Wanderer auf den Zwölf Aposteln bei Solnhofen

Altmühltal-Panoramaweg is één van de TOP Trails in Duitsland

door

Duitsland is een groot en gevarieerd land. Iedere regio is anders en kent een eigen geschiedenis, geografie en cultuur. Het mooie is dat je deze regio’s nu stap voor stap kunt ontdekken door middel van de ‘TOP Trails of Germany‘. Dit zijn langeafstandswandelingen die je door de mooiste plekken van Duitsland voeren. In totaal zijn het 13 routes, waarbij iedere trail een eigen karakter heeft. Eén van die trails is de Altmühltal-Panoramaweg, waarbij de Altmühl rivier je gids is. We duiken er graag wat verder met je in.

Altmühltal-Panoramaweg

De Altmühltal-Panoramaweg is een middelzware route van 200km lang in de regio Beieren, die de meanderende rivier de Altmühl volgt. De start is in Gunzenhausen en de route eindigt in Kelheim. In 10 etappes wandel je door de vallei terwijl je geniet van de mooiste uitzichten. Soms wandel je direct naast de rivier, soms loop je op hoogte over de rotsformaties waarbij de rivier beneden je stroomt. De natuur om je heen varieert van schaduwrijke beukenbossen tot uitgestrekte heides. Je komt zelfs langs steengroeves, waar je fossielen kunt vinden van wel 150 miljoen jaar oud. En ben je het lopen beu? Dan laat je je gewoon door de rivier meevoeren.

Actief op de Altmühl

De rivier vormt een actief onderdeel van de Altmühltal-Panoramaweg. De acht eerste etappes nog niet. Dan loop je wel parallel aan de rivier, maar is het nog niet mogelijk de rivier te benutten. Maar tussen Treuchtlingen en Beilngries is dat een ander verhaal. Er zijn in dat stuk zo’n 20 plekken waar je een kajak of kano kunt huren. Op die manier glijdt je door het water en geniet je van het moois om je heen. Regelmatig kun je aanleggen bij gezellige plaatsjes om te pauzeren. In de avond kun je je tentje opzetten bij een van de kampeerplekken die je langs de rivier tegenkomt.

Altmühltal-Panoramaweg

Terug in de tijd

We noemden net de fossielen al even. Hoe bijzonder is het dat je restanten kunt bewonderen van dieren die zo ontzettend lang geleden leefden?! De bekendste van allemaal is de Archaeopteryx die 150 miljoen jaar geleden in Beieren leefde. Ook jouw paleontologenhart gaat daar sneller van kloppen. Daarnaast ligt er overigens nog veel meer geschiedenis voor het oprapen op de Altmühltal-Panoramaweg. Denk aan fotogenieke kastelen, burchten en oude stadjes waar de Romeinen en de Kelten ooit leefden.

Smaakt deze TOP Trail naar meer? Check onze campervakantie TOP Trail tips in Duitsland.

DuitslandEuropaLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.