De Strabrechtse Heide, alle mogelijkheden in dit mooie gebied

door

De mogelijkheden om te wandelen in Nederland zijn groots. Zo dus ook in Noord-Brabant. Er zijn bijvoorbeeld prachtige wandelroutes te vinden bij De Oisterwijkse Bossen en Vennen, Kampina, De Plateaux-Hageven en de Kempen. De volgende in het rijtje die aan de beurt is: De Strabrechtse Heide. Ook in dit gebied is er genoeg mogelijkheid om te wandelen en fietsen, dus zeker de moeite waard om wat over te vertellen.

De Strabrechtse Heide

Op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Eindhoven ligt Heeze. Aan de rand van Heeze vind je de Strabrechtse Heide, één van de Natuurpoorten. Dit plekje heet de Plaetse. Een heel mooi stukje natuur waar je goed kunt wandelen. En dat is er ook zeker mogelijk. Verschillende routes nemen je mee door het prachtige gebied.

Mogelijkheden in het gebied

Het gebied is voor iedereen erg toegankelijk. Zo zijn er een aantal wandelroutes, fietsroutes, een kabouterpad en een rolstoelpad. Hierdoor is het goed begaanbaar en kan iedereen genieten van het gebied. In alle seizoenen is het hier mooi. Zo kan je in de lente en zomer de insectentuin en heidetuin bewonderen. In de winter is de kans er dat er een laagje sneeuw ligt.

Wandelroutes van de Strabrechtse Heide

Voor een goede wandeling ben je hier goed. Vanuit Natuurpoorten zelf zijn er vier paden. Natuurlijk is het ook mogelijk om andere routes te lopen of routes samen te voegen. Wij hebben één van de routes gelopen die met paaltjes staat aangegeven. De wandelpaden waar je overheen loopt zijn goed te belopen en ruimtelijk opgezet. Je loopt door de heide heen, wat een hele mooie route oplevert. Onderweg is het mogelijk om uit te rusten bij één van de picknick gelegenheden. Alle routes beginnen én eindigen bij het Heidecafé de Strabrechtse Heide. Dichtbij de parkeerplaats.

De routes die je kan lopen zijn:

  • Vennenroute: Dit is de route die wij hebben gelopen. Deze is 5 kilometer lang en neemt je mee door de Strabrechtse Heide. Je kijkt met deze route uit over de Strabrechtse Heide, wat hele mooie plaatjes oplevert. Deze kan je volgen door de paarse markeringen aan te houden.
  • Herderspad: Deze is 3 kilometer en is aan de blauwe markeringen te volgen. Deze pakt het linkerhoekje van de Strabrechtse Heide en loopt hierdoor minder over de Strabrechtse Heide heen. Deze is wél goed te combineren met de Vennenroute. Mocht je 5 kilometer te kort vinden, kan je hem doorlopen over het Herderspad.
  • Rolstoelpad: Deze is 0,9 kilometer en is dus toegankelijk voor rolstoelen. Deze is te herkennen aan de groene bordjes.
  • Kabouterpad: Op deze route van 1 kilometer kom je allerlei kabouterpaaltjes tegen. Samen met kinderen kan je voor €5,00 een route lopen waar ze een kaboutermuts krijgen en een tasje.
  • Rulse laarzenpad: Dit pad duurt 5 kilometer en kan je herkennen aan de witte bordjes met een laars erop. De route loopt als enige niet over de Strabrechtse Heide heen, maar is zeker de moeite waard om te lopen. Hij loopt door het beekdal van de Rul in het natuurgebied Heeze-Leende. Je gaat door het natte gras- en hooilanden.

De omgeving

De Strabrechtse Heide is een open vlakte met, zoals de naam al zegt, veel heide. In de lente en de zomer komt dit in bloei te staan, wat erg mooi is om te zien. Je loopt een stukje tussen de weilanden door, waar schapen en paarden staan.

Parkeren en horeca

Bij de Strabrechtse Heide kan je goed parkeren. Er is een parkeerplaats aan het begin en als je een stukje doorrijdt is er nog één. Hierdoor heb je ook bij grotere drukte kans op een plekje. Dat is wel zo fijn namelijk. Ook is er een eet- en drinkgelegenheid, namelijk het Heidecafé de Strabrechtse Heide. Hier kan je een koffie to go en wat lekkers halen. Heerlijk om na het wandelen je reserves wat bij te vullen.

Strabrechtse Heide Lensbal

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.