Bijzonder wandelen op Texel doe je bij De Slufter

door

De Slufter; het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar dat is het zeker wel. Sterker nog: De Slufter is misschien wel het meest bijzondere stuk natuur dat je op heel Texel gaat vinden. Het gebied is onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel en staat in directe verbinding met de Noordzee, doordat er een stuk duinen ontbreekt. Hierdoor loopt het achterland regelmatig onder met zeewater. Ooit is geprobeerd om er landbouwpolder van te maken, maar die pogingen zijn mislukt. Gelukkig is het wel gelukt om een prachtig natuurgebied van De Slufter te maken. Ideaal om lekker te wandelen op Texel.

Wandelen op Texel is zelf je eigen pad kiezen

Wil je wandelen op Texel, dan raden we je dus aan om sowieso een bezoek te brengen aan De Slufter. Net als bij De Hors, zijn ook hier niet echt uitgestippelde routes, maar kun je zelf je weg banen door het gebied. Je kunt bijvoorbeeld je auto parkeren bij Café-Restaurant De Slufter en vanaf daar naar het viewpoint lopen. Dat uitkijkpunt is rolstoeltoegankelijk en biedt een wijds panaroma uitzicht over het natuurgebied. Vervolgens ga je het viewpoint voorbij en loop je zo De Slufter in. (Bij het café kun je een strandrolstoel huren waarmee je tot aan de zee kunt komen.) Je kunt ervoor kiezen om schuin links rechtdoor te lopen, maar dat doen de meeste mensen. Heb je geen rolstoel nodig, ga dan eerst nog een stukje naar links of naar rechts, dan is de kans groot dat je veel minder andere mensen tegenkomt.

Een zoutwaterparadijs

Het Sluftergebied loopt regelmatig onder met zeewater. Dit gebeurt voornamelijk na een storm. Door deze natuurwerking is een krekenstelsel ontstaan, waarin je zouttolerante planten vindt. Denk daarbij aan zeekraal, zoutmelde, zeealsem en het lamsoor. Van die laatste kleuren de bloemen in de zomer prachtig paars. Een andere zijde van het regelmatig overstromen van het gebied, is dat het er flink drassig of zelfs nat kan zijn. Waterdichte schoenen of laarzen zijn dan geen overbodige luxe. Let overigens ook goed op voor drijfzand. Die delen staan natuurlijk goed aangegeven met bordjes, maar een beetje extra oplettendheid kan geen kwaad.

Ruwe duinen en woeste golven

Eenmaal aangekomen bij de duinopening ontvouwt zich al snel de Noordzee. De zee is hier veel woester dan aan de andere kant van het eiland, wat een heerlijk schouwspel oplevert. Toch raden wij je aan om niet via de opening naar het strand te lopen, maar juist eerst het duin op te gaan. Sowieso omdat je vanaf het duin een geweldig uitzicht over de zee hebt, maar ook omdat de duinen zelf indrukwekkend zijn. Aan de kant van de zee zijn ze helemaal weggeslagen, waardoor je bovenop aan een steile afgrond staat. De aanblik op die ruwe natuur maakt de plek nog net wat avontuurlijker en meer bijzonder.

Wandelen op Texel

Ben je aan het wandelen op Texel, dan kom je eigenlijk altijd wel ergens bij een zee uit. Misschien heb je daar dus inmiddels al een hoop van gezien. Toch raden we aan om ook deze zee even van dichtbij te bekijken. Verlaat je uitzichtpunt op de duinen voor een blokje om richting de zee. Verlies de duinen daarbij niet helemaal uit het oog, want de steile wanden zijn perfect om onderaan heerlijk uit de wind te zitten. Een perfect plekje om te genieten van het uitzicht of een lekkere lunch. Ben je weer klaar voor vertrek? Ga dan verder op ontdekkingstocht door het natuurgebied. Neem een andere route dan je op de heenweg nam. Uiteindelijk kom je (bijna) vanzelf weer bij het beginpunt uit. Zelf ook op avontuur naar Texel? Check dan zeker even alle info bij VVV Texel!

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.