3x een mooie wandeling in Zuid-Tirol

door

Zuid-Tirol beslaat een ontzettend mooi stuk van de Dolomieten. Je vindt hier een heerlijke mix van bergen met de Mediterrane feeling van Italië. Adembenemende landschappen, lekker eten, gastvrije mensen en goede temperaturen. Een perfecte plek om jezelf helemaal uit te leven op outdoor gebied, terwijl je geniet van al het moois om je heen. Want zoals de bergen in de Dolomieten, zo vind je ze nergens. Ontdek hier drie prachtige wandelingen in Zuid-Tirol.

Zuid-Tirol in een notendop 

Verwar Zuid-Tirol niet met Tirol. Dit deel van de Dolomieten grenst dan wel aan Oostenrijk, het is toch echt Italië. Nog niet zo lang overigens. In 1918 vond de landswisseling plaats. Dat is ook meteen de reden dat de meeste mensen hier Italiaans en Duits spreken. Ladinisch is overigens de taal van de lokale bevolking en wordt nog door een klein deel van de mensen gesproken. Zuid-Tirol is dé vakantiebestemming voor alle bezige beien onder ons. Je kan er hiken, fietsen, klimmen, raften en golfen. Het is ook een geweldige spot om na een actieve dag lekker te ontspannen. Je kan namelijk ’s avonds genieten van heerlijk eten en een fijne wellness. Wie zegt daar nu nee tegen? Maar voor de ontspanning komt dus de inspanning. Dit zijn de drie mooiste wandelingen van Zuid-Tirol. 

#1 Een rondwandeling om de Tre Cime Di Lavaredo / Drei Zinnen

Ook als de naam je niets zegt, dan zegt de foto je wellicht toch wel iets. Deze drie bergtoppen zijn het meest bekende stuk van Zuid-Tirol. Het zijn de iconen van de Dolomieten. En meteen ook de reden dat het er enorm druk is. Iedereen wil dat perfecte plaatje schieten, maar de meeste mensen komen daarvoor niet verder dan het plateau vooraan. Met deze wandeling van 2,5 uur rond de Tre Cime Di Lavaredo / Drei Zinnen vermijd je de drukte en zie je de bergen zoals nooit tevoren. De zeven kilometer en 200 hoogtemeters zijn perfect haalbaar voor de hele familie. Kids, ouders en (energieke) grootouders, let’s go!

wandeling Tre Cime di Lavaredo Drei Zinnen
Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen vanaf de beste kant

#2 Een geweldige 6-daagse trip over de Via Alpina 

Wil je wat meer pit in je vakantie brengen? Dan is deze huttentocht voor jou. De Via Alpina heeft in totaal 342 etappes, verspreid over 5.000 kilometer. Je doorkruist daarbij acht Alpenlanden. Een pittige tocht! Maar je wordt beloond met uitzonderlijke uitzichten. Natuurlijk hoef je niet alle kilometers af te leggen, maar kun je ook voor een deel gaan. We nemen je op deze trip mee over een deel van de Via Alpina in Zuid-Tirol. Een week vol heerlijk wandelplezier, kan jij het aan? 

Via Alpina trail
Zonsondergang op de Platzwiese gezien vanaf de Dürrensteinhütte

#3 Ga de uitdaging aan op de Ortler Höhenweg

Dit is er eentje voor wie er echt even tussenuit wil. En daar graag wat tijd en energie voor uit wil trekken. Wil je graag een hoop gezonde berglucht inademen? Of wil je gewoon wat zalige beklimmingen doen? Dan is deze hike op de Ortler Höhenweg perfect voor jou. Met een trail van 119,5 kilometer lang is dit het geknipte moment om je hoofd te klaren en alles uit het wandelseizoen te halen. Zorg maar dat je die beentjes insmeert, want er staan in totaal 8.126 hoogtemeters op je te wachten. Een flinke uitdaging met machtige uitzichten: win, win! 

Ortler Höhenweg | Alta Via dell’Ortles | Ortler high mountain trail

Meer wandelingen in Zuid-Tirol

Natuurlijk kun je nog eindeloos veel meer mooie wandelingen maken in Zuid-Tirol en de rest van de Dolomieten. Zo genoten wij eerder ontzetten van onze hike over Alpe di Siusi / Seiser Alm naar de top van Monte Pez / Petz. Maar ook het Fanes-Sennes-Prags Natuurpark vlakbij San Vigilio di Marebbe was een groot succes, net als de familiewandeling in het Puez-Geisler Natuurpark. Welke hike in Zuid-Tirol is jouw lievelings? We lezen je tip graag in de reacties onder dit artikel.

AlpenBergenEuropaItaliëTheHike.nlToplijstenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.