Review: bergtrekking met de Vaude Performance 7 M slaapmat

door

Onlangs ging ik op trektocht door de Pyreneeën over de GR10 en de HRP. Een tof avontuur met verschillende soorten terrein en weersomstandigheden. Mijn hele kit werd dit keer compleet gemaakt door een nieuwe slaapmat: de Vaude Performance 7 M. Een upgrade vergeleken met mijn dunnere slaapmat van de afgelopen jaren, hoe hij is bevallen lees je hier.

De Vaude Performance 7 M slaapmat

Elk jaar kies ik voor mijn trektochten iets van mijn uitrusting wat een upgrade krijgt, en zo gaat mijn tas langzaam richting een betere lichtgewichte bepakking. Alhoewel mijn vorige slaapmat perfect binnen de lichtgewicht categorie viel, werd het slapen op 3 centimeter met toch wel iets oncomfortabel en was dit jaar mijn slaapmat aan de beurt voor een upgrade. De zoektocht tussen de opties was best een opgave, want ga je voor meer comfort én gewicht, of toch voor iets lichtgewichts? De slaapmat van Vaude werd de ideale tussenoplossing. Een lichtgewicht slaapmat met toch voldoende dikte voor een fijne nacht.

  • Lichtgewicht met zijn 450 gram
  • Zeer klein pakvolume
  • R-waarde van 2,5
  • Snel op te blazen met een pompzak
  • 7 centimeter dik
  • Klimaatneutraal product

Eerste indruk van de Vaude Performance 7 M

Bij het ontvangen van de doos waar de slaapmat in verstopt zat viel het me gelijk op, deze slaapmat is zo licht als een veertje! Iets waar ik erg blij mee ben, vooral met het lopen van lange afstanden. De slaapmat voelt ondanks het lichte gewicht niet ‘goedkoop’ aan en wekt niet de indruk dat hij gelijk kapot zal gaan met een paar nachten slapen. De kleur en het design ziet er mooi uit, iets wat natuurlijk niet een dealbreaker is met een slaapmat, maar wel een leuk detail waar op is gelet. Door het kleine volume past hij makkelijk in de backpack en prop ik hem met gemak in een hoekje van de tas.

Hoe blaas je de mat op?

Wanneer je een dag van 10 uur hebt gelopen in de bergen en behoorlijk moe bent is het laatste waar je op zit te wachten het opblazen van je luchtbed met je eigen longcapaciteit. Gelukkig blaas je deze slaapmat dan ook op met een ‘pumpsack’. Let op, deze pompzak moet je er wel los bijbestellen, wat ik bij andere slaapmatten niet gewend was. Gelukkig is het een universeel ventiel en past het ventiel van mijn vorige Sea to Summit mat er ook op. Het opblazen van de mat gaat snel en gemakkelijk en voordat ik het wist lag mijn bedje al klaar in de tent.

Credit: Willemijn Louws

Hoe is de Vaude Performance 7 M bevallen tijdens het slapen?

De eerste nacht was ik gelijk blij verrast, de slaapmat ligt echt heerlijk. Ik kan het iedereen aanraden om toch voor een iets dikkere slaapmat als deze te gaan, je rug is je dankbaar na een hele dag lopen. De mat voelt niet te smal en kraakt niet (iets wat best een dealbreaker is bij de Thermarest Ultralight). De eerste nachten waren voor ons behoorlijk warm, en echte kou vanaf de grond heb ik dus niet gelijk kunnen testen. De laatste dagen voelde ik wel duidelijk dat de isolatie werkt, hij kaatst de warmte echt terug waardoor hij op koude nachten goed van pas zal komen met mijn quilt. Ondanks dat hij niet echt een antislip coating heeft zoals sommige zwaardere matten, vond ik de bovenkant relatief ‘stroef’ aanvoelen, erg fijn dat je dus niet midden in de nacht naast je slaapmat wakker wordt.

Nadelen van de slaapmat

Als ik toch een minpuntje moet bedenken is het echt een minuscuul detail, het ventiel heeft geen ‘dubbele stop’ waardoor hij met het openen niet vanzelf in een paar seconden leeg loopt zoals mijn vorige mat. Wel kwam ik achteraf erachter dat je het puntje van de dop zo kunt draaien, dat hij wel een stuk sneller leegloopt dan ik met mijn hand voor elkaar kreeg. Een ander minpuntje voor je zou kunnen zijn de prijs, inclusief de pompzak valt deze mat wel in het duurdere segment slaapmatten. Maar, naar mijn mening betaal je in dit geval ook echt voor kwaliteit en comfort.

Waar koop ik de Vaude Performance 7 M?

Deze heerlijke slaapmat kun je vinden op de website van Vaude, en bij de grotere bergsportzaken. De bijbehorende pompzak vind je hier.

ReviewsTheHike.nlTrekkingVaude

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.