Wadi Hasa in Jordanië; een trekking waarvan het water je in de mond (en schoenen) loopt

door

Jordanië bestaat voor meer dan 70% uit woestijn. Als je door het land reist, of de Jordan Trail loopt, dan zie je dus vooral veel rotsen, zand en droogte. Toch is er ook een andere kant. In het noorden vind je bijvoorbeeld een groener deel van het land, maar ook in de woestijn kom je soms aangename verrassingen tegen. Een verrassing zoals Wadi Hasa. Denk aan een tweedaagse trekking door water, omringd door groen en rood. Een fantastische ervaring en een aanrader voor iedereen die in de zomer naar Jordanië gaat. Ik neem je graag mee op mijn avontuur in Wadi Hasa.

Ik neem je mee in Wadi Hasa

Wadi Hasa

Wadi betekent ‘vallei’. Wadi Hasa (وادي الحسا in het Arabisch) is een vallei in het midden van West-Jordanië, waar het riviertje Zered doorheen stroomt. Een riviertje dat zich kranig stromende houdt in de droogte. Een riviertje dat de grond vruchtbaar genoeg maakt voor planten en bomen om te groeien. Het is een oase van blauw en groen, omringd door muren van rood gesteente. En door die vallei met water loopt een fantastische hiking trail van 28km, inclusief perfecte plekjes om een nachtje te kamperen.

Op naar de trail in Wadi Hasa

Op een dinsdagochtend in september vertrekken we met onze twee gidsen, Lama en Mohammed, vanuit het Dana Guesthouse. Uitgerust met backpack, water, waterfilters, theekopjes, eten, tent, matje en slaapzak gaan we op pad. We rijden een uurtje in een busje naar het startpunt. Vanaf de rand van de vallei kijken we naar het groen dat we beneden zien verschijnen. Een bijna onvoorstelbaar schouwspel, als we van bovenaf 360 graden om ons heen kijken en verder alleen maar woestijn zien. Snel op naar beneden dus.

Welkome verkoeling

Eenmaal bij de rivier aangekomen, is de eerste aanraking met het water nog wat twijfelachtig. Steken we hier meteen de rivier over? Het antwoord is duidelijk ‘ja’. Gids Mohammed staat namelijk al aan de overkant te wachten tot we volgen. Op dat moment denk ik nog dat het lopen door water eerder uitzondering dan regel is. Grappig wel, want al snel blijkt dat we het grootste deel van de trail vol door de rivier voert. En dat is zeker geen straf. De temperatuur is in de zomer namelijk hoog en we lopen bijna heel de tijd vol in de zon. Het water aan je voeten, en een dip of duik op zijn tijd, zorgen voor een heerlijk welkome en bijna noodzakelijke verkoeling.

Ook dit is Jordanië

De eerste dag lopen we ongeveer 16 kilometer. De vegetatie bestaat uit veel groen riet, maar ook bossen en (palm)bomen die weelderig langs en tegen de rotsen groeien. Her en der zie je zelfs kleurrijk roze oleanderbloemen in de struiken. We banen ons een weg over stenen en rotsen, goed oplettend waar we onze voeten wegzetten. Het water maakt alles glad en de stroming is op sommige plekken verraderlijk krachtig. Maar het grootste deel van de tijd is het vooral genieten. Wie had gedacht dat dit ook Jordanië is? Ik niet in ieder geval.

Geen haast in Wadi Hasa

Onderweg nemen we ruim de tijd. We hebben immers geen haast en de rivier is perfect om in te spelen. Regelmatig gaan de backpacks af en dompelen we ons onder in het water. We laten ons meestromen door de rivier, door natuurlijke stroomversnellingen. We gaan gewoon even liggen om af te koelen of zitten om de vele steentjes uit de schoenen te legen. Er zijn zelfs ook een paar warmwaterbronnen. Die verkoelen dan net weer wat minder. Natuurlijk komt ook regelmatig de theepot en de zak met suiker tevoorschijn en wordt er uitgebreid thee gedronken. Mohammed heeft zijn fluit bij zich, waarmee hij de sfeer er nog wat extra in brengt. Onze dag kan niet meer stuk, en dan moet het beste nog komen.

