Credits: Martin Jernberg - Unsplash

Welke slaapzak heb ik nodig?

door

Een goede slaapzak is van essentieel belang of je van je vakantie kan genieten of niet. ’s Nachts té warm of té koud op bed liggen is geen pretje en dat gaat ten kosten van jouw energie die je overdag nodig hebt. We geven je hierin wat advies over welke je nu voor welke omstandigheden moet kopen. Of het nu voor een huttentocht, een kampeervakantie of een winterbivak is. Je gaat hierna nooit meer in een te koud bed liggen. Het is goed om de volgende factoren mee te nemen in aanschaf van een slaapzak; slaap je alleen, waar ga je het gebruiken, bij welke temperatuur, welk model en wat voor soort vulling.

Wat we in dit artikel bespreken

Doordat er zoveel variatie is in de verschillende typen qua model, vulling en gewicht, is dit een vrij uitgebreid artikel geworden. Heb je niet alle info nodig en wil je meteen verder naar het antwoord op jouw vraag, klik dan in het betreffende menu-item in deze inhoudsopgave:

Wat is een slaapzak

De naam zegt het eigenlijk al, je slaapt in een zak. Maar om het iets moeilijker te maken dan het is; toch is dat niet altijd helemaal waar. Er zijn over het algemeen twee modellen in de slaapzakwereld. Zo heb heb je een deken– en een mummiemodel. Over het algemeen wordt de mummieslaapzak het meeste verkocht, omdat dit model het beste is in de lichaamswarmte vasthouden. De mummieslaapzak zit helemaal om je heen en heeft weinig loze ruimte waarmee je warmte verliest. Een mummieslaapzak heeft eveneens bijna altijd een aantrekkoord en capuchon.

Er is naast een mummie, ook een dekenmodel. Het voordeel daarvan is dat je meer ruimte hebt om jezelf te bewegen. Zie het meer als een deken die je thuis ook op bed hebt, maar dan rondom je. Bij het dekenmodel kan je de slaapzak ook openritsen en het echt als deken gebruiken. Zo kan je toch nog knus tegen jouw geliefde aankruipen. Indien je alleen slaapt, verlies je met een dekenmodel wel meer warmte door de minder effectieve ruimte rondom je. Een ander nadeel aan het dekenmodel is dat hij meestal zwaarder en minder compact is dan een mummiemodel.

Ga je alleen op een huttentocht, dan is een lakenzak voldoende. In vrijwel alle hutten is altijd een deken aanwezig en word je geacht om in een lakenzak te slapen. De lakenzak komt altijd van pas, want mocht je het net te koud hebben in de slaapzak, dan kan je de lakenzak altijd nog gebruiken als extra isolatie.

Slaapzak hacks
Credits: Jake Sloop – Unsplash

De temperatuur

Nadat je weet welk model je nodig hebt voor jouw avontuur, is het belangrijk om een slaapzak te kopen die past bij de temperaturen waar je naartoe gaat. Je kan dus niet één slaapzak hebben voor zowel jouw zomer- als winteravonturen. Probeer er eentje te vinden die in 5 van de 6 gevallen perfect is voor jouw reis. Mocht het toch iets te warm zijn, dan kan je hem openritsen en er eventueel deels onder liggen. Indien het toch nét iets te koud is, dan kan je dat oplossen door er een trui of andere deken overheen te leggen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om (thermo)kleding aan te houden tijdens het slapen. Maar laat dat niet te vaak gebeuren, want dan heb je dus niet de goede slaapzak gekozen.

Over het algemeen is een slaapzak met een comforttemperatuur van 0 °C perfect voor in Nederland. Deze kan je in de zomer, het voor- en najaar gebruiken. Het kan zijn dat je hem in de zomer openritst en tijdens een koude najaarsnacht er toch een trui of jas overheen legt. Tegenwoordig zie je slaapzaktesten met een EN-norm; de EN-13537. Door deze testmethode kan je eenvoudig slaapzakken vergelijken. Hou er wel rekening mee dat winter- en dekenslaapzakken niet volgens de EN-norm zijn getest.

