Kungsleden: alleen op de wereld in Zweeds Lapland

door

Waar denk je het eerste aan als je aan Zweden denkt? De kans is groot dat je ergens bij ABBA of IKEA eindigt. Zweden is echter veel meer dan dat. Dit land kent de meeste ongerepte natuur van Europa en is een walhalla voor de thru-hiker. Maak daarom kennis met de langste en meest bekende thru-hike van Zweden: de Kungsleden. Deze trail voert je door het noorden van Zweden en kan met recht een ware ontdekkingstocht genoemd worden. 440 kilometer avontuur wacht hier op je. Ga je mee langs desolate dalen, ruige berglandschappen en prachtige berghutten?

Hiken boven de poolcirkel

Je hoort het goed. De Kungsleden trail bevindt zich boven de poolcirkel. We zijn namelijk in de regio Laponia, beter bekend als Zweeds Lapland. Net onder de grens met Noorwegen, in het nationale park Abisko, begint de Kungsleden. Vanaf daar wandel je richting het zuiden en kom je langs de meest ruige en desolate plekken van Europa. Alleen zijn krijgt hier een nieuwe betekenis.

De totale route is 440 kilometer lang. Je komt langs de hoogste bergen van Zweden, ontelbare meren en vele ruige beken. Als je deze route in één keer loopt ben je ongeveer een maand aan het wandelen. Je kunt de Kungsleden echter ook opdelen. Het meest populaire deel van de route loopt van Abisko naar Nikkaluokta. Dit gedeelte van de trail kun je in ongeveer zes tot negen dagen lopen.

De beste tijd om Kungsleden te lopen

De beste tijd om de Kungsleden te lopen is van juli tot en met september. In het noorden van Zweden duurt de winter erg lang. Daarom zijn grote delen van de route lange tijd onbegaanbaar. Vanaf half september kan het alweer gaan sneeuwen en is het wandelseizoen voorbij. Bijkomend voordeel van hiken in de zomer: het wordt bijna niet donker. Zo kun je extra lang genieten van al het moois om je heen.

Kungsleden
Credits: Thomas de Luze – Unsplash

Anders dan de Alpen

We zijn in het Noorden van Zweden en in het meest noordelijke gedeelte van Europa. Hier zijn de omstandigheden wel iets anders dan in de Alpen. Daar zul je dus op voorbereid moeten zijn als je de Kungsleden gaat wandelen. Gelukkig zijn de paden wel goed gemarkeerd en makkelijk te belopen. Deze thru-hike is daarom ook voor de beginnende, ambitieuze wandelaar goed te doen.

Voor het overige zul je rekening moeten houden met het arctische klimaat dat in het noorden van Zweden heerst. Dat houdt in dat het weer snel om kan slaan, vaak nog sneller dan dat je gewend bent in bijvoorbeeld de Alpen. Goede waterdichte schoenen en regenkleding zijn dus een must. Ook wandelstokken zijn geen overbodige luxe. Deze jongens helpen je om modderige stukken en beekjes gemakkelijk te doorkruisen.

En last but not least: besluit je in de zomermaanden te gaan, neem dan vooral voldoende muggenspray mee en een klamboe. Zweeds Lapland is een waar muggenparadijs en de muggen zijn gek op het bloed van de ware thu-hiker.

Overnachten langs de Kungsleden

Wie van wildkamperen houdt, is in Zweden op de juiste plek. Vanwege het Allemansrecht mag je namelijk bijna overal in de natuur wildkamperen. Dit is dan ook misschien wel de mooiste manier om de Kungsleden te ervaren. Na een prachtige route eindig je de dag op een desolate plek voor je tent. Let op: in het Nationale Park Abisko is wildkamperen verboden. Hier moet je uitwijken naar campingplaatsen of berghutten.

Langs de route zijn echter ook meerdere berghutten te vinden van de Zweedse Toeristenvereniging (STF). In totaal zijn er 16 berghutten langs de route die door de STF beheerd worden. Hier kun je overnachten, zelf koken en eventueel proviand inslaan voor de komende dagen.

Berghutten die beheerd worden door de STF vind je vooral op het noordelijke gedeelte van de route. Tussen Abisko en Nikkaluokta kun je dus met een goede planning uitsluitend in hutten slapen. Meer naar het zuiden, tussen tussen Kvikjokk en Ammarnäs zijn geen hutten van de SFT te vinden. Hier zijn er wel (onbemande) hutten die je een plek voor de nacht aanbieden.

Credits: Mats Hagwall – Unsplash

Wat moet je meenemen om de Kungsleden te kunnen wandelen?

Je zult je nu waarschijnlijk wel afvragen wat je allemaal moet meenemen om de Kungsleden te kunnen wandelen. Omdat de voorzieningen langs de route niet altijd even optimaal zijn en je door desolaat gebied wandelt, is een goede voorbereiding essentieel.

Als je besluit om te gaan (wild)kamperen moet je wat meer meenemen dan gebruikelijk. Een tent, slaapspullen, gasbrander en proviand zijn onontbeerlijk. Mocht je in hutten willen overnachten, dan kun je de tent en gasbrander thuislaten. Wel is het aan te raden om zoveel mogelijk droog voedsel mee te nemen, zodat je voor meerdere dagen proviand hebt. Je kunt dit natuurlijk ook in de hutten kopen, maar hier zijn levensmiddelen stukken duurder dan in de supermarkt.

Best kept secret: de zuidelijke Kungsleden

De meeste thru-hikers kiezen ervoor om het meest noordelijke gedeelte van de Kungsleden te lopen. Gelijk hebben ze, want het noordelijke gedeelte is meer dan adembenemend. Doordat het gebied zo desolaat is kom je ook hier weinig mensen tegen.

Wil je echter nog meer eenzaamheid, dan is de zuidelijke Kungsleden een absolute aanrader. Tussen Sälen en Grövelsjön vind je verschillende stukken van de route die nauwelijks bekend zijn onder hikers. Gek eigenlijk, want ook hier is de route goed begaanbaar en prima gemarkeerd. Voor de Einzelgänger is dit echter geen probleem: wie zich echt helemaal alleen op de wereld wil voelen, pakt dit gedeelte van de Kungsleden zeker mee.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.