Schluchtensteig: zes dagen hiken door ruige kloven

door

De Schluchtensteig is een 6-daagse trail in het zuiden van het Duitse Zwarte Woud. De naam zegt het al, elke dag wandel je door een schlucht, ofwel een rivierkloof. Maar je gaat niet alleen de diepte in: juist de afwisseling met dichte bossen en bergweides met hoge weidse uitzichtpunten maken dit tot een prachtige tocht voor wie van een beetje wandelinspanning houdt. Die afwisseling geeft overigens ook precies de uitdaging van deze Steig aan: er zijn best wat klimstukken, en dat elke etappe, zes dagen lang. Het laagste punt ligt op 350m, het hoogste punt is 1150m. Zelf heb ik van ieder moment genoten!

Schluchtensteig

Diepe groene kloven

Elke etappe van de Schluchtensteig gaat een stuk door een kloof. Ze zijn groen, vol varens en rotsen met mos. Soms gaat het pad hoog langs de boshelling en is het water niet te horen of te zien. Dan weer daal je af naar het water. Er zijn trappen en bruggetjes. Hier en daar wordt het pad versperd door een omgevallen boom of rots. ‘Wildromantisch’ noemen de Duitsers dit. Er is geen Nederlandse vertaling voor dit woord, maar het zegt eigenlijk precies wat het is.

Wutachschlucht

De Wutachschlucht is de mooiste en grootste van de zeven kloven (schluchten) waar je doorheen gaat. Het is een diepe kloof met hoge rotswanden en je loopt op een smal pad over rotsen vlak langs het water. Zonlicht speelt prachtig door het groen op het water dat nu eens rustig kabbelt maar dan weer door een stroomversnelling gaat. Er zijn meerdere kleine watervallen, en genoeg plekken om aan (of in) het water uit te rusten. Een bijzonder mooie spot die je tegenkomt is een, tja hoe zal ik het noemen, ‘mos-regen’. Je zou daar zo even een verfrissende douche willen nemen.

Door al dit fraais is de Wutachschlucht een populaire wandelbestemming in het Zwarte Woud. Helemaal ideaal is dat er in de zomer een wandelbus rijdt die je terug kan brengen naar het beginpunt, zodat je hier prima een dagwandeling kunt maken. Maar dan mis je natuurlijk wel al het andere mooie en avontuurlijke van de hele Schluchtensteig.

Hoge weidse uitzichten

Behalve door kloven en dichte naaldbossen wandel je ook over landweggetjes en door weides en over heuveltoppen met heerlijk weidse uitzichten. Als je hier om je heen kijkt, zou je niet denken dat ergens in de buurt een kloof ligt waar je even daarna weer in afdaalt. Mooie punten om even op adem te komen, en een beetje te mijmeren over vroegere tijden toen Corona nog niet bestond. Met een beetje geluk kun je zelfs de Zwitserse bergen in de verte zien liggen, maar dan moet het wel kraakhelder zijn.

Info

De route is in totaal 119 km lang en is perfect gemarkeerd. Slechts een enkele keer was het nodig om de gps-route te raadplegen. Een gedetailleerde routebeschrijving heb je niet nodig. Je wandelt van het ene hotel naar de volgende gasthof, en als je het jezelf makkelijk wilt maken, kun je ook je bagage laten vervoeren. De dagetappes zijn stevig met elke dag klimmen en dalen, maar verder niet moeilijk. Alleen bij (veel) regen zijn sommige stukken al snel glad of modderig. In dat geval kunnen stokken en een beetje ‘tritsicherheit’ wel van pas komen. Heb je zin gekregen om deze Steig te gaan lopen? Dan kun je op deze website werkelijk alle info vinden om je tocht voor te bereiden.

Schluchtensteig
DuitslandEuropaLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.