Hiken op Sicilië: Een wandelparadijs in opkomst

door

Wie aan Sicilië denkt, denkt al snel aan bandieten en lekker eten. Die beeldvorming komt voort uit zekere films, wie kent de naam Corleone niet? Daarbij is het eiland een waar pelgrimsoord voor foodies door haar rijke visserij, haar olijven, haar amandelen, haar citrusvruchten en wat al niet meer voor zonnige zaken. De voornaamste toeristische trekpleisters zijn de prachtige grotere en kleinere kustplaatsen aan de azuurblauwe Middellandse Zee. Maar wist je dat er kriskras door de ruige binnenlanden verschillende lange wandelpaden zijn geopend en er ook enkele grote natuurparken te vinden zijn? Ik ging erop uit en ontdekte dat hiken op Sicilië waarlijk fantastisch is.

Hiken in Sicilië-0. Openingsfoto

Hiken op Sicilië

Op Sicilië ligt een enorm netwerk aan ‘trazzere’, eeuwenoude onverharde wegen. Denk hierbij aan grindwegen met grote keien, die lopen door open landschappen en verdwijnen over einders. Het zijn oude handelsroutes die de inwoners van de dorpen en steden met elkaar verbonden, maar die ook dienst deden als verbindingswegen voor de vele legers die het eiland bezetten. Er ligt ongeveer 900 km aan trazzere op Sicilië: een droom voor liefhebbers van lange wandeltochten. Deze wegen worden nu gebruikt om het hiken op Sicilië mogelijk te maken. Er wordt hard en vol trots gewerkt aan verschillende lange wandelpaden. Le Vie Francigene di Sicilia zijn hiervan een prachtig voorbeeld.

Le Vie Francigene di Sicilia

Tot Le Vie Francigene di Sicilia behoren een viertal verschillende pelgrimspaden. Hieronder vallen de Magna via Francigena, die van Palermo naar Agrigento loopt. De Via Francigena delle Montagne, die via de bergen van Palermo naar Messina loopt. De Via Francigena Fabaria, die van Agrigento naar Maniace loopt. En de Via Francigena Mazarense die van Agrigento via Mazara naar Palermo loopt.

Deze paden verbinden de verschillende culturele en natuurlijke rijkdommen van het eiland met elkaar. Hiken op Sicilië is hierdoor verrassend divers. Je doorkruist het binnenland door bergachtige beboste landschappen en valleien vol graan, langs dorpjes en stadjes over lanen met cipressen. Gaandeweg val je van de ene cultuur in de andere door architectonische hoogtepunten als Griekse tempels en Romeinse villa’s, Byzantijnse kerken en Normandische bruggen. De Magna via Francigena en de Via Francigena delle Montagne zijn inmiddels voltooid en zeer geschikt voor een mooi wandelavontuur. De Via Francigene Fabaria wordt in het voorjaar van 2019 afgerond. De laatste route is vooralsnog toekomstmuziek.

Een uitzondering in Zuid-Italië

Het zuiden van Italië staat bekend om zijn slecht gemarkeerde wandelpaden, maar le Vie Francigene di Sicilia is juist heel goed verzorgd. Er zijn kaartenboeken beschikbaar van de Magna via Francigena en de Via Francigena delle Montagne (de bergroute alleen in het Italiaans). Daarbij zijn de paden duidelijk gemarkeerd en de trajecten opgedeeld in behapbare etappes met een toegankelijke moeilijkheidsgraad. Er is ruimvoldoende accommodatie te vinden in de prachtige dorpjes en stadjes die je onderweg aandoet. Zowel voor overnachtingen als voor het inslaan van water en proviand. Doordat de routes hoofdzakelijk over onverharde wegen lopen, kun je ze zowel te voet als op de fiets afleggen. Neem wel een stevige fiets mee wanneer je voor de laatste optie gaat, de trazzere zijn vaak ruw en weinig onderhouden.

Op avontuur in de natuurparken

Op Le Vie Francigene di Sicilia kom je in aanraking met zowel de cultuur als de natuur van Sicilië. De nadruk ligt hierbij voornamelijk op de cultuur. Wie wil hiken op Sicilië kan ook terecht in de verschillende grote natuurparken op het eiland. Daar is de natuur wijds en maar heel beperkt gecultiveerd. De drie grootste parken zijn het vulkaanpark rond de Etna, het Madonie gebergte en Parco dei Nebrodi.

Hiken op Sicilië is het meest uitdagend in Parco dei Nebrodi. De grootste wouden van het eiland zijn in Parco dei Nebrodi te vinden. Het park is een must-see voor hikers die graag op avontuur gaan in de diepe natuur. Ook het meest uitdagende lange wandelpad van Sicilië – ‘Dorsale dei Nebrodi’ – is hier te vinden. ‘Dorsale’ betekent rug in het Italiaans en die naam draagt het pad niet voor niets. De route gaat 75km voort over de hoogste pieken van het natuurpark. Je vindt er immense eikenbossen afgewisseld met grazige grasvlakten en verschillende meren. Daarnaast kun je er wilde paarden, vale gieren en het beroemde Sicliaanse zwarte zwijn spotten.

Parco dei Nebrodi

Parco dei Nebrodi biedt talloze mogelijkheden voor kortere tochten en mooie picknicks maar is moeilijk te benaderen voor langere tochten. In het natuurpark liggen vrijwel geen gemarkeerde routes. Er is een kaart beschikbaar waarop het pad is weergegeven over de rug van het natuurpark, maar ook de Dorsale dei Nebrodi is vrijwel volledig ongemarkeerd. Neem dus je kompas en je stoute schoenen mee, maar de route is die moeite dubbel en dwars waard. Ontdek je Sicilië graag, maar wil je liever een heerlijk Siciliaans huis als uitvalsbasis, check dan zeker het aanbod van Interhome Vakantiehuizen.

DagtochtItaliëLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.