Sprookjesachtig hiken op de Hexen-Stieg trail in het Harz gebergte

door

Midden in Duitsland vind je het Harz gebergte, met de hoogste berg in het noorden van Duitsland een prachtig gebied vol sagen en legendes. Tussen deze groene naaldbomen, bergen en vele wateren loopt de Hexen-Stieg (heksen trail): een wandeling waar je niet alleen als sprookjesliefhebber maar ook als natuurliefhebber je hart kunt ophalen. Tijdens deze trail van 94 kilometer verken je het complete Harz gebied en wandel je door de natuur van dit prachtige park.

De Hexen-Stieg in het Harz gebergte

Het Harz gebergte vind je in het Harz National Park, een bijzonder stuk natuur in het noord-oosten van Duitsland. Je vind hier groene naaldbomen, ruige kliffen, beekjes en prachtige rotsformaties. Midden in het gebied vind je de Brocken, met zijn 1141 meter de hoogste berg van het noorden van Duitsland. Dit gebied is historisch gezien ook een belangrijke plek, van koningen en keizers in de middeleeuwen tot veelvuldige mijnbouw in latere tijden. De berg de Brocken is als symbolische grens in de tijd van west- en oost-Duitsland: de geschiedenis is hier nog voelbaar. De natuur heeft echter wel altijd zijn plek hier weten te behouden, met vele soorten dieren en planten is dit een prachtig wandelparadijs.

Foto credit: M Gloger

Route van de Hexen-Stieg

Onderstaande route is de GPS route van de Hexen-Stieg. De etappes zijn onderaan dit artikel beschreven en zijn afhankelijk van je overnachting die dag. De etappes zoals hieronder genoemd zijn dus een suggestie.

De sagen en legendes van de Hexen-Stieg

Nu denk je waarschijnlijk, Hexen-Stieg, waar komt deze naam dan vandaan? Het Harz gebergte staat onder andere bekend om twee mythen: de verhalen van heksen en duivels en van de ondergrondse mythes van bergvolken en dwergen. Dit gebied komt op een bijzondere manier aan deze verhalen, welke ook nog op de waarheid zijn gebaseerd.

In vroegere tijden werd er namelijk nog veel in heksen, duivels en andere sagen geloofd, ook hier in Duitsland. Karel de Grote bekeerde zich echter tot het Christendom, wat betekende dat de heks-aanhangers zich in het nauw gedreven voelden en zich verscholen in het wilde Harz gebergte: een ook toen ongerept en praktisch onbewoond gebied. Deze rituele activiteiten zijn tot in het heden nog in stand gebleven, zoals bijvoorbeeld de grootste ‘heksmeeting’ van Europa; de Walpurgis.

De verhalen van de ondergrondse wezens komen dan weer van de Harzer-mijnbouw, een mengeling van het Christelijk geloof en bijgeloof van de mijnwerkers onder de grond. Veel van de verhalen zijn gekoppeld aan een bepaalde plek, een bepaalde grot of een rotsformatie, welke je op de trail allemaal gaat tegenkomen. Of zou je zelf ook échte dwergen tegenkomen?

Wasserwirtschaft | Credit: Luca Weber

Natuur op de Hexen-Stieg

Kom je niet voor de fantasierijke verhalen van dit gebied, dan heeft de natuur gelukkig ook genoeg te vertellen en te laten zien. Dit gebied is namelijk prachtig en beschermd gebleven, wat resulteert in mooie wandelstukken en uitzichten. De route is verschillend per etappe, je vind er onder andere prachtige bosstukken, hoge kliffen, moerassen en charmante oude vakwerkhuizen. Ook doorkruis je de Oberharzer Wasserwirtschaft, een watermanagement systeem wat inmiddels een UNESCO vermelding heeft gekregen. Hier kom je zo’n 107 vijvers en 310 kilometer kanalen tegen, bizar veel dus. Ondanks dat dit vooral door mensen aangelegd is gaat het naadloos over in de rest van de natuur en is ook dit stuk mooi om te wandelen.

De vijf etappes van de Hexen-Stieg

De Hexen-Stieg bevat zo’n vijf etappes en is 97,1 kilometer in totaal. Met 1599 hoogtemeters op en 1642 hoogtemeters af ben je in totaal dus zo’n 25 uur effectief aan het wandelen. Er zijn op de route verschillende hotels, hostels en campings, al dan niet aan het eind van elke etappe. Kijk dus zelf hoeveel kilometer jij per dag kunt wandelen en boek zo je overnachting voor je vertrek.

St Andreasberg | Credit: Luca Weber

Etappe één: Osterode naar Buntenbock

Je tocht op de trail begint in het plaatsje Osterode en gaat in 11,6 kilometer richting Buntenbock. Het begin van de route is gelijk een plaatje, Osterode is namelijk een oude vakwerkstad en je waant je dus gelijk helemaal in het buitenland. De kuiten mogen gelijk aan het werk, want we stijgen bij deze etappe in zo’n twee uur 439 meter over de Hundscher Weg richting Marienblick. Al het klimmen is niet voor niets, want bij het Lerbacktal krijg je een prachtig uitkijkpunt. Je route gaat hierna verder over bospaden richting Buntenbock waar eventueel een camping is om te kamperen (Campingplatz Prahljust).

Foto credit: M Gloger

Etappe twee: Buntenbock naar Torfhaus

Vanaf Buntenbock vervolgd de trail zich in 22,3 kilometer richting de Oberharzer Wasserwirtschaft, een UNESCO werelderfgoed plaats. Dit betekent dat je vandaag langs talloze wateren en vijvers wandelt, welke afwisselen met naald- en loofbomen. Vlakbij Ilfenkopf kom je ook langs gasthuis Sperberhaier Dammhaus, voor als je niet op de camping wilt overnachten. In Torfhaus vind je meerdere overnachtingsplaatsen als een hostel maar ook Hotel Torfhaus Harzresort. De route van vandaag loopt door Nationalpark Harz en is wederom heerlijk genieten.

