Lichtgewicht maar kwaliteitsgear is erg belangrijk. Investeer in goede tenten en slaapzakken

Zo ga je into the wild op de Haute Randonnée Pyrénéenne Trail (HRP)

door

Heb je ooit wandel filmpjes op YouTube gekeken van iemand die dagen lang ongewassen door het wild trekt en gaat het bij jou dan van binnen kriebelen (in positieve zin)? Dan is thru hiken misschien wel wat voor jou. Thru hiken is een term die wordt toegekend aan langeafstandswandelingen, vaak van een maand of meer. Er zijn hele lange trails, maar in Europa kennen we ook aan de kortere kant van het spectrum een aantal thru hikes. Eén van de minder bekende is de Haute Randonnée Pyrénéenne Trail (HRP). In dit artikel vertellen we je meer over deze trail en hoe je je daarop voorbereidt. Binnenkort lees je op The Hike de verhalen van de verschillende delen op de trail.

Friso-HRP
Vies, bezweet, bepakt en tevreden breng je je dagen door

Voorbereiden op de HRP

Wie aan thru hikes denkt, denkt al snel aan Amerika met de Appalachian Trail en de Pacific Crest Trail,  of misschien in Europa aan de Kungsleden. Dit zijn stuk voor stuk hikes waarbij je minstens een maand onderweg bent. Het toffe aan zo lang onderweg zijn, is dat de hike meer gaat aanvoelen als een lifestyle dan als een een vakantie. Dit zorgt ervoor dat een grote mate van voorbereiding nodig is om zulke tochten af te leggen. Zo moet er genoeg tijd, geld en motivatie zijn. Lees maar even mee:

Waarom wil je dit?

Als je de ins en outs van een thru hike aan een willekeurig persoon uitlegt, is de reactie vaak: “waarom”?! Dit is een uitstekende vraag om te stellen en eentje die je moet beantwoorden aan jezelf voordat je de trail gaat lopen. Je zult fysiek en mentaal over hoge pieken en diepe dalen gaan en in je diepste dal wil je jezelf kunnen vertellen waarom je in hemelsnaam door zou gaan.

Voor sommigen is het de diepe connectie en overgeving aan de natuur. Voor anderen is het de grote uitdaging en aan jezelf te kunnen bewijzen dat je het kan. Voor nog een andere groep is het de mogelijkheid jezelf even een tijdje te kunnen verwijderen uit de maatschappij en bepaalde dingen in het leven te overdenken. Wat het ook is, je krijgt er veel voor terug. Fantastische uitzichten die je nooit vergeet. Ontmoetingen met vreemden die zo veel meer betekenis hebben dan in de stad. En een groot gevoel van vervulling als je weer een etappe erop hebt zitten.

Het pad

De HRP loopt door Spanje, Frankrijk en Andorra, dwars door de Pyreneeën van de middellandse zee naar de Atlantische Oceaan. De hele trail bij elkaar is ongeveer 800km lang, met meer dan 50.000 hoogtemeters. Door de Pyreneeën lopen twee andere paden van zee naar oceaan: aan de Franse kant loopt de GR10 en aan de Spaanse kant loopt de GR11. De HRP loopt precies tussen deze twee in en onderscheidt zich van de andere twee doordat het een stuk hoger ligt en daardoor vaak wilder is. Veel mensen zullen dit pad afleggen in 40 dagen hoewel snellere wandelaars het in een maand kunnen.

Overnachtingen

Bijna overal in de Pyreneeën is het toegestaan een bivak te maken. Dit houdt in dat je je tent mag opzetten rond zonsondergang en weer moet afbreken bij zonsopkomst. Je kan deze tocht dus doen met een tent, mocht je dat willen. Het alternatief is je overnachtingen boeken bij Gîtes en Refuges. Langs de trail zijn er vele mogelijkheden om in dergelijke berghutten te slapen. Het is altijd aan te raden van te voren te boeken, aangezien ze vaak vol zitten tijdens het hoogseizoen.

Haute Randonnée Pyrénéenne Trail(HRP)
Een van de vele prachtige uitzichten op de HRP

Ook zijn er in de hogere Pyreneeën veel Cabanes. Dat zijn een soort onbemande mini berghutten. Hier zijn af en toe matrassen te vinden en deze hutjes bieden vooral een slaapplek tijdens slecht weer. Ook is het erg fijn om binnen gewoon rond te kunnen bewegen i.p.v. in een kleine tent. Je moet wel rekening houden met muizen die ‘s nachts actief zijn. Het is aan te raden je vuilnis en eten op te hangen zodat de muizen die niet aan kunnen breken. Ook kan het verstandig zijn om dan gelijk je tas op te hangen voor het geval dat ze aan je mesh knagen.

Gear en navigatie

De HRP is geen officieel pad en staat dus niet gemarkeerd met speciale markeringen. Je zult dus goed moeten weten waar je links en waar je rechts moet afslaan. Je kan geprinte kaarten meenemen als je daarvan fan bent. Zelf navigeer ik met mijn telefoon via Gaia Topo of Maps.me. Online zijn veel GPX bestanden te vinden die nauwkeurig genoeg zijn. In vliegtuigstand kan je mobiel altijd nog je locatie vinden middels GPS op een gedownloade map en zo kan je navigeren. Monitor altijd je batterijgebruik goed en neem een powerbank van minstens 10.000mAh mee als je voor deze methode gaat. Op sommige stukken duurt het wel zes dagen voordat je weer kunt opladen.

Met betrekking tot je gear dien je ook goed voorbereid te zijn. Bij dergelijke thru hikes is het gebruik van lichtgewicht materiaal erg belangrijk. Let hierbij op als je je matje, rugzak, tent en slaapzak koopt. Naast je reguliere checklist, zou ik ook aanraden om een waterfilter mee te nemen. Hoewel je bij berghutten vaak gefilterd water kan inslaan, weet je bij bergstromen nooit zeker hoe schoon het water is. Er is altijd kans dat verder stroomopwaarts een kudde koeien hun behoeften erin heeft gedaan of dat er ergens een kadaver in ligt.

Flora en fauna en natuur

Verwacht veel wilde bergen, veel wilder qua uiterlijk dan de Alpen. Ook zijn er in de Pyreneeën veel bergmeren die het landschap kleuren. In het westen, in Baskenland, gaat het landschap over in groene heuvels en in het oosten, richting Catalonië, zijn het wat drogere heuvels, zoals in de Provence. Qua wilde fauna zul je voornamelijk gemzen en marmotten tegenkomen. Qua tamme fauna: er lopen veel kuddes koeien en geiten wild door de bergen. In Baskenland zijn het grappig genoeg kuddes paarden met bellen om hun nek.

Gemzen en prachtige bergen zul je zeker zien op de HRP

Weersomstandigheden

In de Pyreneeën is het in de zomer erg warm. De dagen kunnen in de lagere gedeelten van de bergen oplopen richting de 30 graden. Richting de zee wordt het vochtiger, waardoor het zwaarder kan aanvoelen. Hoog in de bergen heb je kans op koude nachten. Iets anders waar je goed rekening mee moet houden zijn de frequente middagstormen. Dikwijls vindt er rond 16:00 een storm met onweer plaats. Houd hier rekening mee als je laat in de dag nog van plan bent om een hoge pas te doen, want het weer slaat snel om.

Haute Randonnée Pyrénéenne Trail (HRP)
Kijk uit voor de stormen in de loop van de dag


BergenEuropaFrankrijkHuttentochtSpanjeTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.