Hoe kies ik de goede backpack voor mijn vakantie?

door

Het kiezen van een backpack die bij jou past, kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Als je in een winkel komt waar een hele wand vol hangt, zie je door de bomen het bos misschien niet meer. Dit artikel helpt je met het onderscheiden van de verschillende soorten backpacks en helpt je kiezen welke bij jou past.

Backpack kiezen

Stap 1: het formaat

Het formaat van je backpack is afhankelijk van het aantal dagen dat je gaat en wat je mee wilt nemen. Ga je kamperen, dan is het aan te raden om voor 2-5 dagen al een rugzak van 60-70 liter te nemen, zodat je al je spullen kwijt kan. Ga je langer, kijk dan naar rugzakken van 70+ liter. Maar overnacht je bijvoorbeeld in hotels en hoef je geen slaapzak en geen tent mee te nemen, dan kan een rugzak van 40 tot 50 liter al voldoen voor 2-5 dagen. Hieronder zie je een schema waarin je terug kan vinden hoeveel liter je gemiddeld nodig hebt.

Hierbij is het wel belangrijk om zelf logisch na te denken. Op de ene vakantie heb je meer nodig dan op de andere. Mocht je nog helemaal geen idee hebben, kan het fijn zijn om deze formaten aan te houden, zodat je een richtlijn hebt als je gaat kijken voor je backpack.

 2 – 5 dagen5+ dagen
Hotel (geen slaapspullen)40 L50/60 L
Hostel/hut (slaapzak, geen tent)50 L60/70 L
Kamperen60/70L70+ L
Richtlijnen backpackformaat
Foto door veerasak Piyawatanakul via Pexels

Backpack kiezen stap 2: draagcomfort

Hoe belangrijk dit is, ligt aan wat je wilt gaan doen. Ga je op trek en ben je dus bijna de hele dag aan het wandelen, dan is het draagcomfort van je rugzak natuurlijk een hoge prioriteit. Let dan bij het kopen van je rugzak op het materiaal van de riemen en op de rugventilatie.

Ook zijn er verschillende backpacks op de markt die speciaal aangepast zijn op het mannelijk of vrouwelijk lichaam. Bij vrouwenrugzaken zit de band rond de borst meestal hoger of lager, zodat er meer ruimte is voor de borst. De band rond de middel valt bij vrouwen ook vaak hoger.

Tot slot is de maat belangrijk. Dan gaat het hier niet om het aantal liters wat je kwijt kunt, maar om de lengte van de rug. Zoek daarom een maattabel op als de backpack die jij wilt in verschillende maten beschikbaar is, of ga naar de winkel om hem te passen. Dat laatste is sowieso aan te raden als je die optie hebt.

Backpack voor op trek
Foto door Avinash Patel via Pexels

Backpack kiezen stap 3: gebruiksgemak

Graven in je backpack kan behoorlijk irritant worden. Mocht je van hotel naar hotel gaan en niet heel veel moeten lopen, kan het voordelig zijn om voor een iets makkelijker model te kiezen waarbij het niet draait om het draagcomfort. Zo bestaan er rugzakken die je open kan ritsen als een koffer. Zo kan je bij je spullen zonder alles eruit te hoeven halen.

Verder is het goed om na te denken wat jij nodig hebt. De verschillende soorten backpacks kunnen veel functies hebben, zoals zijvakjes waar je makkelijk bij kan, zakjes aan de riem rond je middel, houders voor je waterzak, wandelstokken of slaapzak. Bedenk vooral wat jij veel gebruikt en dus veel nodig hebt.

Daarnaast bestaan er handige zakjes om de spullen in je rugzak te sorteren. Dit scheelt een hoop zoeken. Ook kan je een luchtdichte zak gebruiken en daarin je kleren oprollen om ruimte te besparen. Veel outdoorwinkels verkopen ook handige zakken waarin je de spullen in je backpack kan verdelen, zodat de chaos een beetje te overzien blijft.

En dan nog even dit

Wist-je-dat het inpakken van je backpack misschien wel minstens zo belangrijk is als het kopen van de juiste backpack? We leggen je hier precies uit hoe jij je backpack zo optimaal mogelijk inpakt.

KeuzehulpenRugzakkenTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.