De EN-13537 norm geeft vier temperatuurcategorieën weer; upper limit, comfort, lower limit en extreme. De grootste aanduiding is over het algemeen de ‘comfort’ aanduiding. Hou er wel rekening mee dat er uit is gegaan van een gemiddelde man en vrouw. Je moet jouw postuur dus iets aanpassen aan de categorieën. Hieronder de uitleg over de categorieën:

Upper Limit: “de temperatuur waarbij een man kan slapen zonder overmatig zweten.”
Comfort: “de temperatuur waarbij een vrouw comfortabel kan slapen in een ontspannen positie.”
Lower Limit: “de temperatuur waarbij een man voor ten minste acht uur lang aaneengesloten kan slapen in een opgekrulde positie.”
Extreme: “de minimumtemperatuur waarbij een vrouw ten minste zes uur lang geen risico loopt door aan onderkoeling te overlijden (de kans op bevriezingsverschijnselen is echter niet uitgesloten!).”

Ook binnen in een hut of bivak is een slaapzak heel handig
Credits: Holly Mandarich – Unsplash

De vulling van de slaapzak

Over het algemeen kan je kiezen tussen een vulling van dons of synthetisch materiaal. Dons is meestal iets duurder dan eentje die met synthetisch materiaal gevuld is. Vaak is dons comfortabeler, lichter en compacter, terwijl een synthetische vulling langer meegaat. Dons is daarentegen veel minder snel droog dan een eentje die gevuld is met synthetisch materiaal. Mocht je dus in een hele vochtige of natte ruimte slapen, dan verliest dons zijn isolatiewaarde en duurt het erg lang voordat het weer droog is.

Slapen ver onder het vriespunt

Ben je van plan om te overnachten waar het ver onder het vriespunt is? Dan moet je vooral ook op het transpireren letten. Transpiratievocht trekt namelijk in de slaapzak en die kan dan gaan bevriezen. Zorg er dus voor dat hij overdag kan drogen, zodat hij ’s nachts weer zijn werk kan doen. Zowel bij dons als een synthetische vulling zal de werking flink afnemen als de slaapzak zich verzadigt met water. Heb je tijdens een trekking geen tijd of ruimte om je gear te laten drogen, gebruik dan altijd een dampdichte-slaapzak die je in jouw slaapzak gebruikt. Zo kan het vocht er niet in trekken en zal hij niet bevriezen.

Mount Everest Base Camp

De beste slaapzakken op een rijtje per categorie

Een goede slaapzak moet dus aan heel wat eisen voldoen. Daarnaast heb je kunnen lezen dat de keuze afhankelijk is van de situatie. Hoe warm is het op de plek waar je gaat slapen? Hoe zwaar mag je slaapzak maximaal zijn? Hoeveel waarde hecht je aan comfort? Dit zijn allemaal dingen die je moet overwegen als je een slaapzak gaat aanschaffen. Gelukkig hebben wij de beste opties in verschillende categorieën voor je op een rijtje gezet. Zo wordt het kopen van een slaapzak ineens een stuk gemakkelijker.

Top 3 beste lichtgewicht slaapzak

Een lichtgewicht slaapzak komt vooral van pas bij trekkings. Ben je dagen op pad met een zware rugzak, dan is het wel zo fijn als je slaapzak niet al te veel weegt. Dit zijn drie toppers in de categorie lichtgewicht (en zijn tegelijkertijd ook alledrie een topper van een mummieslaapzak):

Ayacucho Ignition 1200 II Mummy Synthetisch

Met een gewicht van slechts 1.280 gram en een comforttemperatuur van 3 °C kun je met deze synthetische mummieslaapzak op verschillende terreinen uit de voeten. Hij is in twee varianten te verkrijgen. Een korte versie voor mensen tot 180 cm, en een langere versie tot 195 cm. Wie daarnaast ook op de prijs let, zit ook bij deze topper op zijn plek.

