Grensverleggend wandelen in het Brabantse Valkenswaard

door

Heb je zin om te wandelen in het Brabantse land? Zoek dan eens de grenzen op. De grenzen van Nederland welteverstaan. Op de grens van Nederland en België, iets ten zuidwesten van Eindhoven, is het namelijk heel mooi toeven. Dus wil je graag wandelen in de buurt van de Kempervennen, Eersel of (regio) Valkenswaard, dan hebben wij een aanrader voor je. Het gaat om natuurgebied De Plateaux, dat een geheel vormt met het Belgische natuurgebied Hageven. We nemen je mee op onze wandeltocht over het Vloeiweidenpad.

wandelen Valkenswaard-de plateaux hageven-vloeiweidenpad

Wandelen nabij Valkenswaard

Valkens-wat?! Valkenswaard is een gemeente die iets ten zuidwesten van Eindhoven ligt. Een paar redenen waarom je deze plek wilt kennen, is vanwege het gezellige centrum en Center Parcs de Kempervennen, maar vooral omdat het wordt omringd door een aantal fantastische natuurgebieden. Denk aan Strabrechtse Heide, De Groote Heide, De Drie Bruggen, De Malpie, het Leenderbos, de beekdalen van de Dommel en de Tongelreep én De Plateaux-Hageven. Je kunt je voorstellen dat je in de omgeving van Valkenswaard dus perfect kunt wandelen.

wandelen Valkenswaard-de plateaux hageven-vloeiweidenpad

Het Vloeiweidenpad

Het Vloeiweidenpad start bij de parkeerplaats aan de Barrier in Bergeijk, zo’n 500 meter van de Belgische grens. Vanaf daar loop je eerst een vrij lang pad rechtdoor. Het lijkt in het begin een beetje saai, maar dat is het alles behalve. Links van je gebeurt namelijk iets heel bijzonders: de Vloeiweiden. Maar daarover later meer. Op het punt waar het pad de Belgische grens passeert sla je linksaf en vervolgt het pad over de Nederlandse vloeiweiden, voordat je de bossen in verdwijnt. Even later kom je uit bij het heideveld De Plateaux. Met een beetje geluk spot je daar de ‘grote grazers’, voordat je via slingerende bospaadjes weer terugloopt naar de parkeerplaats.

Vloeiweiden

Het Vloeiweidenpad voert je langs, je raadt het al: vloeiweiden. Dit is een landbouwtechniek uit het begin van de 19e eeuw. Met behulp van stromend water worden graslanden bemest met mineralen en kalk uit beken, rivieren en bronnen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van hoogteverschillen in combinatie met een slim systeem van sluizen en sloten. Op die manier vloeit water over de weiden en ontstaat een rijk graslandschap, waarvan kwalitatief goed hooi en gras wordt geoogst. Dit ambacht staat inmiddels op de lijst van immaterieel erfgoed, omdat het nauwelijks meer wordt gedaan in Nederland. De enige plekken waar je het nog kunt vinden, is bij ‘het Lankheet’ in Twente en het Vloeiweidenpad van de ‘Pelterheggen’. Die laatste is het Vloeiweidenpad dat wij aflegden tijdens het wandelen nabij Valkenswaard.

wandelen Valkenswaard-de plateaux hageven-vloeiweidenpad

De Plateaux-Hageven

De Plateaux-Hageven is een Nederlands-Belgisch natuurgebied. De Plateaux is het Nederlandse deel en Hageven het Belgische gedeelte. Je wandelt er door bossen, over heiden, langs vennen en vloeiweiden. Omdat de grenzen met België gesloten waren op het moment dat wij er gingen wandelen, konden we alleen het Vloeiweidenpad kiezen. Deze route is maar 3,3km lang, maar dat maakt het tochtje niet minder de moeite waard. Zijn de grenzen open, dan kun je ook nog kiezen voor het Panoramapad (7km) en het Tweelandenpad (9,7km). Beiden routes voeren je een stuk langs de Vloeiweiden, om vervolgens een deel van het Hageven en natuurlijk De Plateaux mee te pakken.

wandelen Valkenswaard-de plateaux hageven-vloeiweidenpad

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.