maar de zwaarste hiking trail in Nederland heet de ‘Dutch Mountain Trail’. Nederland heeft natuurlijk geen bergen, maar wel heuvels met namen waarin het woord ‘berg’ voorkomt. DMFF (Dutch Mountain Film Festival) heeft de zelfbenoemde Seven Summits van Nederland gebundeld tot één prachtige wandeltocht van ruim 100 kilometer lang. Het zal je misschien verbazen, maar de Dutch Mountain Trail bevat maar liefst 2.000 hoogtemeters, wat het ook gelijk een zware hike maakt.

Met een hoogte van ruim 322 meter is de Vaalserberg het hoogste punt van Nederland. Toch behoort deze niet tot de ‘Seven Summits van Nederland’, oftewel de hoogste ‘bergen’ van Nederland, en dus ook niet tot de Dutch Mountain Trail. De reden hiervoor is dat de top van de Vaalserberg zich niet in Nederland bevindt. De toppen die wel tot de trail behoren zijn die van de Wilhelminaberg (225 meter), Schneeberg (257 meter), Eyserberg (197 meter), Gulperberg (157 meter), Hakkenberg (252 meter), Kattenroth (209 meter) en D’n Observant (157 meter).

De Dutch Mountain Trail begint bij station Eygelshoven en eindigt na 100 kilometer bij station Maastricht. De tocht neemt verschillende uitzichten met zich mee, want tijdens de hike kun je niet alleen genieten van het Limburgse landschap, maar ook van de natuur van België en de Duitse Eifel. Je passeert af en toe dus ook een landsgrens.

Wat goed is om te weten, is dat de trail niet wordt aangegeven met bordjes. Hierdoor is het belangrijk dat je de route aflegt met een wandelgids of dat je de GPX-route volgt. Ook zijn de paden die je bewandelt tijdens het afleggen van de trail grotendeels onverhard. Zorg er dan ook voor dat je goed voorbereid op pad gaat, goede wandelschoenen draagt en de hike niet onderschat. Al met al is de hike zeker de moeite waard, want hij loopt door prachtige landschappen en brengt fantastische uitzichten met zich mee. Mede hierom behoort de Dutch Mountain Trail ook zeker in het rijtje van de mooiste hikes in Europa.

Deel van de Dutch Mountain Trail, één van de mooiste hikes in Europa.
Credits: Petra Vroomen – Visit Zuid-Limburg

De mooiste hikes van Europa: genoeg om uit te kiezen

Zoals je kunt zien hoef je echt niet naar het andere eind van de wereld te reizen om een onvergetelijke hike te maken. Of je nou een ervaren hiker bent of nog nieuw bent in de wereld van het hiken: in Europa kun je altijd wel ergens terecht. Deze rij van 10 mooiste hikes in Europa geven jou in ieder geval vast een mooi beeld van al het prachtigs wat er op dit continent te ontdekken valt.

AlpenBookatrekkingDolomietenEuropaFrankrijkGeorganiseerde reizenIJslandItaliëLangeafstandswandelingLuxemburgNederlandNoorwegenPortugalScandinaviëTheHike.nlTravelbaseTrekkingVerenigd KoninkrijkWandelroutesZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.