Het laatste stukje van dag 1

Na zo’n zeven uur in de vallei te zijn, komen we bij een klein zijpaadje, waar ook een stroompje water uit komt. Hier slaan we even linksaf. Na wat klimmen en klauteren komen we uit bij een waterval. Heerlijk om onder te staan, maar ook handig om de waterfilters te vullen. De drie liter water die ik in mijn waterzak heb zitten, is namelijk bijna op en diezelfde hoeveelheid water heb ik de volgende dag weer nodig. Zodra we gevuld zijn, lopen we terug naar de rivier, die we over steken naar een iets hoger gelegen rotsplateau. Dat is onze kampeerplek voor de nacht. Er zijn overigens meerdere kampeerplekken in de canyon. Je herkent ze doordat ze net wat hoger naast de rivier liggen, redelijk vlak zijn en daardoor groot genoeg om wat tentjes kwijt te kunnen.

Een nachtje wildkamperen tijdens de tweedaagse trekking in Wadi Hasa, Jordanië
Onze wildkampeerplek

Een hoogtepuntje

Backpacks worden neergelegd en tentjes uitgepakt. De buitenste laag van de tent blijft mooi in de tas. Het is en blijft zo warm dat we die niet nodig hebben. Sterker nog: in de nacht bleek de slaapzak en lange broek ook compleet overbodig, want het bleef zweten geblazen. Maar dat maakte het genieten zeker niet minder. Het knusse kampvuur, de schitterende sterrenhemel, het kabbelen van het water, het goede gezelschap en het voldane gevoel van een fantastische dag hiken, maken dat ik helemaal ontspan. Tijd om de tent in te kruipen. En tegen alle verwachtingen in, is zelfs het slapen op een vijf millimeter dunne mat nog best goed te doen. Misschien zelfs wel mijn hoogtepunt van een week Jordanië.

Een goede bodem

De volgende ochtend staan we op tijdens de dageraad. Dat is rond een uur of zes. Tentjes en backpacks worden ingepakt en al snel staan we weer in de rivier. De temperatuur is nog steeds hoog, dus verkoeling is weer welkom. We lopen een tijdje rustig verder, totdat we na zo’n 40 minuten rechts een pad in gaan. We komen uit in een doodlopende kloof, waar een flinke steen tussen de wanden zit vastgeklemd. Een perfecte plek voor een ontbijtje. Onze gidsen toveren wederom een heerlijke maaltijd uit de tas en een pannetje. En natuurlijk is de thee met suiker ook weer present. Zo leggen we een perfecte bodem voor nog een dag hiken.

Het landschap verandert

De tweede dag staat er een goede 12 kilometer op het programma. In het begin lopen we door een zelfde setting als de eerste dag. Weelderig groen voert de boventoon. Maar al snel verandert het landschap. Het water en de immense rotswanden blijven, maar het groen verdwijnt. In het begin heb je dat niet eens door. Het geheel is nog steeds zo adembenemend mooi. De verschillende vormen, kleuren en formaten van de rotsen blijft fascineren. Wat een plek. Zo gaaf.

Backpacks boven het hoofd

Ook deze dag doen we regelmatig de backpacks af voor een plons in het verkoelende water. Verkoelend is trouwens niet koud. Het water is aangenaam qua temperatuur, maar toch verkwikkend in vergelijking met de luchttemperatuur, die zelfs tegen de 40 graden oploopt. Het water is dus heerlijk om in te spelen en spetteren dus. Zwemmen is meestal wat lastiger, want daarvoor staat het water te laag. Behalve op een plek. Het water is er zo diep dat we zelfs de backpacks boven ons hoofd mee moeten dragen. Voordat we dat doen, gaan we eerst even oefenen om te voelen waar en hoe sterk de stroming is. Weer een leuk avontuur waarmee deze trail pluspunten scoort.

Alle spullen die we nodig hebben voor de tweedaagse trekking in Wadi Hasa dragen we op de rug
Backpack met alle spullen, eten en drinken voor een tweedaagse trekking

Ook mogelijk als dagtocht

Uiteindelijk bereiken we het einde van de vallei, waar we de rivier verlaten en richting de bewoonde wereld lopen. Er is daar een stadje, genaamd Aş Şāfī, met zo’n tienduizend inwoners, die ook graag in Wadi Hasa komen. Je kunt de vallei namelijk ook vanaf de andere kant in lopen voor een dagtocht. Je loopt dan vanuit Aş Şāfī een aantal kilometer de kloof in, luncht op een groot plateau, met middenop een grote rots in de vorm van een schip of een duikboot. Daarna loop je dezelfde weg weer terug. Je bent dan ook zo’n 12 kilometer onderweg. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon omkeren wanneer je wilt. Dit deel van de route kan, vooral op vrijdag en zaterdag, wel wat drukker zijn.

