Wandelen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: 2 mooie hikes

door

Net buiten de randstad vind je Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De Utrechtse Heuvelrug is een mooi stukje Nederland waar je heerlijk kunt wandelen. Zo’n 150.000 jaar geleden stuwden ijs en water massa’s aarde en stenen op en dat was het begin van de heuvelrug middenin het land. Het is ook meteen het grootste bos van de randstad en omdat het gebied hoog ligt, heb je mooie uitzichten over rivierlandschappen, heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden. Je kunt er zowel korte als lange hikes maken. 

Wandelen in de Utrechtse Heuvelrug

Trage Tocht

We nemen je graag mee op twee hikes die wij maakten in dit natuurgebied. Het zijn allebei Trage Tochten: wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde wegen gaan. De eerste heet Trage Tocht Leersum-Doorn en de tweede Trage Tocht Lage Vuursche.

wandelen Utrechtse Heuvelrug

Leersum-Doorn

Dit is een hike van 19 kilometer lang. We beginnen in Leersum en worden al snel getrakteerd op een mooi uitzicht bij de graftombe van Nellestein op de Donderberg. De wandeling is met een aantal op- en afdalingen best pittig. Een groot stuk gaat door de mooie Kaapse Bossen met kleine bospaadjes, brede beukenlanen en grafheuvels; glooiingen in de natuur die stammen uit 2500 – 2000 jaar v.Chr.

Combi cultuur en natuur 

Het mooie aan deze hike is dat de omgeving bijna om de zoveel meter verandert. We lopen over heuvels, door dichte bossen, langs open weilanden, heidevelden, brede lanen, landhuizen en buitenplaatsen. Als je houdt van de combinatie cultuur en natuur dan is dit dé wandeling voor jou. 

Lage Vuursche

Deze route van 16 kilometer begint bij station Hollandsche Rading, waar je gratis je auto kunt parkeren, en loopt in een wijde boog rondom het dorpje Lage Vuursche. Je loopt door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het Goois Natuurreservaat

Nonnenland

Als je bij het station de weg oversteekt zit je meteen middenin het Goois Natuurreservaat. Een stuk natuur van ruim 2.800 hectare in ’t Gooi vol zandverstuivingen, bossen en graslanden om eindeloos in te wandelen. We lopen door het prachtige Smithuyserbos, waar we tussen de bomen monument Wolfsdreuvik zien staan. We gaan verder over de Konijnenberg, langs beukenlanen en het Nonnenland. Dit natuurgebied van Staatsbosbeheer was rond 1600 in bezit van een vrouwenklooster, vandaar de naam. Als wij er lopen is het droog, maar houd er rekening mee dat de grond hier flink vochtig kan zijn. 

Kasteel Drakensteyn 

Na een mooi stukje Nonnenland gaat de tocht verder langs heidevelden, weilanden en bossen. Hekken en camera’s waar we vlak langs lopen scheiden het landgoed van Kasteel Drakensteyn van de ‘normale wereld’. Het laatste deel van de wandelroute gaat door De Zuid van het Goois Natuurreservaat. 

Rust en afwisseling

Wij genieten enorm van het wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Deze wandeling is super afwisselend en heel rustig. We zijn bijna geen mens tegengekomen, behalve bij het gezellige dorp Lage Vuursche. Een fijn plekje om even te lunchen of een drankje te doen. 

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.