Komoot hike uitgelicht: in 11 dagen dwars door de Pyreneeën over de GR10

door

Ben jij al bezig met plannen voor de zomer en wil je misschien wel een tof wandel- of bergavontuur beleven? Op Komoot vind je inspiratie voor wandeltochten over de hele wereld, gepresenteerd in collecties. Weet je al waar je ongeveer heen wilt? Kies dan een regio, filter op jouw sport en je ziet de voorgestelde routes in collecties staan. Hierin vindt je alles over jouw trail, ervaringen van experts en foto’s van wat je tegen kunt komen op je wandeltocht. Voor nu één van onze favoriete collecties uitgelicht: Deze GR10 etappe op Komoot in de Franse Pyreneeën. Deze tocht gaat langs verschillende refuges en cabanes en eindigt uiteindelijk het bekende Gavarnie, een echte parel in de Pyreneeën.

Waar brengt deze wandelcollectie van de GR10 me naartoe?

De GR10 is een langeafstandswandelpad dat zich uitstrekt over de Pyreneeën. Het pad begint in Hendaye aan de Atlantische kust en strekt zich uit over ongeveer 866 km tot aan Banyuls-sur-Mer aan de Middellandse Zee. Alhoewel de hele route een aanrader is, vind je in deze Komoot collectie het neusje van de zalm met een sectie van 10 etappes die door het Pyreneeën Nationaal Park lopen. Een reisschema van een van de mooiste delen van de epische GR10 waarin je geniet van de vetste uitzichten van de hoge Pyreneeën, groene valleien met meren en riviertjes. Hieronder zie je het overzicht van de GR10 collectie samengesteld door komoot editor Luc Gesell met de gehele kaart van de route.

Hoe bereid ik me voor op deze tocht door de Pyreneeën?

Komoot helpt je om goed voorbereid op pad te gaan met uitgebreide informatie over de route met tips van de ervaringsdeskundige. Zo kun je bijvoorbeeld zien welk punt de expert heeft gekozen als overnachtingsplek. Scheelt weer een heel gepuzzel met plannen en kan jij vooral focussen op het regelen van gear en je conditie. Verder kun je ook alvast zien hoeveel uur je gemiddeld per dag aan het lopen bent, het aantal hoogtemeters van elke etappe en type terrein. Handig met je fysieke voorbereiding op de tocht. Ook handig: wanneer je er niet uitkomt kun je onderaan zelf tips vragen aan de routemaker zelf van de collectie.

Wat kan ik verwachten van deze tocht door de Pyreneeën?

De GR10 is een uitdagende wandeltocht met veel hoogteverschillen, bergachtig terrein en prachtige uitzichten op de bergen en valleien van de Pyreneeën. Misschien heb je al eens eerder van zijn zusje de GR11 (de Spaanse variant van de tocht) en de HRP (de hoge en ruige variant) gehoord. Alle drie de routes doorkruisen de Pyreneeën maar er is wel een degelijk verschil. Door de ligging van dit gebergte ligt de GR10 aan de loefzijde van de keten. Dit betekent dat de regen en wolken tegen deze kant van het gebergte opgestuwd worden en je dus iets meer regen maar ook meer groen kunt verwachten. Gelukkig valt deze regen in de warme Pyreneeën in de zomer erg mee, en kan je hier vooral om vier uur ’s middags een flinke regen en onweersbui verwachten. Zorg dus dat je vroeg begint en op tijd over het hoogste punt bent. Ben je Komoot Premium lid, dan kan je gebruik maken van de weersverwachting op de route. Zo weet je precies wat de temperatuursverwachting is en laat komoot je zelfs weten of je voor het donker terug bent.

Komoot GR10
Credits: LoKan Sardari – Unsplash

Het begin van de tocht, van Etsaut naar Refuge d’Ayous

Om het gemakkelijk te maken met het plannen van slaapplekken is deze GR10 collectie van Komoot onderverdeeld in dagetappes. Hier vind je een kaart met hoogtemeters, highlights en informatie over het aantal uren wat je ongeveer aan het lopen bent. Let wel op, ieders looptempo is verschillend en je zou je dus zomaar kunnen verkijken op de tijd die aangegeven wordt voor een etappe. Plan sowieso extra tijd in voor uitloop, pauzes en fotostops, dan hoef je geen haast te maken gedurende de dag. Het begin van deze tocht komt gelijk langs een speciale plek in de Pyreneeën: Chemin de la Mature. Een stenen gegraven richel in de bergen die je een heel stuk omhoog brengt. Uiteindelijk kom je op Col d’Ayous op een hoogte van 2.188 meter met een prachtig uitzicht over het meer Gentau.

Heb je de route op je telefoon of smartwatch, dan zie je onderweg op de GPS kaart van Komoot precies waar je bent en hoeveel kilometers je nog in het verschiet hebt. Zoals je hieronder kunt zien, zie je ook wat voor hoogtemeters er nog aankomen.