Mammut Nordic OTI Spring 195 Mummy Synthetisch

Langere mensen kennen misschien de struggle wel van het niet passen in je slaapzak. De Mammut Nordic OTI spring is naast een hele goede slaapzak ook ideaal voor langere personen. Mensen met een lengte tot 195 cm kunnen hier namelijk prima in liggen.

Rab Neutrino 400 W

De Rab Neutrino 400 W is nog zo’n lichtgewicht topper. Deze slaapzak overklast met een gewicht van slechts 765 gram een groot deel van zijn concurrenten. Ook een comforttempratuur van -7 °C is voor een lichtgewicht slaapzak meer dan goed. Ideaal dus als je hoog in de bergen een keer je tent moet opzetten. Meer weten? We schreven een uitgebreide review over de Rab Neutrino 400 W.

Rab Neutrino 400 Down Slaapzak review

Top 3 beste mummieslaapzak

Een lichtgewicht slaapzak is vaak ook een mummieslaapzak, maar een mummieslaapzak hoeft niet per se een lichtgewicht slaapzak te zijn. Een mummieslaapzak is namelijk ook de ideale manier om ’s nachts warmte vast te houden. Doordat de slaapzak perfect je lichaam en hoofd omsluit, blijf je ook tijdens koude nachten warm. Deze mummies worden dus vooral gebruikt op plekken waar het nog weleens wat kouder kan worden. In de volgende gevallen gaat warmte boven gewicht en komen we uit op deze drie toppers:

Nomad Inca Premium 1000 Mummy slaapzak

Deze Mummieslaapzak van Nomad doet wat hij moet doen. Hij houdt je ’s nachts namelijk lekker warm, want hij staat bekend om zijn uitstekende isolatiecapaciteit. Zo zorgen een gevoerde tochtstrook en kinbescherming ervoor dat je warm en comfortabel kunt slapen.

Western Mountaineering Antelope MF: warm blijven onder extreme omstandigheden

Met deze Mummieslaapzak ben je voorbereid op extreme omstandigheden. Met een comforttemperatuur van -11 °C blijf je tijdens strenge vorst gewoon lekker warm. Deze Western Mountaineering Antelope MF is dan ook ideaal voor alpine tochten waar het af en toe eens flink koud kan worden.

Forclaz trekking mummieslaapzak

Ben je op zoek naar een goede prijs / kwaliteit, dan is de Forclaz mummieslaapzak echt iets voor jou. Met een comforttemperatuur van 0 °C blijf je ook tijdens koudere nachten heerlijk warm.

Een mummie slaapzak is ook ideaal voor slapen in een kleine ruimte
Credits: Lucas Favre – Unsplash

Top 3 beste dekenmodel-slaapzak

Een dekenmodel-slaapzak heeft een rechthoekige vorm. Hierdoor is deze slaapzak aan de boven- en onderkant precies even breed. Een dekenmodel-slaapzak slaapt vaak iets comfortabeler omdat je wat meer bewegingsruimte hebt. Bovendien kun je ze ook losritsen en als tweepersoonsdekbed gebruiken. De drie beste dekenmodel-slaapzakken zetten we hier voor je op een rijtje:

Rab Outpost 500

De Rab Outpost 500 is een mooie dekenslaapzak gevuld met dons. Deze heeft een comforttemperatuur van 5 °C. Ideaal dus als je ergens in Europa gaat kamperen en de nachten aangenaam fris zijn.

Nomad Blazer Classic

Maximaal comfort, dat is waar de Nomad Blazer Classic dekenslaapzak voor staat. Dankzij het zachte katoen en de bewegingsruimte die je in de slaapzak hebt, voelt deze net als een echt dekbed. Je kunt deze Nomad Blazer Classic ook volledig openritsen, zodat je hem als deken kunt gebruiken. Ook kun je hem aan een andere Nomad Blazer ritsen, zodat je er een tweepersoonsslaapzak van kunt maken.

