Wat doe je als je oude spoorwegen hebt die niet meer door de trein worden gebruikt? Je hergebruikt ze op een duurzame manier en plaatst er een spoorfiets, ook wel…
Biken
-
BikenEuropaFamilyOutdoorVisit
-
BikenEuropaOutdoorVisit
Montañas Vacías, de prijswinnende bikepack route door Spaans Lapland
by Pietby PietSpanje is een bekend terrein voor de vakantiefietser. Toch heeft het land nog veel verborgen fietsroutes. Een van die routes heeft de afgelopen jaren meerdere prijzen in ontvangst genomen: Montañas…
-
BikenEuropaOutdoorVisit
Fietsen in Spanje: van Barcelona, via de desolate binnenlanden, naar Valencia
by Pietby PietWanneer je in het najaar een bestemming zoekt voor een fijne fietsreis kom je al snel uit bij een fietsvakantie in Spanje. De temperaturen zijn nog enigszins aangenaam en de…
-
Gravelbiken op de Veluwe, mountainbiken in de Alpen, bikepacken in Europa of wielrennen langs de Moezel. Het kan een hele uitdaging zijn om de beste route te vinden. Knooppuntroutes klinken…
-
Er zijn tal van tassen die je aan je fiets kunt bevestigen tijdens jouw bikepacking avontuur. Als je de juiste tassen hebt, kun je gaan packen. Maar wat heb je…
-
BikenUitgelicht
Welke bikepacking tassen heb je nodig voor jouw type bikepacking trip?
by Pietby PietEr gaat niets boven een meerdaags fietsavontuur. Het gevoel van vrijheid en de mogelijkheid om je eigen koers te bepalen is goud waard. Maar wanneer je een aantal dagen off-grid…
-
Voor mountainbiken ben je in de Ardennen aan het juiste adres. Het heuvelachtige landschap is ideaal om met de mountainbike te verkennen. De Ardennen liggen verspreid over Luxemburg, België en…
-
Tenerife, een tropisch eiland in de Atlantische Oceaan voor de kust van Marokko. Een eiland waar je naar hartenlust kunt fietsen. De wegen zijn uitstekend onderhouden, de diversiteit in natuur…
-
Door heel Nederland zijn veel mooie mountainbikeroutes uitgezet. In totaal zijn dat wel meer dan honderden verschillende routes. Toch zijn de mountainbikeroutes in de regio van de Veluwe, Brabant, Zuid-…
-
BikenEuropaOutdoorVisit
Mountainbiken op Tenerife, een tocht rond vulkanische vergezichten
by Pietby PietTenerife is dé plek waar fietsliefhebbers overwinteren. Over het hele eiland zijn vele routes te vinden die het fietsen op Tenerife fantastisch maken. Een wielrenploeg als Jumbo-Visma heeft zelfs een…
-
De provincie Halland aan de westkust van Zweden, is misschien wel Swedish finest regio. De prachtige kust en de mooie binnenlanden vragen erom om ontdekt te worden. En laat het…
-
Fietsreizen nemen flink in populariteit toe. Niet alleen onder de oudere mensen. Zo gaan jongeren steeds meer bikepacken en trekken jonge gezinnen er met de kids opuit. Het is een…
Biken, ofwel fietsen, is in Nederland niet meer weg te denken. Daarnaast is biken ook een hele leuke en ideale manier om fit te blijven of om op vakantie te gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe weet je wat bij jou past? Vandaar dat we alle soorten fietsen en het gebruik ervan in het kort samenvatten en voor je op een rij zetten, zodat jij straks weet waar je naar moet zoeken.
Biken – verschillende soorten
In dit rijtje staan de meest gebruikelijke fietsen:
- Stadsfietsen
- Elektrische fietsen
- Sportfietsen
- Racefietsen
- Gravel- en crossbikes
- Mountainbiken
- Triatlon- en tijdritfietsen
- Vakantiefietsen
Stadsfietsen
De stadsfiets is zonder twijfel de meest gebruikte bike in Nederland. Een echte klassieker in het straatbeeld en gemaakt voor praktische redenen. Over het algemeen zijn deze fietsen gemaakt van staal. Waardoor ze super stevig zijn, tussen de 18 en 22 kilo wegen en bijzonder lang meegaan.
