Suedtirol, Vinschgau, Watles, Nostalgiewochenende, 2013, 40 Jahre, 40 Jahre Watles, 40 Jahrfeier, 10.Maerz 2013, Blick auf den Ortler, Ortler,

Daag jezelf uit op de machtige Ortler Höhenweg, Zuid-Tirol

door


Er zijn vele redenen om regelmatig de natuur in te trekken en de dagelijkse stress even te laten voor wat het is. Of je nu op zoek bent naar uitdaging of een mooie wandeling, de gezonde berglucht en gletsjerwind nodigt uit om het gebied rond de Ortler, in Zuid-Tirol, te ontdekken. Wij raden je daarvoor de Ortler Höhenweg aan. Waarom? Dat lees je hier:

Nationalpark Stilfserjoch | Parco Nazionale dello Stelvio | Stelvio National parc

De Ortler

De Ortler is een massieve berg van 3.905 meter hoog in Zuid-Tirol. Het is de hoogste berg van het gelijknamige bergmassief. De Ortler heeft op de noordwestelijke flank een deken van gletsjer ijs. De zuidelijke bergkam leidt naar de Hochjoch berg van 3.527 meter hoog. In westelijke richting op deze hoofdkam liggen de Thurwieserspitze (3.652 m) en de Trafoierwand (3.565 m). Terwijl in zuidoostelijke richting de Monte Zebrù (3.740 m) en de majestueuze Königspitze (3.859 m) liggen.

Ortler Höhenweg

De Ortler Höhenweg strekt zich uit rond het Nationale Park Stilfserjoch, van het Zuid-Tiroolse Vinschgau tot het Valtellina in Lombardije. De Ortler Höhenweg is één van de mooiste hoogteroutes in het Alpengebied. De trail is een unieke ervaring van 119,5 kilometer lang en slingert door ruige natuur en verschillende hoogte- en gletsjer terreinen. Over het hele traject gemeten moeten er 8.126 hoogtemeters overwonnen worden. In bepaalde secties van de hoogalpiene route bereik je een hoogte van meer dan 3.000 meter. Daarmee is het één van de moeilijkste hoogteroutes in het hele Alpengebied. Dit vraagt zelfs van de meest ervaren bergwandelaar doorzettingsvermogen. Een goed evenwichtsgevoel (tredzekerheid), uitstekende conditie, uithoudingsvermogen en natuurlijke een adequate uitrusting zijn dan ook basisvoorwaarden voor deze uitdagende tocht.

Ortler Höhenweg, IDM Südtirol – Alto Adige © Marion Lafogler

Het inhuren van een berggids is geen overbodige luxe. Deze bijzondere natuurbelevenis vraagt om een goed richtingsgevoel en ruime bergervaring. Is een zevendaagse alpiene tocht net iets te lang of klinkt gletsjerterreinen net iets te uitdagend voor je? Kies dan voor één van de afzonderlijke etappes van de Ortler Höhenweg. De dagtochten zijn ook zeker de moeite waard tussen de flora en fauna van het nationale park Stilfserjoch.

Beste reistijd

Van juni tot september heb je de meeste kans op gematigde temperaturen met heldere luchten. Dit is dan ook de ideale periode voor deze bergroute met uniek uitzicht op de Ortlergroep. De tocht is onderverdeeld in zeven dagroutes, die elk zes tot acht uur vereisen. Over het gehele traject zijn alm- en schuilhutten die de wandelaars eetgelegenheden en slaapplaatsen bieden.

Ortler Höhenweg | Alta Via dell’Ortles | Ortler high mountain trail © Helmuth Rier

Geschiedenis Köning Ortler

Köning Ortler is de koosnaam voor dit imposante gebergte van maar liefst 3.905 meter hoogte. Op 27 september 1804 werd, in opdracht van aartshertog Johann van Oostenrijk, voor het eerst de Ortler beklommen door Josef Pichler. De aartshertog was van mening dat de hoogste berg in het toenmalige Oostenrijk beklommen moest worden. De eerste vijf pogingen mislukten, maar toen meldde Pichler zich om de helse tocht te beklimmen. Bij terugkeer werd Pichler niet gelijk op zijn woorden geloofd en is hij nog twee keer terug de berg opgestuurd. De laatste keer nam Pichler een enorme fakkel mee en pas nadat men de fakkel brandend had gezien, werd de prestatie erkend.

In de Eerste Wereldoorlog waren de Ortler Alpen één van de belangrijkste strijdvelden tussen de Oostenrijkse en Italiaanse troepen. In de jaren 90 werden twee kanonnen vlakbij de bergtop ontdekt die je nog altijd kan bezichtigen in het museum van Trafoi.

Ortler Höhenweg | Alta Via dell’Ortles | Ortler high mountain trail © Helmuth Rier

Nationaal Park Stilfserjoch in Vinschgau

Het nationale park Stilfserjoch is één van de grootste natuurparken in het Alpengebied en kent de hoogste toppen van Zuid-Tirol. Het is een beschermd natuurgebied en kent aan de ene kant gletsjers en rauwe rotsen, maar ook brede valleien met groene bossen en wilde beken. Het Zuid-Tiroolse deel van het natuurgebied ligt grotendeels in Vinschgau. Het nationale park is een veelzijdig wandelgebied. Met meer dan 250 km gemarkeerde routes heeft het voor elke wandelaar iets te bieden. Rond het Ortlermassief en de dallen Martelltal en Ultental zijn wandelpaden met themaroutes, maar ook bergwandelroutes en Via Ferratas. Bij de bezoekerscentra in het gebied is informatie te verkrijgen over de geschiedenis, geologie en rijke fauna en flora. Bovendien kan je hier zeldzame wilde dieren van de Alpen spotten. Tenslotte, is dit ook een bekend gebied voor fervent wielrenners. De spectaculaire panorama route met 48 haarspeldbochten is een sportieve uitdaging.

Nationalpark Stilfserjoch Südtirol © Armin Terzer

Meer hikes in de regio

Vanaf de vallei tot aan de hoogtes en vergezichten in het nationale park, elke wandelaar of natuurliefhebber kan een mooie wandelroute vinden. Je kan kiezen voor een thema wandeltocht of voor een kruiden expert die alles kan vertellen over de flora in het hooggebergte. Wanneer je op zoek bent naar een hike voor het hele gezin kan je kiezen voor de Goldsee route. Het Gouden Meerpad slingert op 2.754 meter hoogte door een kale rotswoestijn. Langs de route staan informatieborden over oorlogsgeschiedenis in de bergen tot aan de flora, fauna en geologie van de streek. Een andere toffe route is in de ochtend met zonsopgang op de Rötlspits. De Rötlspits is een 2.625 meter hoge berg in het natuurgebied. Kortom, verzekerd van een prachtige wandeling met uitzicht op het fantastische berglandschap. Op zoek naar een andere hike in Zuid-Tirol? Zie hier meer inspiratie!

BergenDolomietenEuropaItaliëLangeafstandswandelingTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.