Rothaarsteig: een wandelroute voor alle zintuigen

door

Wil jij even tot jezelf komen, waarbij tijd geen rol speelt? Dan moet je zeker het lange wandelpad Rothaarsteig bewandelen. Dit wandelpad ligt midden in Duitsland. Het heeft een lengte van 154 km. De Rothaarsteig ligt in één van de mooiste bosgebieden in Duitsland. Het wordt ook wel “Weg der Sinne” genoemd vanwege het prikkelen van de zintuigen in de mooie omgeving van de Rothaarsteig.

De Rothaarsteig

In het Duits betekent Steig: bergpad of steil pad. De Rothaarsteig loopt voor het grootste deel door het Rothaargebergte. Dit gebergte ligt in de Duitse deelstaten Hessen en Nordrhein-Westfalen. Waar begint de route? De wandelroute begint in Nordrhein-Westfalen, in de stad Brilon. De Hessische stad Dillenburg is het eindpunt van de Rothaarsteig. Het laagste punt van de route ligt op 224 m en het hoogste punt ligt op 838 m. De wandelroute wordt als middelzwaar bestempeld en bestaat uit 8 etappes.

Klaus-Peter Kappest

De wandelroute

Wat kom je tijdens het wandelen allemaal tegen? Denk bijvoorbeeld aan het plaatsje Winterberg. Dit is een bekend toeristisch plaatsje. Ook loop je lange verschillende unieke natuurgebieden in Sauerland. Voorbeelden hiervan zijn de Kahler Asten en de Langenberg. De Langenberg is met een hoogte van 843 m de hoogste berg in Nordrhein-Westfalen. Onderweg zijn er volop bijzonder vormgegeven banken en andere zitgelegenheden om de omgeving in je op te nemen. Zo kun je op de wandelroute Rothaarsteig één worden met de natuur en even je helemaal op jezelf concentreren.

Klaus-Peter Kappest

Wandelen is hip

Wist jij dat het dit jaar 20 jaar geleden is dat de Rothaarsteig werd geopend? De allereerste Premiumwandelroute van Duitsland werd geopend in 2001. Dit was een echte trendsetter. Doordat er langs de weg allerlei verschillende lig- en zitobjecten werden neergezet met bijpassend logo werd wandelen ineens hip. De Rothaarsteig wandeling wordt gekenmerkt met de witte letter R op een rode achtergrond. Deze zie je overal langs de route terugkomen. Voor de Rothaarsteig is zelfs een speciale zitgelegenheid gemaakt: de ‘Waldsofa’. Deze is gebaseerd op het logo van de witte R met de rode achtergrond.

Rothaarsteig
Klaus-Peter Kappest

Rothaarsteig: ‘Genieten met alle zintuigen’

Waarom is er voor het motto: “Weg der Sinne” gekozen? De wandelroute laat jou horen, zien en ruiken van de prachtige omgeving waarin je je bevindt. Je kan eindeloos wandelen door de groene weilanden en uitgestrekte bossen, zonder dat je iemand tegenkomt. Heerlijk toch? Vanaf de rotsformatie Bruchhauser Steine en vanaf de Kahler Asten heb je een indrukwekkend uitzicht over het gehele landschap van het Rothaargebergte.

Trek gekregen en tijd voor een pauze? Neem dan plaats op één van de wel 300 uniek vormgegeven ligstoelen, banken, hangmatten, schommels of picknickplekken. Zo kan je even rustig genieten van je boterhammetje, terwijl je tegelijkertijd de rustgevende omgeving opneemt. Wil jij een mooi kiekje maken, om de herinnering aan de wandelroute niet te vergeten? Neem dan een foto bij verschillende speciaal geplaatste omlijstingen. Deze staan op 5 plekken met een mooi uitzicht. Zo heb je áltijd de pérfecte foto.

BergenDagtochtDuitslandEuropaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.