Europese Thru-Hike: La Grande Traversata delle Alpi (GTA)

door


Europa heeft veel meerdaagse hikes. Bij de zoektocht naar het volgende wandelavontuur kom je al snel op de ‘top 5 meerdaagse hikes europa’- lijsten terecht. Daar zijn een aantal bekende wandelingen vaak terug te vinden: De Alta Via 1, Tour du Mont Blanc, West Highland Way, Kungsleden en de GR20. Stuk voor stuk prachtige routes, maar door de populariteit ook wat drukker. Zeker nu het langeafstandswandelen steeds populairder wordt. Daarom geven we graag een mooie suggestie voor een wat minder bekende thru-hike, als alternatief voor deze druk bezochte trails. We hebben het hier over La Grande Traversata delle Alpi (GTA).

De Grande Traversata delle Alpi

Met de Grande Traversata delle Alpi loop je in 55 dagen ruim 1.000 kilometer door één provincie van Italië, de Piemonte. Startend in de Alpes-Maritimes, tegen de westkust aan, loop je naar het noord-oosten tot bijna boven Lago Maggiore, tegen de Zwitserse grens. Daar eindig je in Alpe Devero, waar we aanraden om nog even in Crampiolo te verblijven. Natuurlijk is het ook mogelijk om een deel van de GTA te lopen.

Thru-hike met diverse verblijven

Er zijn een aantal dingen die de Grande Traversata delle Alpi van andere langeafstandswandelingen onderscheidt. De eerste is de diversiteit van verblijfmogelijkheden. In de 55 etappes is er een rijke mix van campeermogelijkheden, berghutten en posto tappa’s. Vooral de posto tappa’s, ofwel plekken om te stoppen, zijn fantastisch omdat ze allemaal gerund worden door families die het hele jaar rond voor een super schappelijke prijs gasten ontvangen. Bij deze posto tappa’s kan je daarom authentieke piemontese gastvrijheid en eten verwachten. Een specialiteit die je aangeboden kan krijgen is de lokale aperativo Génépy, een alcoholisch drankje dat gemaakt wordt van de gelijknamige plant die alleen op 2.000 meter hoogte groeit.

Uitzicht vanuit verblijf thru hike GTA
Uitzicht bij Rifugio Emilio Questa (2388m)

Unieke historische valleien

Tijdens de Grande Traversata delle Alpi loop je vaak een top of col over om de volgende vallei door te kruisen naar een volgende top. In de loop van de vorige eeuw zijn de valleien voor een groot deel leeggestroomd. Zeker in de hoger gelegen stukken loop je soms door een verlaten dorpje. Gelukkig zie je ook dat de bergen toch blijven trekken. Zo zijn er in verschillende valleien initiatieven om zo lokaal mogelijk te leven en produceren. Dit proef je terug in de kwaliteit van onder andere de heerlijke kazen, bieren, worsten, wijnen en tomaten. Maar ook in de liefde voor de regio van de mensen die terug bewegen naar hun roots aan de voet van de bergen.

Meerdaagse hike door een onmisbare regio

Wanneer je de Grande Traversata delle Alpi loopt, zie je hoe belangrijk de bergen zijn voor de Piemonte. Zo kom je bijvoorbeeld langs kolkende gletsjerrivieren die, in samenwerking met de dammen, goed zijn voor 15% van de nationale energiebehoefte van Italië. Maar je komt ook langs de oorsprong van de Po, nabij de hoogste berg van de regio (de Monviso). Deze rivier is essentieel voor ongeveer een kwart van alle landbouw in Italië. Maar misschien wel het belangrijkste: tijdens de wandeling kom je langs magische toppen en bergmeren. Dat merk je ook als je in de berghutten verblijft. Daar is het onmogelijk om niets mee te krijgen van de klimgekte. Bijna alle eigenaren/beheerders met berghutten op de GTA zijn alpinisten die ieder seizoen vooral in de bergen willen zijn.

Vallei in eerste week van meerdaagse wandeling GTA
Colle delle Fenestrelle (Maritime Alpen)

AlpenBergenEuropaItaliëLangeafstandswandelingTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Edward Feitsma
  17 juni 2023 19:50

  Beste Kees , mooie route . Is deze met begeleiding of kun je het goed zelf doen? Verder vroeg ik me af hoe duur de overnachtingen zijn ongeveer (zal wat verschillen ) . Veel dank

  Beantwoorden
  • Kees Smid
   20 juni 2023 08:42

   Met enige ervaring is de wandeling te lopen zonder begeleiding. Het is wel echt een wandeling door de bergen, met hier en daar stijle stukken en wat klimme en klauteren (geen touw of klimpaal nodig). Als eerste solo wandeling door de Alpen zou ik deze route zonder begeleiding niet aanraden. Maar de route is goed te volgen, op de meeste stukken echt netjes aangegeven. De kosten voor overnachting verschillen wat en hangen ook af van of je bijvoorbeeld in een berghut eet of in dorpjes al je eten regelt. Maar denk aan 12 euro voor een camping en 55 voor een berghut met half pension.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.