De Husky Quilted Gala New: maximaal slaapcomfort voor een schappelijke prijs

Dekenslaapzakken zijn dankzij de hoogwaardige materialen vaak wat duurder. Ben je echter op zoek naar een slaapzak met een scherpe prijs, overweeg dan de Quilted Gala New van het merk Husky. Een veelzijdige en comfortabele dekenslaapzak voor omstandigheden met mildere temperaturen, tegen een wel hele scherpe prijs.

Top 3 beste donzen slaapzak

Slaapzakken zijn over het algemeen gevuld met dons of synthetisch materiaal. Hierboven beschreven we al de verschillen tussen deze twee type vullingen. Hoef je niet te letten op vochtigheid tijdens het kamperen en ga je voor comfort, licht en compact, dan is de donzen slaapzak iets voor jou. Dit zijn drie toppers in deze categorie:

Sea to Summit Traveller Tri

Met deze donzen Sea to Summit Traveller Tri ga je comfortabel op pad. Met een gewicht van 420 gram en een comforttemperatuur van 14 °C is dit de ideale partner tijdens een zomers nachtje kamperen.

Stoic – NijakSt. -2°C Sleeping Bag

Een lichtgewicht donzen slaapzak die je ook nog eens bij lage temperaturen warm houdt. Deze mummie Stoic – NijakSt. is gevuld met eendendons en houd je ook bij extreme temperaturen warm. Temperaturen tot het vriespunt zijn voor deze slaapzak geen probleem. Daarnaast weegt deze topper minder dan 900 gram.

Sea to Summit Cinder CD1

De Cinder CD1 is een veelzijdige donzen slaapzak. De hoogwaardige donsvulling zorgt ervoor dat je lekker warm blijft, terwijl het hoogwaardige buitenmateriaal je beschermt tegen wind en vocht. Daarnaast kun je de Sea to Summit Cinder CD1 volledig openklappen, zodat je hem kunt gebruiken als deken. Dit is dus een slaapzak die je voor verschillende omstandigheden kunt gebruiken.

Luchtbed voor zijslapers

FAQ

Waar moet een goede slaapzak aan voldoen?

Wat een goede slaapzak is hangt af van je eisen. Let bij de aanschaf goed op het gewicht, de comforttempratuur, de lengte en het gebruikte materiaal. Welke slaapzak bij je past hangt af van het gebruik. Wil je bijvoorbeeld buiten slapen bij lage temperaturen, kies dan vooral voor een lichtgewicht synthetische met een lage comforttemperatuur. Liever nog meer warmte? Dan mag de slaapzak best iets meer wegen.

Hoe moet je een slaapzak wassen?

Was een slaapzak altijd met de rits open, op maximaal 30 graden met een handwasprogramma en vloeibaar wasmiddel. Gebruik daarnaast nooit wasverzachter of -poeder: dit beschadigt namelijk de vulling. Voor een donzen slaapzak is het daarnaast aan te raden een speciaal donswasmiddel aan te schaffen. Laat de slaapzak na het wassen altijd aan de lucht drogen, dus zonder het gebruik van een droger.

Welke slaapzak bij welke temperatuur?

Wie een slaapzak koopt moet letten op drie labels: de comforttemperatuur, de limiettemperatuur en de extreemtempreratuur. De comforttemperatuur is de temperatuur waarbij de slaapzak voor de meeste mensen het meest comfortabel is. De limiettemperatuur is de temperatuur waarbij de slaapzak nog warm genoeg zou moeten zijn. De extreemtemperatuur geeft aan bij welke temperatuur de slaapzak je uiterlijk nog beschermt tegen onderkoelingsverschijnselen.

Hoe lang gaat een slaapzak mee?

Een synthetische gaat ongeveer vier jaar mee. Daarna kan het zijn dat de slaapzak je minder warm houdt. Een donzen slaapzak kan echter wel 10 tot 15 jaar meegaan, mits je hem goed onderhoud.

Welke slaapzak zweet niet?

Wil je een slaapzak waarin je niet snel gaat zweten, kies dan voor eentje met een buitentijk van katoen.

Warm in de slaapzak met uitzicht tijdens het kamperen
AccessoiresGearKamperenKeuzehulpenRabTheOutdoors.nlToplijsten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.