Crampiolo; een verstopt stukje Italiaanse rijkdom

door

Bij hiken in de Italiaanse bergen denk je al snel aan de Dolomieten. Wil je liever hiken in een onontdekt stukje Italië, net zo tof en zeker ook adembenemend mooi? Ga dan naar Crampiolo in het Italiaanse Alpe Devero. Wij brengen er een bezoek aan onze vriend Diederik. Hij is kind aan huis in het dorpje en kent de regio op zijn duimpje. Hij neemt ons mee op een uitgebreide daghike waarbij we de meest toffe plekken zien. Van fantastische uitzichten tot aan een verstopte grot, klauteren over ongebaande paden en skinny dippen in een ijskoud meer.

Solo Italiano a Crampiolo

Crampiolo is het toevluchtsoord van de Milanesen. De rest van de wereld lijkt het charmante dorpje en zijn omliggende schoonheid nog niet te hebben ontdekt. De taal en bewegwijzering is ‘solo Italiano’, de bewoners zijn echte Italianen en zelfs de toeristen zijn enkel Italiaans. De natuur daarentegen is van een werelds niveau. Wij slapen in B&B Il Lago Incantato, vernoemd naar het meertje dat ietwat verstopt, maar direct achter het huis ligt. Een knusse B&B die van alle gemakken is voorzien en een goed startpunt voor een super toffe hike.

What a view!

Vanuit de B&B is het een klein stukje lopen naar het dorpje Crampiolo zelf. Achterin het dorp volgen we het pad omhoog, waardoor we hoog in de rechterflank van Lago di Dévero uitkomen. We volgen dit pad verder en verder omhoog, totdat we bij Passo di Poiala uitkomen. Vanaf deze pas lopen we straks naar Lago di Poiala. Maar eerst lopen we nog een stukje verder, naar Bocchetta della Valle. Vanaf daar heb je een fenomenaal uitzicht. Je kijkt een andere vallei in. Voor je liggen een paar meertjes en tot in de verste verte zie je de Italiaanse en Zwitserse bergtoppen om je heen. Een super plek voor een welverdiende lunch.

Een k-k-koud bergmeer

Uiteraard kunnen we niet te lang blijven hangen. Er wacht ons immers nog meer natuur en avontuur. We lopen iets terug, naar de Passo di Poiala, vanuit waar we een stukje afdaling inzetten, totdat we bij Lago di Poiala uitkomen. Het is hoogzomer. Toch ligt hier nog een beetje sneeuw. Moet je nagaan hoe koud het meertje moet zijn. Tijd om dat te testen! Er is niemand in de buurt, dus who cares? Kleding uit en skinny dippen maar! De hoge gilletjes en oerkreten worden overigens wel opgemerkt. Niet veel later komt er een clubje dames aan gelopen, die nieuwsgierig een kijkje komen nemen. Het zijn de bergkoeien van een afgelegen boerderij iets verderop.

Van de gebaande paden

Korte tijd later vervolgen we onze weg. Niet helemaal via de gebruikelijke route. We besluiten namelijk om het water te volgen. Met het pad iets boven ons aan de rechterhand, klimmen en klauteren we door het dalletje. Van rots naar rots tot aan de plek waar het water de grond in lijkt te verdwijnen. Het pad loopt hier normaal gesproken met een boog omheen, maar wij zijn nieuwsgierig en gaan erop af. Het blijft een grot te zijn, waar je wel een stukje in kunt, maar uiteindelijk wordt het te diep en te gevaarlijk. We willen er natuurlijk wel nog uit kunnen komen.

Een spookdorp onder water

Kort na de grot komen we bij de boerderij van Alpe Poiala, waar twee hike paden bij elkaar komen. We houden rechts aan en lopen rechtdoor richting een nieuwe pas. In de verte ligt het enorme meer Lago d’agaro. Het is een beetje een ‘spooky’ meer. In 1938 werd er namelijk een dam gebouwd, waardoor de waterspiegel steeg en een oud dorpje bij de dam werd ondergedompeld. Schijnbaar kun je bij laag water de daken van de huizen en de kerktoren nog zien. Wij staan daar niet al te lang bij stil, want we zijn inmiddels al uren onderweg, dus het is tijd om de terugweg naar Crampiolo in te zetten.

De cirkel rond

Uiteindelijk willen we weer aan de andere kant van de bergkam uitkomen. We kiezen ervoor om bij het op 2248 meter hoog gelegen Bocchetta di Scarpia de pas over te gaan. Vanaf daar is het eigenlijk alleen nog maar een kwestie van afdalen. Vanzelf komen we weer in bosrijk gebied, waar de paden ons naar Crampiolo leiden. In een van de drie restaurantjes die het dorp rijk is kun je je tegoed doen aan een welverdiende versnapering, voordat de avond invalt en een overheerlijke stilte over het dorp neerdaalt.

How to get there

Alpe Devero is een stukje Alpen, geleden ten noord-oosten van Milaan en Lago Maggiore, tegen de Zwitserse grens. Om in Crampiolo te komen, slinger je eerst een flink stuk omhoog met je auto. Bij Baceno sla je rechtsaf en blijf je doorrijden totdat je het dorpje Alpe Devero bereikt. Daar parkeer je je auto. Het laatste stuk moet je lopen. Crampiolo is namelijk alleen te voet bereikbaar. Dat komt de charme van het kleine bergdorpje overigens alleen maar ten goede. Na ongeveer een half uurtje hiken vanaf de parkeerplaats snap je wat ik bedoel.

AccommodatiesAlpenDagtochtEuropaItaliëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Woud Demasure
  2 augustus 2021 16:25

  Hello, zou dit tripje nog aan te raden zijn in oktober?

  Beantwoorden
  • Hi Woud,
   We raden deze plek altijd aan, want het is er fantastisch. Maar de bereikbaarheid is erg afhankelijk van het weer. En dan vooral van sneeuwval. Dat is in oktober een beetje lastig in te schatten. Op 2000+ meter hoogte kan dan al een pak liggen, maar het kan ook nog groen zijn. We adviseren je om het tegen die tijd in de gaten te houden.
   Als je gaat, wensen we je alvast veel plezier!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.