The Mighty 5 van Utah: 5 Nationale Parken, 5 machtige hikes

door

‘The Mighty 5’: Arches National Park, Canyonlands National Park, Capitol Reef National Park, Bryce Canyon National Park en Zion National Park. Het zijn de vijf Nationale Parken in Utah, Amerika. Stuk voor stuk echte must visits als je in het Westen van Amerika bent. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Yosemite National Park, zijn de parken in Utah niet groen, maar juist bruin, oranje en rood gekleurd. Je vindt er rotsen en ander gesteente in een hoop diverse vormen en maten. En als je dan toch de Mighty 5 gaat bewonderen, dan doe je dat natuurlijk het beste door op z’n minst een mooie hike per park te maken. Uiteraard is de keuze aan hikes in deze parken enorm. Daarom vertellen we je onze favorieten.

Arches National Park – Delicate Arch Trail

Delicate Arch is de meest bekende boog van Arches National Park. Deze Arche is zelfs zo bekend, dat het een staatssymbool is geworden. Als iets zelfs op kentekenplaten van auto’s wordt afgebeeld, dan weet je dat je het eens van dichtbij moet gaan bekijken. Dat doe je via de Delicate Arch Trail. De roundtrip is slechts 5 kilometer lang, maar dat wil niet zeggen dat het een eitje is. De start van de trail is vrij vlak, maar al vrij snel staat je een pittige klim over een grote rotspartij te wachten. Het is even doorbijten, maar dan heb je ook wat! Je kunt de vijftien meter hoge Delicate Arch namelijk zelfs aanraken. Tip: bewaar de Delicate Arch tot het einde van de dag. Rond zonsondergang heb je er namelijke de meest fenomenale views. (Vergeet niet om een zaklamp mee te nemen voor de terugweg.)

Canyonlands National Park – Grand View Point Trail

Een kort bezoekje aan Canyonlands National Park zit er niet in. Het is namelijk zo super uitgestrekt dat een groot deel van Utah bestaat uit Canyonlands. Er zijn zelfs drie ingangen. Van minst tot meest toeristisch zijn dat: The Maze, The Needles en Island in the Sky. The Maze is bekend om zijn offroad wegen en ruige wandelpaden. Nadeel aan dit gedeelte is dat er regelmatig modderstromen voorkomen, waardoor het niet altijd even toegankelijk is. Houd je van avontuurlijke hikes, dan is The Needles een echte aanrader. Island in the Sky is het meest toegankelijk voor iedereen. In dit gedeelte garandeert de Grand View Point Trail, je raadt het al, de meest grandioze views. Met zijn drie kilometer lengte is het geen lange trail. Toch doen de meeste mensen er langer dan een uur over. Want ja… die grand views moet je toch uitgebreid bewonderen.

Capitol Reef National Park – Capital Gorge

Het leuke aan Capitol Reef National Park is dat het wat minder bekend is dan de andere parken. Daardoor ontbreekt het park bij de meeste mensen op hun lijst van bestemmingen als ze rondreizen door Utah. Jammer voor hen, maar niet voor jou! Want daardoor is Capital Reef een stukje rustiger dan de andere 4 Mighties in dit artikel. Het eerste stuk van je tocht naar Capital Gorge gaat via de scenic drive. Het is een drive en dus geen hike. Toch is het een fijn opwarmertje voor wat komen gaat. Eenmaal bij de trail aangekomen, wordt je al hikend door een smalle, diepe canyon gevoerd. Her en der zie je historische wandtekeningen op de rotsen. Niet op ooghoogte, maar juist een stuk boven je. Een teken dat mensen vroeger op een andere hoogte door de canyon heen trokken. De trail is van oorsprong namelijk een rivier die inmiddels volledig is opgedroogd. Voordeel is dat de tocht daardoor vrij vlak is. Behalve op het einde. Daar vindt je de ’tanks’. Klinkt heftiger dan het is. Het is namelijk een kleine, simpele klim naar boven.

Bryce Canyon National Park – Navajo Loop Trail & Queens Garden Trail

Het meest opvallende Nationaal Park van The Mighty 5 is Bryce Canyon. Dat heeft Bryce Canyon te danken aan zijn bijzondere uiterlijk. En met dit bijzondere uiterlijk bedoel ik de vele ‘hoodoos’ die dit park rijk is. Hoodoos zijn het beste te omschrijven als een kolonie van versteende indianen. Trots en fier op de wacht om indringers uit het park te weren. Tenminste, daar lijkt het op. De echte reden achter deze wonderbaarlijke verschijningen is een stuk logischer. Eeuwenlange erosie is de oorzaak. In Bryce Canyon raden we je aan om de Navajo Loop Trail te combineren met de Queens Garden Trail. Het begin- en startpunt is bij Sunset Point. In de 11 kilometer daartussen zigzag je eerst je weg naar beneden om vervolgens weer naar boven te lopen. Ondertussen ben je omgeven door de fascinerende hoodoos.

Zion National Park – Angels Landing

Een “hidden gem” kunnen we Angels Landing in Zion National Park zeker niet noemen. Het is zelfs de aller bekendste hike uit het park. Misschien zelfs wel de bekendste in heel Utah. Maarrr… Bekend staat in dit geval niet per se gelijk aan massaal. Angels Landing is namelijk helemaal geen makkelijke hike. Heb je hoogtevrees of wil je op pad met jonge kinderen, sla deze trail dan maar beter even over. Is dat niet op jou van toepassing? ‘Go for it!’ De trail naar Angels Landing is ongeveer 9 km lang. Toch doe je er waarschijnlijk zo’n 4 uur over om de 453 hoogtemeters af te leggen. Vooral het laatste gedeelte naar de top is het spannendste. De paden zijn erg stijl en smal, terwijl je je ook nog eens naast een diepe afgrond bevindt. Natuurlijk zijn er her en der leuningen om de veiligheid te verhogen. Neemt niet weg dat je zeker op moet passen. Maar laat je niet afschrikken. Het uitzicht van Angels Landing is fantastisch!

Kun je geen genoeg krijgen van de Nationale Parken in Amerika? Het is binnenkort (21 t/m 29 april 2018) National Park Week. Een goede reden om een bezoek te brengen aan een of meerdere van de vele Nationale Parken die Amerika rijk is.

DagtochtNationale parkenNoord-AmerikaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.