Electrische fietsen
Electrische fietsen, ofwel e-bikes, zijn fietsen met trapondersteuning. Deze categorie is in de afgelopen jaren razend populair geworden vanwege het gebruiksgemak en de afstand die je ermee kunt afleggen. Ook in het E-bike segment zijn er een aantal variaties mogelijk, namelijk:
- ‘normale’ e-bikes
- high speed e-bikes, ofwel speed pedelecs genoemd.
Onder het segment ‘normale’ e-bikes vallen elektrische stadsfietsen, vouwfietsen en bakfietsen die ervoor zorgen dat je makkelijker kan trappen. De fietsen in dit segment zijn begrenst tot een snelheid van 25 kilometer per uur zodat het ook veilig is voor anderen als je op het fietspad rijdt. Het dragen van een helm op deze fietsen is niet verplicht, maar we raden het wel aan.
High speed e-bikes zijn fietsen waarmee je de 45 kilometer per uur kan halen. Volgens de wet zijn deze fietsen te plaatsen in de categorie bromfietsen. Dit houdt in dat je je ook aan de regels van bromfietsen moet houden, zoals het verplicht dragen van een helm.
Sportfietsen
De sportfiets is een mix van een stads- en racefiets. Hierdoor wordt de sportfiets gezien als een hybride fiets. Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat de sportfiets een andere geometrie heeft, ofwel een andere bouw, waardoor je in een wat sportievere houding zit die daarbij ook vrij comfortabel is. Dit maakt de sportfiets een ideale fiets om voor je plezier lange afstanden te biken.
Racefietsen
Racefietsen zijn ontwikkeld om lekker hard mee te rijden. Dat is ook duidelijk te zien aan de geometrie. Op een racefiets zit je vaak in een wat sportievere houding waardoor je kracht goed kan omzetten in snelheid. Dankzij de technologie van nu zijn deze fietsen super licht en ijzersterk. Het framemateriaal bestaat vaak uit staal, aluminium of carbon. Van deze drie materialen is carbon het lichtste en staal het zwaarste. Daarnaast heeft de moderne racefiets een bereik van 22 versnellingen. Verdeeld in twee tandwielen voor en 11 achter. In combinatie met smalle banden biedt dit nog minder weerstand waardoor je nog harder kan biken.
Crossbikes
Dit is een fiets die wordt gebruikt bij de sport veldrijden. Hoewel deze qua uiterlijk vrij veel lijkt op een racefiets zijn er wel een aantal degelijke verschillen. Te beginnen met de geometrie. Het frame van een crossbike is korter dan dat van een racefiets waardoor je rechterop zit en wendbaarder bent. Bij een crossbike is comfortabele houding namelijk belangrijker dan aerodynamische houding. Daarbij is de trapas van een crossbike altijd hoger zodat je makkelijker over obstakels heen kunt biken zonder vast komen te zitten.
Gravelbikes
Ook de gravelbike is afgeleid van de klassieke racefiets. Deze fietsen worden vaak gebruikt voor ritten op onverharde wegen en/of voor het maken van een bikepacking avontuur. Bij deze fiets is de geometrie ook weer compleet anders. Hier ligt de focus op comfort en langeafstandritten waarbij een ontspannen en stabiele houding een must is. De lengte van het frame is daardoor ook iets korter dan die van een normale racefiets en langer dan dat van een crossbike. Wat een gravelbike bijzonder maakt is dat het een echte allrounder is. Dankzij de wat dikkere banden, die zorgen voor meer grip op verschillende terreinen en het grote bereik waardoor je goed kan klimmen en lekker kan vlammen als je wind mee hebt, is geen avontuur te gek.
Mountainbiken
Wie van plan is om op onverharde wegen en/of paden te fietsen kan niet zonder een mountainbike! Dit is een fiets met extra dikke banden die voor nog meer grip en demping zorgen. Vrijwel alle mountainbikes hebben goede vering (in bijvoorbeeld de voorvork en zadelpen) om trillingen op te vangen tijdens het fietsen. Het bereik ligt vaak tussen de 21 en 30 versnellingen. Een standaard mountainbike komt met een wielmaat van 26 inch, maar de wat moderne mountainbikes zijn er ook met 29 inch wielen. Daarbij valt de discipline downhill ook in het mountainbikesegment.
Triatlon- en tijdritfiets
En nu iets compleet anders, een triatlon- en tijdritfiets. Deze fietsen zijn gemaakt om te racen. In dit segment draait alles om snelheid en lichtgewicht, elke gram en klein beetje weerstand telt. Door de lange bovenbuis kom je automatisch in een sportieve en aerodynamische houding te zitten. Daarbij is het stuur zo gemaakt dat je je armen erop kan rusten en kan schakelen zonder je houding te veranderen.
