Willibaldsburg in Eichstätt, Altmühltal-Panoramaweg | Credits: Jürgen Isl

Winterwandelen in Duitsland: de mooiste trails op een rijtje

door

Het wandelseizoen houdt voor de meeste wandelaars bij het aanbreken van de herfst op. Als de temperaturen dalen zoeken de meeste mensen de behaaglijkheid van een warme huiskamer op. Toch kun je ook in de winter prima wandelen. In Nederland zijn er voldoende opties te vinden, maar ook over de grens is er voldoende keuze. Wie zich echt wil onderdompelen in winterse taferelen, doet er goed aan om te gaan winterwandelen in Duitsland. Een overzicht van de mooiste trails, verspreid over het land, vind je in dit artikel.

Frauenberg en Frauenbergkapelle in Duitsland in de winter
Frauenberg, Altmuhltal Panoramaweg | Credits: Jürgen Isl

Winterwandelen in Duitsland: maak kennis met de top trails of Germany

In een eerder artikel stelden we je al de top trails of Germany voor. Dit zijn verschillende trails die over het hele land verspreid zijn. Iedere trail heeft zo zijn eigen charme. Sommige vind je net over de grens, zoals de Rothaarsteig in het Sauerland, terwijl je voor andere trails wat verder moet rijden.

De top trails of Germany zijn vooral geliefd in de zomer. Wie echter houdt van kou, kan ook in de koudere maanden naar Duitsland afreizen om te gaan winterwandelen. Als de takken bedekt zijn met rijp en de sneeuw onder je schoenen knispert, is wandelen in Duitsland misschien wel het leukste dat je kunt doen. Een overzicht van de mooiste tochten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

De Rothaarsteig: drie dagen door het betoverende Sauerland

Wie wil gaan winterwandelen in Duitsland hoeft niet altijd ver te rijden. Niet ver over de grens vind je namelijk de Rothaarsteig, gelegen in het prachtige Sauerland. Deze driedaagse tocht biedt je een weids uitzicht over de heuvels van het gebied. De eerste etappe van 14 kilometer begint in Niedersfeld en voert door het natuurgebied Niedersfelder Hochheide naar Grönebach. De tweede dag kom je onder andere langs het bekende Winterberg. De laatste etappe daalt langs afgelegen plekken af naar het schilderachtige dorpje Westfeld, waar je de bus terug naar het startpunt kunt nemen.

Winterwandelen in Duitsland over de Top Trails
Rothaarsteig | Credits: Sauerland Tourismus / Heidi Bücker

De Heidschnuckenweg: tweedaagse trektocht door een lieflijk landschap

De Heidschnuckenweg voert je door het prachtige natuurgebied van de Lüneburger Heide, gelegen in het noorden van Duitsland. Hoewel het noorden van Duitsland niet altijd sneeuwzeker is, kun je hier op koude dagen ook heerlijk winterwandelen. Tijdens deze tocht volg je de negende en tiende etappe van de Heidschnuckenweg. De eerste dag loop je langs de rivier de Örtze. Overnachten kan in het charmante Faßberg, waar je heerlijk tot rust kunt komen. De tweede etappe voert door het grootste jeneverbessenbos van Duitsland en over de Oberoher Heide, waarna je met de bus terug naar het startpunt rijdt.

Altmühltal-Panoramaweg: twee wandelingen vanuit Eichstätt

Wie Duitsland op zijn mooist wil meemaken, doet er goed aan om te gaan winterwandelen rondom Eichstätt. Hier ligt namelijk de Altmühltal-Panoramaweg, een prachtige meerdaagse trail door het gelijknamige dal. Vanuit het pittoreske Eichstätt beginnen twee mooie winterwandelingen. De eerste wandeling begint met een treinritje naar Dollnstein, om vervolgens terug te wandelen naar Eichstätt over een plateau en langs de 45 meter hoge Burgstein-rots. De volgende dag kun je een 11,5 km lange wandeling maken op de Eichstätter Panoramaweg, met een adembenemend uitzicht over de barokke stad en het kasteel.

Winterwandelen in Duitsland over de Top Trails
Burgsteinfelsen, Altmühltal Panoramaweg | Credits: Jürgen Isl

Eifelsteig: winterwandelen in Duitsland over voormalige vulkanen

Ontdek het explosieve verleden van de Eifel tijdens een dagtocht van 12 km van Üdersdorf naar Daun, een ingekorte versie van etappe 11 van de Eifelsteig. Deze etappe van de Eiffelsteig is een prachtige etappe boordevol variatie. Ideaal dus als je een dagje in Duitsland bent en in de Eifel wilt gaan winterwandelen. Op deze route heb je onder andere prachtig zicht over Schalkenmehrener Maar. Daarnaast kun je een uitkijktoren beklimmen die een geweldig uitzicht over het landschap van de Eifel biedt. In de winter is het zicht helderder, waardoor je nog verder kunt kijken dan in de zomermaanden.

