wandelgebieden in Nederland

10x de mooiste wandelgebieden in Nederland

door


We zien het misschien niet altijd meer, omdat we er zo aan gewend zijn. Maar Nederland is prachtig! En Nederland kent genoeg mooie plekjes om lekker te wandelen en helemaal tot rust te komen. We schreven eerder al over prachtige wandelroutes in Nederland, maar vandaag geven we daar een variatie op. Wij hebben voor jou 10 van de mooiste wandelgebieden in Nederland op een rijtje gezet.

De mooiste wandelgebieden in Nederland

#1 Zuid-Limburg

We beginnen met het mooie Zuid-Limburg. Zuid-Limburg staat bekend om haar mooie heuvellandschap. En terecht want de uitzichten die je hier ziet komen nergens anders in Nederland voor. Niet voor niets dat je je in het buitenland waant als je in Zuid-Limburg rondloopt. Met veel verschillende wandel- en fietsroutes verveel jij je nooit en ontdek je altijd wat nieuws. Een grote wandeltip van ons is de Dutch Mountain Trail. Het is misschien wel de zwaarste, maar ook de mooiste wandeling van ons land.

wandelgebieden nederland: Zuid-Limburg
Foto: Frans Berkelaar – via WikiMedia Commons

#2 De Waddeneilanden

Van het meest zuidelijke stukje Nederland gaan we naar het meest noordelijke stukje: de Waddeneilanden. De Waddeneilanden zijn ideaal voor mensen die houden van duinen en zandstranden. Op de Waddeneilanden kan je lekker uitwaaien en kan je genieten van unieke natuur die nergens anders voorkomt. Zo kan je op Texel naar de Slufter gaan, een gebied waar de zee vrij kan instromen. Houd je niet zo van de duinen, dan kan je ook altijd gaan wadlopen.

Slufter Texel - wandelgebieden in Nederland

#3 De Hoge Veluwe

Dit wandelgebied kent verschillende gezichten. Zo kan je op de Hoge Veluwe heerlijk door een loofbos lopen, maar is er ook de mogelijkheid om door een naaldbos te lopen of om zandverstuivingen, de heide of landbouwgronden te bewandelen. Ga je liever op de fiets? Dan is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de witte fietsen op het park.

 Hoge Veluwe - wandelgebieden in Nederland
Foto: Martijn Baudoin – Unsplash 

#4 Zuid-Kennemerland

Als je een liefhebber bent van duinen, dan ben je in Zuid-Kennemerland helemaal op je plek! Geniet van weelderige buitenplaatsen, woeste duinen of stuivende duinen aan het strand. De duinlandschappen en bossen vormen het leefgebied voor veel verschillende dieren en planten. Zo leeft in Zuid-Kennemerland ruim 40% van alle planten- en diersoorten in Nederland.

Foto: Annemieke – lees hier haar artikel over wandelen door de Kennemerduinen

#5 De Utrechtse Heuvelrug

Tussen Utrecht en Amersfoort vind je de Utrechtse Heuvelrug. De Utrechtse Heuvelrug kent talloze landgoederen en levendige steden en dorpen. Op de Heuvelrug kan je prachtig wandelen door de winterse natuurgebieden en landschappen. Laat je verrassen door de adembenemende zandverstuivingen en uitgestrekte heidevelden of kom tot rust in de loof- en dennenbossen.

wandelen Utrechtse Heuvelrug
Foto: Annemieke – lees hier haar artikel over 2 mooie hikes op de Utrechtse Heuvelrug

#6 Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is het op twee-na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Geniet van de wandel- en fietsrouters door het Drents-Friese Wold en laat je verrassen door de schoonheid. Dwaal van vennetje naar heide, naar moeras en geniet van de natuur om je heen.

Drents-Friese Wold
Foto Agnes Monkelbaan – WikiMedia Commons

#7 De Meinweg

De Meinweg is bijna volledig omsloten door Duitsland  en is geologisch gezien van grote betekenis. Dit komt omdat de Meinweg een uniek terrassenlandschap kent. In de Meinweg kom je veel verschillende soorten natuur tegen. Van heidegebieden tot vochtige broekbossen, ieder met hun eigen bomen, planten en dieren.

 De Meinweg
Foto Tuxyso – via WikiMedia Commons

#8 Alde Feanen

In Friesland is Nationaal Park Alde Feanen te vinden. De Alde Feanen is het grootste moerasgebied van Nederland. Zorg er dus voor je waterdichte schoenen of laarzen meeneemt, want het kan hier behoorlijk nat zijn. Geniet van de natuur en kijk vooral naar de dieren die je tegenkomt. In het voorjaar broeden hier namelijk meerdere paren ooievaars en vind je in de wateren tientallen verschillende waterdieren. Let op: voor mensen die minder goed te been zijn, in een rolstoel zitten of een kinderwagen meehebben, zijn de wandelroutes moeilijk begaanbaar.

Alde feanen
Foto Dominicus Johannes Bergsma – via WikiMedia Commons

#9 De Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense duinen is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan hier op veel plekken ongestoord waaien, wat er voor zorgt dat het landschap steeds verandert. De duinen zijn een echte uitdaging voor mountainbikers en is dan ook een echte aanrader om te doen! Ga je liever wandelen, dan kan dat natuurlijk ook. Iets waar je zeker even moet stoppen is het uitzichtpunt met een fantastisch uitzicht over dit natuurgebied.

wandelgebieden in Nederland - Loonse en Drunense Duinen

#10 Dwingelderveld

Het Dwingelderveld in Drenthe is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Droge voeten zijn hier dan ook absoluut geen zekerheid. Het Dwingelderveld bestaat uit meer dan 60 vennetjes en veentjes die hun stempel drukken op het landschap. Aan de rand van het natuurgebied is er vooral bos en kan je heerlijk tot rust komen tussen de dennen, beuken en eiken.

 Dwingelderveld
Foto Gouwenaar – via WikiMedia Commons

Andere wandelgebieden in Nederland

Heb jij nog tips die we echt moeten toevoegen aan dit overzicht van de mooiste wandelgebieden in Nederland? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht. Ga je binnenkort op pad? Geniet van de natuur en laat je verrassen door de wandelgebieden in Nederland!

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlToplijstenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • In midden-Limburg is nog een mooie route: het Graaf van Hornepad, 99 km lang verdeeld in 16 kortere etappes. Je kunt de wandeling zo lang of kort maken als je zelf past. Deze route is ook grensoverschrijdend naar België. Er is een routeboekje te koop bij Bruna in Weert. Een héle mooie route.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.