Vakantiefiets
Het woord zegt het al. Dit is een fiets waarmee je op vakantie gaat. Kenmerken van een vakantiefiets zijn een stijf frame, sterke wielen en stevige bagage drager(s). Daarnaast is comfort ook zeer belangrijk, omdat deze fietsen zijn ontworpen om veel kilometers te maken. Onder comfort vallen een aangename houding, een goed bereik en soepele trappers.
Biken – uitrusting
In verband met de veiligheid zijn er een aantal items die niet mogen ontbreken in jouw uitrusting als je gaat biken. Daarnaast zijn er aan dit lijstje ook enkele items toegevoegd voor extra comfort.
Fietshelm
Een helm is essentieel voor als je gaat wielrennen of mountainbiken. Controleer de helm regelmatig op scheuren. Een beschadigde helm biedt namelijk niet meer de juiste veiligheid.
Fietsbril
Met een fietsbril bescherm je je ogen tegen onder anderen zon, wind, vliegjes en regen. Kies bij voorkeur een bril uit waarbij de kleur van de glazen zich aanpassen aan het zonlicht of eentje waarbij je de glazen zelf kan vervangen.
Bibshorts
Ofwel een fietsbroek met zeem en bretels. Dit is veruit de meest gebruikte fietsbroek onder fietsers, omdat de bretels ervoor zorgen dat je broek niet afzakt. Als je van plan bent om te gaan mountainbiken raden we je aan om dat in een andere broek te doen. Een die wat steviger is zodat hij niet snel kapot gaat en je nergens achter blijft hangen.
Fietsshirt
Voor de wat fanatiekere fietsers is een bike jersey met opbergzakken een item dat niet mag ontbreken. In die zakken kun je dan bijvoorbeeld je bars en gels kwijt. Natuurlijk kan je ook in een normaal sportshirt een heerlijk rondje doen.
Fietsschoenen
Voor het wielrennen en mountainbiken worden vaak schoenen gebruikt waar je in moet klikken. Als je dit nog niet gewend bent kan je prima met normale schoenen beginnen. Let er wel op dat je voor klikschoenen andere pedalen nodig hebt, waar je de schoenen in kunt klikken.
Windjack
Ideaal voor als er een koude, stevige wind staat.
Arm- en beenstukken
Deze items zijn ideaal voor als je niet zo goed weet wat voor soort weer het is. Je kunt dan je korte broek en t-shirt aandoen, met daarbij de arm- en beenstukken. Op die manier heb je het niet koud en kun je snel delen uittrekken als het toch te warm blijkt te zijn. De stukken zijn handig in gebruik en gemakkelijk mee te nemen.
In de winter komen er nog een paar items bij de uitrusting
Thermokleding
Als de temperaturen dalen is het dragen van thermokleding een goede oplossing, maar kleed je niet te dik aan. Naarmate je langer aan het fietsen bent word je vanzelf warm.
Muts
Draag altijd een muts onder je helm als het koud is. De meeste warmte ontsnapt namelijk via je hoofd.
Handschoenen
Draag altijd handschoenen als het koud is. Twijfel je? Neem ze dan mee. Better safe than sorry.
Nekwarmer
Een nekwarmer kun je vergelijken met een buff, die je draagt tijdens het wintersporten. De nekwarmer is soepel, waterafstotend, beschermd tegen UV, houdt warmte vast als het koud is en voert vocht van de huid af als het warm is.
Overschoenen
Overschoenen mogen niet ontbreken aan je uitrusting. Met dit item blijven je voeten lekker warm en droog.
Regenjack
Je begint vrijwel nooit voor je plezier in de regen, neem daarom altijd een regenjack mee voor als je niet zeker weet wat het weer gaat doen.
Biken – voorbereiden
Afhankelijk van wat je van plan bent om te gaan doen kan je je op verschillende manieren voorbereiden op het biken. Wat je altijd moet doen voordat je gaat biken is het weer checken. Zo weet je wat je aan moet doen en wat je mee moet nemen. De volgende stap is het uitkiezen van een mooie route. Of niet en fiets lekker doelloos rond. Een goede manier om een ronde te kiezen is via de app Komoot. Zodra je een route hebt gekozen, is het drinken en eten pakken en wegwezen!