Houd er wel rekening mee dat dit deel het minst groene deel van de route is. Neemt niet weg dat de rotsformaties nog steeds prachtig zijn.

Deel twee van de route is minder groen, maar ook heel mooi

Support de lokale community

Bonustip: kom je uit Wadi Hasa, breng dan een bezoek aan Safi Kitchen. Dat is een non-profitorganisatie waar werkgelegenheid wordt gecreëerd voor locals die het (financieel) lastig hebben. Er werken zo’n twintig vrouwen, die er heerlijke gerechten maken van de producten die daar rechtstreeks van eigen land komen. Door middel van het eten dat ze bereiden, laten ze meteen hun traditie en cultuur zien. Je kunt er eventueel ook een kamer boeken om te overnachten, een gids huren voor je Wadi Hasa-avontuur of een fiets huren om de omgeving te verkennen. Ze organiseren ook speciale fietstours, die worden begeleid door jongeren uit het stadje. Op die manier verdienen deze kansarme jongeren een beetje inkomen.

Nog wat handige dingen om te weten voor Wadi Hasa

Tijd van het jaar

Wadi Hasa, en eigenlijk alle canyons in Jordanië waar water doorheen stroomt, zijn alleen toegankelijk in de zomermaanden. Dat is ongeveer van mei t/m september. Het is in ieder geval belangrijk dat het niet regent. Als het gaat regenen, dan neemt de kans op vloedgolven toe en is het te gevaarlijk om in de canyon te zijn. Laat je sowieso vooraf altijd goed informeren over de veiligheid, de weersverwachting en de waterstand door een lokale expert of gids.

Gids Mohammed aan het werk in Wadi Hasa
Laat je helpen door een lokale expert en/of gids

Ga met gids op pad in Wadi Hasa

Over een gids gesproken: dat is een aanrader. Ondanks dat Wadi Hasa prima te doen is als je een beetje gezond verstand gebruikt, is het altijd een goed idee om met lokale gids op pad te gaan. De gids kent de omgeving op z’n duimpje en kan je er dus van alles over vertellen. Bovendien weet hij of zij waar je het beste kunt overnachten. Maar bovenal is het ook een vorm van duurzaam reizen, omdat je er de lokale economie mee stimuleert.

Gids Mohammed gaat ons voor in de wadi

Schoenkeuze

Je loopt grotendeels door een stromende rivier vol met stenen en zand. Zorg dus dat je dichte schoenen aan hebt. Waterdicht hoeven ze niet te zijn, want nat worden je voeten toch wel. Zelf droeg ik trailrunschoenen van Hoka. Trailrunners hebben een betere grip dan sneakers en dat kun je gebruiken tijdens je hike in Wadi Hasa.

Zonbescherming

De zomers in Jordanië zijn heet. Temperaturen kunnen oplopen tot boven de 40 graden. In Wadi Hasa heb je gelukkig verkoeling van het water en her en der wat schaduw van de canyon. Maar het grootste deel van de trekking loop je toch in de zon. Zorg daarom voor goede bescherming tegen de zon. Denk aan een hoed of een pet en sterke, waterafstotende zonnebrand. Het liefste zelfs reef proof, zodat je zonnebrand niet in de natuur terechtkomt.

Leave no trace

Wat ons helaas opviel tijdens de trekking in Wadi Hasa was het vele zwerfafval. Zo zonde van de natuur. Dus neem je verantwoordelijkheid en leave no trace. Dat geldt overigens ook voor toiletpapier en etensresten. Zorg dus dat je zakjes bij je hebt om je afval en andere troep in mee te nemen, de canyon uit, een prullenbak in. Op die manier kunnen jij, ik en de mensen na ons nog heel lang van de natuur blijven genieten.

AziëJordanieReisverhalenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.