Foto credit: Northabroad

Etappe drie: Torfhaus naar Drei Annen Hohne

Het hoogtepunt van de trail komt vandaag aan bod: het Nationalpark Harz en de 1141 meter hoge berg de Brocken, de hoogste berg van noord Duitsland. Vanaf het dorpje Torfhaus lijkt deze berg vlakbij maar zijn toch nog een stukje lopen. Over de etappe van vandaag loop je gemiddeld zo’n 19,9 kilometer in vijf uur. De bordjes met de groene heksen wijzen je de juiste richting op, richting de prachtige bergen van dit gebied. Uiteindelijk kom je langs hoogvenen en krijg je prachtige uitzichten als reward, deze dag is echt genieten. Het pad vervolgt zich over een betonweg die vroeger de grens tussen oost en west Duitsland aangaf en eindigt vandaag in Drei Annen Hohne waar je kunt overnachten in Hotel ‘Der Kräuterhof’.

Etappe drie | Alternatieve route : Torfhaus via Braunlage naar Köningshütte

Wanneer je bovenstaande route al kent of iets verder weg wilt van de massa, dan kun je kiezen voor deze detour op de Hexen-Stieg. In plaats van etappe drie hierboven kun je de alternatieve route om de Brocken via de st. Andreasberg, Braunlage en Elend doen. Je pakt dan in plaats van een west naar oost route een detour in zuidelijke richting om vervolgens weer richting het oosten op de tour te komen. Op deze route vermijd je de hoge berg de Brocken en wandel je over houten steigers via de Oderteich, het oudste stuwmeer van Duitsland. Verder trek je door prachtige open bergweides, ideaal met zonnig weer. Wanneer je vervolgens bij de Braunlage aankomt komt het pad vlak langs de Wurmberg waar je met een kabelbaan omhoog kunt. Als slaapplaats kun je kiezen voor Mandelholz Grüne Tanne of doorwandelen naar de Köningshütte waterval.

Etappe vier noord: Drei Annen Hohne via Köningshütte naar Altenbrak

Ook etappe vier heb je weer twee keuzes om je tocht te vervolgen, de noord en zuid route. Beide komen langs Köningshütte van etappe drie. De noordelijke route loop je om het stuwmeer Rappbodetalsperre naar de wereldberoemde druipsteengrotten Hermannshöhle en Baumannshöhle in Rübeland. Deze zijn zeker het bezoek waard. Behoefte aan wat extra adrenaline? Dan is hier ook de Megazipline over het stuwmeer Wendefurth. De noordelijke variant van etappe vier duurt zo’n 7,5 uur wandelen en is 29 kilometer. Waarom wij eigenlijk de noordvariant zouden aanbevelen is niet perse door de route zelf, ze zijn allebei prachtig, maar door de mogelijke detour vanaf Nieuwerk. Hier vind je behalve de mega zipline ook een gigantische hangbrug over het meer, wat ons betreft niet te missen op de Hexen-stieg.

Etappe vier zuid: Drei Annen Hohne via Köningshütte naar Altenbrak

De zuidelijke versie van etappe vier duurt 30,3 kilometer en duurt ook zo’n 7,5 uur lopen. Hier volg je een historisch pad welke in de middeleeuwen al door koningen en keizers werd gebruikt. Vervolgens volg je de Köhlerweg. De highlights zijn zeker de hoogvlakte van Harz en de bossen op de trail. Dit gebied werd vroeger veel gebruikt voor mijnbouw en de productie van houtskool, vandaar ook de naam Köhlerweg. Je kunt hier de houtskoolmakerij bezoeken en zelfs een zakje meenemen als souvenir.

Etappe vijf: Altenbrak naar Thale

De Grand Canyon van de Harz, het Bodental. Dat moét toch wel een highlight zijn op deze trail. Dag vijf is het zovel en doorkruis je dit prachtige deel van de trail. De pieken van 250 meter torenen hier links en rechts omhoog en wandel je veel tussen de bomen. Boven bij de bergen kun je ook een bezoek brengen aan de Rosstrappe en Hexentanzplatz. Zoals de naam al doet vermoeden waren dit ooit echt occulte plaatsen welke tegenwoordig populaire attracties zijn geworden. Deze klim op de Rosstrappe die je links op de Schnurre kunt nemen is wel een behoorlijke klim, reken hier gerust een uur voor. Ben je al moe genoeg van al het wandelen dan kun je een stuk verder in Thale ook gewoon de kabelbaan nemen naar de Hexentanzplatz. Uiteindelijk eindigt je tour ook in het plaatsje Thale en heb je je trail officieel gefinished! Op naar een terrasje voor een welverdiende traktatie.

Bodental | Credit: Lucas Weber

Overnachten op de Hexen-stieg

In de steden en dorpen langs de route, zoals Osterode, Thale vind je hotels, pensions en herbergen waar je kunt overnachten. Deze bieden doorgaans comfortabele kamers en maaltijden. Boek ze wel vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan na een lange wandeldag. Ook zijn er wat berghutten langs de route, maar deze vallen niet allemaal precies op de trail. Het beste neem je een kijkje op deze pagina om precies te zien waar op welke etappe je kunt overnachten.

Nog niet uitgekeken in dit prachtige Harz gebied? Op deze pagina vind je nog andere langeafstandspaden door het de Harz regio.

Foto credit: Northabroad

DuitslandEuropaLangeafstandswandelingNationale parkenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

6 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.