Dit is de perfecte voorbereiding op een wandelvakantie

door

Of je nu voor de eerste keer de bergen in trekt of al veel ervaring hebt met bergwandelingen: het is altijd een mooi avontuur. Een goede voorbereiding is essentieel zodat je maximaal kunt genieten van jouw wandelvakantie. Wij delen wat tips zodat jouw vakantie in de bergen een groot succes wordt.

Voorbereiden op een bergwandelvakantie

Goede conditie en wandelhouding zijn essentieel in de voorbereiding op een wandelvakantie

Wandelen in de bergen vraagt heel wat meer van je lichaam dan een wandeling in het vlakke Nederland. Je moet goed rekening houden met het terrein, je gebruikt spieren die je anders minder gebruikt en moet je aandacht goed bij het lopen houden om geen misstap te maken. Voordat je vertrekt is het verstandig om alvast te werken aan je conditie. Dit kan door flink te gaan wandelen door verschillende landschappen in Nederland, naar de sportschool te gaan of door lekker thuis te trainen. Leg de focus op kracht in je bovenbenen, knieën en core. De afdaling moet je ook niet onderschatten, want dit kan veel druk op je knieën geven. Met de juiste wandelhouding kun je verschillende klachten voorkomen. Hou je knieën licht gebogen en zet kleine stappen. Wanneer je jouw been gestrekt neerzet komt er namelijk meer druk op de gewrichten dan op de spieren. Sluit vanuit huis een passende zorgverzekering af met eventueel extra dekking, voor het geval je onverhoopt toch een blessure oploopt.

Plan de route(s) vooraf

Wandelroutes zijn er in alle vormen en afstanden. Als beginner kies je het best voor een wandelroute met een lage moeilijkheidsgraad. Wanneer dit je goed afgaat, kun je hier wellicht nog een uitdagendere wandeling aan vastplakken. Bezuinig nooit op een goede wandelkaart en zorg ervoor dat je weet hoe je deze moet lezen. Zo kun je thuis al een wandelkaart kopen van het gebied dat je wilt bezoeken en je verdiepen in de symbolen, de afstanden en hoe lang je ongeveer over de route doet. Kies bij een schaal voor ten minste 1:50.000 of de nog gedetailleerdere 1:25.000. De wandeltijd kun je berekenen op basis van je snelheid. Schat dit een beetje ruim in. Zo wandel je bijvoorbeeld vier kilometer per uur en kun je per uur 300 hoogtemeter stijgen of 500 hoogtemeter afdalen.

voorbereiding wandelvakantie

Check de weersverwachtingen

Eenmaal ter plekke heb je helemaal zin om te gaan wandelen. Het weer kan in de bergen snel omslaan, dus het is belangrijk om altijd de actuele weersomstandigheden te controleren. Door te weten wat het weer gaat doen, ben je er zeker van dat je de juiste kleding aantrekt, op tijd op pad gaat en de essentiële dingen meeneemt in je rugzak, zoals zonnebrand en een zonnebril of extra regenkleding.

voorbereiding wandelvakantie bergen

AccommodatiesHuttentochtTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.