Review: Hanwag Banks Winter zijn onze favoriete winterwandelschoenen

door

Wandelen in de winter, we zijn er gek op. Lekker sneeuwschoenwandelen, door de verse sneeuw stappen, een gletsjer oversteken of met wat spikes over het ijs lopen. Maar voor winterwandelen heb je ook serieuze schoenen nodig. Want kou en vocht wil je absoluut uit je schoenen houden. En zo maakten we kennis met de Hanwag Banks Winter GTX winterwandelschoenen.

Hanwag Banks Winter GTX

De Hanwag Banks Winter GTX is het winterse broertje van de wandelschoenklassieker Hanwag Banks. De Hanwag Banks Winter is warm, licht, zit als gegoten en is klaar voor grootse avonturen. Dankzij de high-end materialen zoals een Vibram Endurance Winterzool en Gore-Tex Partelana weet je zeker dat je letterlijk grip op jouw outdooravontuur hebt. En dat alles in maar 1400 gram.

Vibram en Gore-Tex

Met Vibram en Gore-Tex weet je zeker dat je met de Hanwag Banks Winter perfecte winterwandelschoenen hebt. Dankzij de Gore-Tex-technologie blijven je voeten droog, maar wordt het zweet wel afgevoerd. En met de Vibram Endurance Winterzool ben je qua grip perfect gewapend tegen de winterse omstandigheden. De zool is namelijk speciaal ontwikkeld voor koude temperaturen en geeft je extra loopcomfort en grip.

Hanwag Banks Winter GTX Vibram zool

De Hanwag Banks Winter is perfect voor winterwandelen

Dat de Hanwag Banks Winter verschilt van het niet-winter broertje, zie je terug in verschillende vormen. Zo is de schacht hoger om kou, water en sneeuw buiten de schoen te houden. Daarnaast zit er een speciale inlegzool in de schoen, die isolatie biedt tot ongeveer -15°C. Deze zool reflecteert twee kanten op. Zo blijft je voet lekker warm en de kou op de grond. Mocht je overigens echt op een sneeuwavontuur gaan, dan kan je ook kiezen voor de Banks Snow GTX variant.

Canada is de test der tests voor de Hanwag Banks Winter GTX

We namen de Hanwag Banks Winter GTX mee naar de Canadese Rocky Mountains. In hartje winter, waar het kwik tot ver onder de – 30°C kan zakken en waar het niet vreemd is als er ruim 4,5 meter sneeuw in een winter valt. Dat klinkt als het perfecte oefenterrein voor deze winterwandelschoenen.

Pasvorm Banks Winter

Een van de belangrijkste punten bij goede wandelschoenen is wat ons betreft de pasvorm. Schoenen moeten gegoten zitten, want een schoen die niet lekker zit, loopt meestal dramatisch. Met kwaaltjes zoals hielspoor of blaren tot gevolg. Zorg er daarom voor dat je schoenen vooraf goed past en inloopt. Ben je al bekend met een merk en de pasvorm, dan kan je uiteraard makkelijk een ander paar aanschaffen. Wat betreft de pasvorm van de Hanwag Banks Winter, zit die als gegoten. Persoonlijk heb ik bij Hanwag net een maatje groter dan dat ik bij een ander merk heb, maar zolang je dat weet, zit de schoen heerlijk. Je merkt geen knellende of drukkende punten en loopt zeer comfortabel langere afstanden.

Warm en droog

Het kwik zakt deze reis naar Canada – gelukkig – niet onder de – 15°C, waardoor we de Hanwag Banks Winter niet aan extremiteiten kunnen onderwerpen. Wel lopen we door de geheel bevroren Maligne Canyon, waarbij kou, water en sneeuw samenkomen. Je merkt meteen dat de schoenen perfect isoleren en je voeten echt droog houden. Zelfs na een intensieve wandeling, wordt het zweet perfect afgevoerd en blijven je voeten warm en droog.

De Hanwag Banks Winter is Made in Europe

Hanwag heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en produceert 100% in Europa. Made in Europe staat voor een zo duurzaam mogelijke productie van de schoenen en een zo kort mogelijke keten. Transport wordt geminimaliseerd, de kwaliteit is gigantisch hoog, de planning verloopt vlekkeloos en dat alles zorgt voor een zo klein mogelijke voetafdruk. Deze Hanwag Banks Winter is dan ook geen uitzondering en wordt in Kroatië geproduceerd.

Aanschaf en onderhoud

We willen niet oneindig veel schoenen in de kast hebben liggen. Het is niet duurzaam voor de wereld, maar zeker ook niet voor de portemonnee. Zorg er daarom voor dat je verschillende paren hebt, voor verschillende omstandigheden. Ga je echt vaak de sneeuw en kou in, dan zijn de Hanwag Banks Winter zeker geschikt voor jou. Iets minder op winters avontuur? Dan kom je waarschijnlijk ook prima weg met de ‘normale’ Hanwag Banks of een ander model, maar dan met iets dikkere sokken. De adviesprijs voor de Banks Winter is € 249,95 en verkrijgbaar bij onder ander Bergfreunde en Bever. Je schoenen vervolgens goed onderhouden is een must. Zo gaan ze langer mee en heb je meer plezier van de technische eigenschappen.

HanwagReviewsTheHike.nlVibram

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Ik draag deze schoenen al jaren en ben ook echt mega fan. Het is de perfecte aanvulling in de Hanwag Banks familie. Dus in de zomer op de normale en in de winter in de Banks Winter. Goed onderhouden is essentieel, want in de winter krijgen de schoenen wel iets meer te verduren (sneeuw, ijs, wind en gestrooide wegen)

  Beantwoorden
 • Ik ben echt enthousiast over deze schoenen, vooral dat ze duurzaam zijn geproduceerd. Ook goed om te lezen dat jullie ermee naar Canada zijn gevlogen om ze te testen; zo redden we samen de wereld.

  Beantwoorden
  • Ha Sander,
   Top dat je zo’n fan bent van de schoenen! En je snapt waarschijnlijk dat we niet naar Canada zijn gevlogen puur om de schoenen te testen 😉 Dat soort reizen proberen we zo min mogelijk te doen, maar deze stond al een tijdje op de planning.

   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.