Komoot Collecties: vind de wandeltocht die perfect bij je past

door

Ben jij al aan het plannen voor de zomer of nog steeds in dubio wat nou jouw volgende berg- of huttentocht gaat worden? Komoot zit boordevol route-inspiratie in de vorm van collecties die het makkelijker maken om een avontuur te vinden dat bij je past. Komoot Collecties zijn een verzamelplek voor de tofste reisverhalen en routes mét de gebruikelijke routekaart en informatie. Zo kun je nu bijvoorbeeld zoeken op routes in een bepaald gebied, of editors volgen die je tof vindt. Hoe het precies werkt? Ik leg het uit.

Hoe werkt een Komoot collectie?

Komoot Collecties zijn door experts samengestelde routes, bijvoorbeeld rondom een thema of gebundelde etappes van meerdaagse tochten. Als je al langer een premium Komoot account hebt, ben je waarschijnlijk bekend met het feit dat je zelf persoonlijke routes en collecties kunt samenstellen. Maar als je op zoek bent naar nieuwe avonturen of aan het plannen bent voor de zomer wil je waarschijnlijk juist geïnspireerd worden door anderen.

Je kunt met Collecties gemakkelijk filteren in lijsten die zowel globaal als wat meer lokaal of per thema toegespitst zijn. Bijvoorbeeld ‘Bergwandelingen en routes‘, ‘Lange afstands-wandelpaden’ en ‘Wandelen in Utrecht’ maar ook onderwerpen als ‘Wandelroutes langs betoverende meren’, ‘Pelgrimsroutes’ of ‘Hikes met adembenemende uitzichten’. De routes die je hier vind zijn samengesteld door experts die de route(s) hebben beleefd. Heb je een toffe collectie gevonden? Dan vind je hierin alle informatie over je tocht, highlights van de route en tips van de ervaringsdeskundige. Tip: sla de collecties die je aanspreken op, dan staan ze in je eigen profiel en vind je ze later gemakkelijk terug.

Hoe vind je nou jouw volgende avontuur voor de zomer?

Allereerst is het goed om jezelf eerst te oriënteren op wat er allemaal mogelijk is en wat je graag zou willen doen. Bedenk, nadat je wat hebt rondgekeken en verschillende soorten avonturen heb gezien, wat voor een tocht je het liefst zou maken. Wil je de bergen in en van hut naar hut wandelen, of ga je voor dagtochten vanuit een vaste locatie? Wil je lange afstanden lopen in het hooggebergte, of liever kortere trips in een specifiek natuurgebied? De filters helpen je gerichter zoeken en zo kwamen wij op ‘Wandelpaden-in-het-hooggebergte’ en zie je gelijk al specifieker wat jij zoekt.

Komoot collectie, alta via 5
Foto credits: Michiel Ronde

Een favoriet: spectaculaire wandeltocht in de Dolomieten, de Alta Via no. 5

Nadat we verschillende collecties meer in detail hadden bekeken sprak de de Alta Via no. 5 collectie van Komoot ons heel erg aan. Waarschijnlijk als je de Dolomieten kent, ben je al bekend met deze naam. Zijn naamgenoot de Alta Via (hoge weg) no. 1 is namelijk een heel populaire tocht door de Dolomieten. Deze route is alleen een stukje moeilijker en uitdagender dan de andere Alta Via routes, dus vooral geschikt als je iets meer bergervaring hebt. Krijg je dan wel weer een bijzonder spectaculair uitzicht voor terug.

Komoot collectie, alta via 5
Credits: Nicola Pavan – Unsplash

Hoe plan je aan de hand van de Komoot Collectie?

Er zijn twee soorten Komoot Collecties: de lange afstand route die is onderverdeeld in etappes, en de losstaande routes verzameld binnen een thema of regioHandig aan de lange afstand route is dat naast de etappes ook de complete hike als één route in de collectie is opgenomen. Zo kan je zelf bepalen hoeveel dagen je over de route wilt doen en heb je een fijne overzichtskaart met de complete route. Met de meerdaagse routeplanner van Komoot (alleen beschikbaar voor Premium gebruikers) kun je met behulp van Komoot je eigen route etappes bepalen en overnachtingsplekken kiezen. Maar de expert heeft natuurlijk niet voor niets de etappes voorgesteld, dus het is geen slecht idee om die te volgen!

Klik je op de individuele dagtochten die de maker van de collectie zelf heeft gelopen, dan zie je precies wat je op welke dag te wachten staat, met foto’s en een beschrijving van de etappe. Hieronder zie je de hele route van de Alta Via no. 5 onderverdeeld in etappe één tot en met vijf.

Wat als ik geen bereik heb onderweg?

Ga je voor een collectie die ver van de bewoonde wereld af gaat? Download dan alvast je Komoot route kaarten op jouw smartphone of zet hem in je smartwatch. Scheelt onderweg een hoop batterij van je telefoon (en frustratie als je geen bereik hebt).

Hoe gebruik je de Komoot Collectie op je hike?

We raden altijd aan om naast GPS navigatie een kaart en kompas op zak te hebben, maar het is zeker het meest ontspannen om met Komoot te navigeren. Als je verdwaald bent, zie je gelijk waar je bent en hoe je weer terugkomt op je route, in plaats van jezelf eerst op de kaart te moeten oriënteren. Onderweg heeft de app allerlei handige features, zoals het zien van het aantal kilometers dat je al hebt gelopen en het aantal hoogtemeters wat je nog te gaan hebt. Ook maakt Komoot een schatting van je verwachte aankomsttijd. Gebruik je spraaknavigatie? Dan hoef je überhaupt niet naar je scherm te kijken en kun je volledig op de omgeving focussen en foto’s maken. Ook de plek waar je je foto’s maakt wordt opgeslagen door Komoot. En wanneer je weer bereik hebt, kun je ze zo uploaden naar je profiel en toevoegen aan je gelopen route. Op de rode sterretjes op de route scan je gemakkelijk over de highlights van de dag, zo weet je precies waar je je lunchpauze moet plannen en waar je de mooiste foto’s onderweg maakt.

Komoot gebruiken voor andere sporten

Natuurlijk is de Komoot app ideaal om je volgende wandeltocht te plannen, maar ben jij een multisporter, check dan ook de route collecties voor mountainbike, wielren en gravel fietsers

Credits: Mattia Bericchia – Unsplash

BergenDagtochtDolomietenEuropaHuttentochtItaliëLangeafstandswandelingTheHike.nlTrekkingVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.