De Westerwaldsteig: winterwandelen in Duitsland met een bezoek aan een kerstdorp

Deze trail is vooral de moeite waard rond de kerstdagen. Je kunt een bezoek brengen aan het kerstdorp Waldbreitbach in het Wiedtal, en dit combineren met een winterse wandeling over de Westerwaldsteig. In Waldbreitbach kun je tevens de bijzondere kerststal bewonderen. Daarnaast kun je de ‘Ster van Bethlehem’ volgen, een wandelroute verlicht met 3500 lampjes en meer dan 30 kerststallen. Maak de ervaring compleet met het bezichtigen van de adventskrans, het carillon en de kerstpiramide.

De Westweg-Schwarzwald: over de hoogste toppen van het Zwarte Woud

In het Hochschwarzwald ligt er geregeld sneeuw, waardoor deze regio zich prima leent om te gaan winterwandelen in Duitsland. In het gebied vind je een gemarkeerde route van het Haus der Natur in Feldberg-Ort naar de Todtnauer Hütte en de Stübenwasen. Pauzeer bij Gasthaus Stübenwasen en geniet van het uitzicht op de Todtnauberg vanaf ’s werelds langste ‘boomligstoel’. Voor geoefende wandelaars biedt de terugweg de mogelijkheid om de top van de Feldberg te beklimmen met een prachtig uitzicht over de Alpenketen.

De Schluchtensteig: winterwandelen in Duitsland op z’n mooist

Als de Schluchtensteig in het Zwarte Woud bedekt is met sneeuw, wordt het past echt sprookjesachtig in deze regio. Hier wacht namelijk een prachtige winterwandeling op je, die tot de mooiste van Duitsland behoort. De negen kilometer lange rondwandeling Bötzberg Panoramaweg in St. Blasien biedt je een prachtig uitzicht over het Zwarte Woud. Deze speciaal voor de winter bewegwijzerde route loopt langs de imposante St. Blasiuskathedraal, waar je een prachtig uitzicht over het besneeuwde Zwarte Woud hebt.

Schluchtensteig, Schwarzwald / Muchenland | Credits: Klaus Hansen

Winterwandelen op sneeuwschoenen: maak kennis met de Goldsteig

Het Beierse Woud is misschien wel de mooiste regio van Duitsland. Het is dunbevolkt, maar het barst er van de wandelingen. In de koude maanden, als koning winter zijn intrede doet, kun je hier teven heerlijk winterwandelen. Trek je sneeuwschoenen dus aan als je de Goldsteig betreed, één van de mooiste trails van het Beierse Woud. Deze idyllische wandeling op sneeuwschoenen loopt van en naar de wintersportplaats Sankt Englmar.

Winterwandelen in Duitsland op de Goldsteig
Goldsteig | Credits: Tourismusverband Ostbayern / Woid Life Photography

Weserberglandpad: een prachtige route dicht bij huis

Wie niet ver wil rijden om te gaan winterwandelen in Duitsland, doet er goed om naar het Wesergebergte te rijden. Iets ten oosten van de stad Osnabrück vind je namelijk de Weserbergland-Weg. Temidden van een indrukwekkend landschap kun je ver weg van de drukte heerlijk tot rust komen. Doe je tegoed aan heerlijk dagwandelingen en overweeg een bezoek aan de Wesertherme en de Solana zoutgrot in Uslar. Op de Wildnisfarm in Silberborn wachten husky- en rendiertochten op je, gecombineerd met glampingovernachtingen bij de rendieren.

De Harzer-Hexen-Stieg: winterwandelen in Duitsland vanuit een nieuw perspectief

Ook in de winter biedt de Harzer-Hexen-Stieg een unieke outdoor-ervaring. Ontdek het met sneeuw bedekte landschap en de heldere vrieslucht die al indruk maakte op Goethe in vroegere tijden. Beklim daarnaast de Harzturm, de hoogste uitkijktoren van Duitsland, waar een adembenemend panorama op je wacht. Een skywalk met een glazen vloer en de 110 meter lange Rasantia-glijbaan maken het feestje op deze wandeling zelfs voor volwassen compleet.

Wil je meer weten over deze prachtige trails? Op de website van Top Trails of Germany vind je alle details

DagtochtDuitslandEuropaTheHike.nlTheOutdoors.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.