Foto: Daniil Silantev

Nooit meer verdwalen door het volgen van een Kaart en Kompas cursus

door

Daar sta je dan, boven op een berg in het óh zo mooie Oostenrijk. Je bent een wandeltocht aan het lopen en alles loopt op rolletjes, lijkt het. Na een goede 15 kilometer in de benen, begint het weer om te slaan. Het begint met donkere wolken en eindigt in een flinke mistbank, waardoor je nog maar vijf meter voor je uit ziet. Je heerlijke wandeltocht begint nu toch wat spannender te worden, want je loopt op een smal paadje langs de afgrond. De spanning loopt op en terwijl je je kaart weer open probeert te vouwen valt deze uit je handen recht het ravijn in. Verdwalen is één van de belangrijkste oorzaken voor ongevallen in de buitensport en ook zeer reëel als je niet goed voorbereid op pad gaat. Wij volgden een Kaart en Kompas cursus om te leren navigeren in verschillende situaties.

Kaart Veluwe radio Kootwijk

De Kaart en Kompas cursus

De Kaart en Kompas cursus van SNP neemt je mee in de basis van het gebruiken van verschillende kaarten en kompassen. Deze cursus is perfect voor de wandelaar die graag meer veiligheid en zekerheid in zijn wandeltochten wilt inbrengen. Leer hoe je op de kaart kunt vinden waar je bent, door middel van observeren en je kompas, leer coördinaten bepalen, leer routes uitstippelen en leer nog ontzettend veel meer. Een leuk extraatje is dat de Kaart en Kompas cursus in een prachtige omgeving plaatsvindt, namelijk in Ubbergen. Een plaats wat onder de gemeente Berg en Dal valt waar je verwelkomt wordt door natuur en groen.

Noord, noord, noord, oost, zuid, west

De cursus zit vol met interessante technieken en weetjes. Wist jij bijvoorbeeld dat er drie verschillende noordaanduidingen zijn? Het kaart noorden, het magnetische noorden en het geografische noorden. Een kompas wijst bijvoorbeeld altijd naar het magnetische noorden wat in Noord-Canada ligt, dus niet naar de Noordpool wat ons geografische noorden is. Deze en nog veel meer belangrijke en interessante informatie werd gedeeld in het programma. Het programma is in twee delen opgesplitst. Een ochtend deel en een middag deel. In de ochtend krijg je de theorie uitgelegd op de locatie de Refter over de kaart en het kompas en in de middag ga je deze theorie in de praktijk toepassen.

Wil je graag meer leren over het kompas? Hier lees je meer over verschillende soorten kompassen.

Interactieve opdrachten

Na het deel theorie te hebben gehad, is het tijd voor het praktijkgedeelte van de dag. Tijdens het middagprogramma ga je eerst in groepjes een route uitzetten om bij een bepaald punt uit te komen, hier wordt de kennis die je in de ochtend hebt opgedaan meteen goed getest. Wanneer iedereen op het punt is aangekomen lopen we samen met de groep verder. Zo nu en dan stoppen we. Tijdens deze stopmomenten worden er verschillende opdrachten uitgevoerd, mijn favoriete deel van de cursus. Spelenderwijs leren is niet alleen voor de basisschool bedoelt, nee hoor, dat werkt op latere leeftijd ook nog hartstikke goed.

Eén van de opdrachten die we hebben gedaan is het bekijken of we een afwijking hebben. Wat hier mee bedoeld wordt, is of je automatische meer naar links of naar rechts loopt. Wij kregen de opdracht om naar een boompje in de verte te lopen zonder te kijken. Eén van de cursisten liep meteen naar links zonder het zelf door te hebben en het grotere gedeelte van de groep kwam toch verder rechts uit dan ze verwacht hadden. Extra belangrijk dus om tijdens een wandeltocht je kompas bij de hand te houden. Een afwijking van een paar graden kan namelijk betekenen dat je na een lang stuk lopen uitkomen op een verschil van honderden meters van waar je uit had moeten komen.

Voor wie is de Kaart en Kompas cursus geschikt?

Nu je een beetje weet wat je tijdens de Kaart en Kompas cursus kunt verwachten, vraag je je misschien af of dit ook iets voor jou is. Je hebt misschien nog nooit met een kompas gewerkt en vertrouwd graag op je GPS of je bent voor je gevoel misschien nog niet een ervaren genoeg wandelaar om het nodig te vinden om deze cursus te volgen. Ik vroeg Paul, die ons de cursus gaf, voor wie de cursus geschikt is. Waar zijn antwoord op uit kwam, voor iedereen die zich zekerder en veilig wilt voelen tijdens zijn wandeltochten. Eén van de uitspraken van Paul die mij bij is gebleven is: “Ga je op een wandeltocht en weet je hoe je een kompas moet gebruiken? Neem hem mee. Ga je op een wandeltocht en heb je geen idee hoe je een kompas gebruikt? Neem hem mee.” Wat hij hiermee bedoeld is dat een kompas enorm waardevol is voor ontzettend veel situaties en zelfs met de minste kennis levensreddend kan zijn. Hiermee heb je ook meteen je antwoord of je een bepaalde kennis moet hebben van de kaart en het kompas.

Daarnaast wordt de cursus op een speelse en goed te begrijpen manier gegeven. Geen vraag was te gek en als het moest werd iets wel drie keer uitgelegd. Aangezien je meteen kleine groep, wij waren met tien mensen, op pad bent is er genoeg aandacht om de theorie echt goed onder de knie te krijgen. Dus heb jij binnenkort een wandeltocht op de planning staat waar je net iets meer zekerheid wilt hebben? Plan dan meteen je Kaart en Kompas cursus, want je kan er beter voor zorgen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

AccessoiresEventkalenderSNP NatuurreizenTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.