Dag twee op de GR10, naar cabanes du Soussouéou

Wanneer jij weer heerlijk uitgerust je stapelbedje uitstapt, een ontbijtje hebt gegeten en de eerste stappen buiten de berghut zet staat dag twee op je te wachten. De toch naar Soussouéou (soe-soe-éé-oe). Deze wandeling is -net als het uitspreken van de naam van de eindbestemming- vrij pittig, namelijk 20 kilometer. De tocht zet zich voort langs meer bergmeren waaronder Lac Roumassot en Lac de bious-Artigues. Naast de grazende kuddes paarden en koeien loop je hier langs het hooggelegen meer uiteindelijk naar de cabane de Soussouéou. In de reacties van de auteur lees je ook meer informatie over de route en slaapplek. Zoals in dit geval een belangrijk punt: een cabane is een schuilplek en dus een onbemande overnachtingsplaats. De cabane is vrij eenvoudig en biedt beperkte voorzieningen, zoals een open haard en een kleine keuken. Er is geen elektriciteit of stromend water, dus je moet je eigen voedsel, water en slaapzak meenemen.

De derde etappe, van cabane du Soussouéou naar la cabane de la Coste de Goua 

Waarschijnlijk voel je deze ochtend de spierpijn in de benen een beetje komen, dag drie staat namelijk bekend om de dag dat je lichaam het meeste teken van spierpijn aan het geven is. Maar even doorzetten, want er staat weer een mooie tocht op de planning. Opnieuw loop je vandaag naar een Cabane, dus ook voor deze dag moet je al eten en water meenemen. Een prachtig uitzicht vindt je bij Hourquette d’Arrê op 2.574 meter, dit is namelijk een barrière van kleine pieken tussen de vallei van Ossau en Aspe. Ook vandaag kom je weer langs een prachtig bergmeer, namelijk Lac d’Anglas. Je tocht eindigt vandaag bij cabane de la Coste de Goua. De hut bevindt zich op een hoogte van 2150 meter en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en valleien.

Credits: Tim Oun – Unsplash

Een dagje rustig aan van cabane de la Coste de Goua naar la cabane de Bettorte

Vandaag kom je weer in de bewoonde wereld en kun je een wat kortere dag aanhouden. Fijn, want mocht je toch wat moe zijn van de afgelopen dagen is dit het moment om ook even bij te tanken. Wist je dat Komoot ook campings en hotels op de kaart aangeeft rondom een locatie? Fijn als je toch je plannen wilt wijzigen. Je loopt deze dag praktisch langs Gourette, een klein dorpje in de vallei. Gourette is een skigebied in de Franse Pyreneeën, maar ook buiten het winterseizoen zijn genoeg activiteiten. Voor als je van wateractiviteiten houdt, zijn er rafting- en kajaktochten op de rivieren in de buurt. Wil je even goed uitrusten? Dan is er ook een wellness, helemaal goed bijkomen dus.

Waar overnacht ik op deze route?

In deze tocht in de Pyreneeën zie je waar de auteur van deze collectie heeft overnacht, en wat je hiervoor nodig hebt. Zo zie je dat alhoewel je op veel eindpunten in deze collectie het woord ‘cabane’ ziet staan, dit niet betekent dat dit een bemande berghut is. Cabanes zijn bedoeld als schuilplekken en ideaal bij slecht weer, maar ook heel primitief. Je moet je eigen slaapzak en matje meenemen, kookgerei, water en uiteraard eten voor de dag zelf en dag erna. Soms tref je andere wandelaars in deze cabanes en is er plek om een gezellig haardvuurtje te maken om het hutje wat op te warmen. Een grotere luxere variant hiervan is een Refuge, een bemande berghut waar je naast slapen ook kunt eten. Slim om hiervoor een bergverenigingspas aan te vragen, hiermee krijg je korting op je overnachting.

Credits: Frederic Perez – Unsplash

Kan ik kamperen op deze Pyreneeën tocht?

De dagen van deze etappes eindigen op bepaalde punten, maar als je wilt kamperen is het natuurlijk aan jou waar je wandeldag eindigt. Je kunt de collectie met een Premium account ook aanpassen naar jouw wensen, en zo voor kortere of langere etappes gaan. Hiervoor gebruik je de meerdaagse routeplanner, die ook overnachtingsmogelijkheden aangeeft en je finish- en startlocatie daarop aanpast. Soms kan het wel fijn zijn naast een cabane te kamperen omdat in de avond in de Franse Pyreneeën het weer erg om kan slaan. Zo kan je schuilen en opwarmen bij het haardvuur en toch in je eigen tentje slapen. Wil je meer de charme opzoeken van een wildkampeerplek? Zorg dan dat je hoog (maar niet té hoog voor onweer) en discreet staat, niet in de buurt van de bewoonde wereld en uiteraard niet midden op de trail.

Benieuwd naar de gehele toch van elf dagen?

Hopelijk ben je inmiddels net zo enthousiast over dit deel van de GR10 als ik, en wil je misschien deze route van de zomer wel gaan lopen. Op de website of app van Komoot vind je de gehele collectie hier. Ook kun je de kaarten downloaden, zo heb je ze altijd bij de hand of laad je ze in je smartwatch. Zo vind je gemakkelijk de weg en kun je vooral focussen op de prachtige uitzichten die je sowieso gaat zien.

Komoot Gr10
Credits: Guillaume Prieur

BergenEuropaFrankrijkHuttentochtTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.