De adembenemende kloof Maligne Canyon in Canada

door

Maligne Canyon, in Jasper National Park, staat bekend als een van de meest interessante canyons in de Canadian Rockies en misschien wel de wereld. Het is niet voor niets onderdeel van de UNESCO Canadian Rocky Mountains World Heritage Site. De Maligne rivier stroomt vanaf het Maligne Lake kilometers lang onder de grond door, totdat het Maligne Canyon bereikt. De Canyon is door de jaren heen gevormd door het stromende water van de rivier die de kalksteen uitschuurt.

De basics van Maligne Canyon

Maligne Canyon ligt op ongeveer 10 minuten rijden van Jasper. Parkeren kan je op verschillende plekken doen, maar onze tip is om bij Fifth Bridge / Maligne Canyon Trailhead de auto neer te zetten. Vanuit daar loop je een prachtig stukje langs Maligne Canyon. Overigens heb je vaak op een van de zes bruggen het mooiste uitzicht over de kloof. Maar in de winter kan je er prachtig doorheen lopen tijdens de Maligne Canyon Ice Walk.

Maligne Canyon Ice Walk

In de zomer is Maligne Canyon adembenemend met de prachtige watervallen, het heldere water en het schouwspel van het water dat zich door de kalkstenen heeft gevormd. Maar in de winter is Maligne Canyon next level. Je kan namelijk met Jasper Hikes & Tours een Ice walk door de canyon heen maken. Kan je het jezelf al voorstellen? Waar het in de zomer gutst van het water, sta je in de winter op een ijslaag van tientallen centimeters.

Een bevroren canyon

Onder begeleiding van een gids, kan je de winter dus de kloof in. Gewapend met dikke wandelschoenen, spikes en een helm kan je je ogen uitkijken. De bevroren watervallen zijn minstens zo spectaculair als de ijsklimmers die erop klimmen en abseilen. Af en toe kan je een stukje van een zelfbenoemde glijbaan afroetsjen. Maar vergeet vooral niet om foto’s te maken en om je heen te kijken. Af en toe zijn er plekken waar je ongeveer 50 meter omhoog moet kijken, voordat de canyon ophoudt.

Maligne Canyon hike trails

De hiketrails die je hier vindt, zijn een van de populairste wandelingen door het gebied. Ondanks de drukte, is Maligne Canyon nog steeds een aanrader voor een mooie hike tijdens je reis door Canada.

Vanuit de parkeerplaats volg je de rivier het gebied in. Als je een stukje doorloopt, verschijnen al snel prachtige waterbronnen. Hoe verder je loopt, hoe meer bronnen je tegenkomt. Over het water heen zijn zes bruggen gebouwd, die het gebied toegankelijk maken voor bezoekers. De eerste brug werd gebouwd in 1914.

Drie trails

Qua trails zijn er drie opties. De eerste en kortste optie duurt ongeveer 20 tot 40 minuten. Dat is meer om aan Maligne Canyon the ruiken. Wij willen natuurlijk een stukje verder gaan. Je kunt er nog voor kiezen om tot de derde of vierde brug te lopen. Het pad wordt hier al iets steiler en zwaarder. Wil je echt een mooie ronde maken, dan kies je er natuurlijk voor om via alle bruggen te lopen. Je kunt dan vervolgens via een ander (bos)pad teruglopen naar de parkeerplaats. Die route duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

Waar komt Maligne vandaan?

Franstaligen zullen Maligne waarschijnlijk wel herkennen uit hun vocabulaire. Maligne betekent grof vertaald “kwaadaardig” of “intelligent”. In de 19e eeuw lagen er namelijk nog geen bruggen over de canyon en was de oversteek per paard vrijwel onmogelijk. Je moest daarom slim zijn om Maligne Canyon over te steken, want de canyon was niet vriendelijk voor iedereen.

Niet vergeten

Ga je naar Canada op reis? Vergeet dan niet om een ETA aan te vragen. Net als in Amerika (ESTA) heb je toestemming nodig om het land binnen te komen. Een ETA is een Electronic Travel Authorization, ofwel een elektronische reistoestemming. Je moet deze ETA aanvragen in Nederland. Bij goedkeuring wordt het document automatisch aan je paspoort gekoppeld en kun je er vijf jaar gebruik van maken (mits je hetzelfde paspoortdocument blijft gebruiken).

CanadaDagtochtNationale parkenNatuurgebiedenNoord-AmerikaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.