Een goed begin, is… Alpe Adria Trail ST01

door

De Alpe Adria Trail is een aaneenschakeling van 43 trails die je all the way van het hoogste punt in Oostenrijk tot aan de kust van Italië voeren. De trails variëren van kort en makkelijk tot lang en pittig. Er is dus voor ieder wat wils. Waar wij vrij zeker van zijn, is dat de eerste etappe van de Alpe Adria Trail een succesnummer is voor iedereen.

Het hoog(s)tepunt

De eerste stage (ST01) is gemiddeld lang en gemiddeld zwaar. Je moet dus wel een beetje conditie hebben voor deze tocht. Maar dan krijg je ook wat. Je start bij de Pasterze gletsjer op de Kaiser Franz Josefs Höhe. Deze gletsjer ligt vlak naast de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Met een beetje geluk heb je helder weer. Dan is de view opperbest. Je bent omgeven door sneeuw en ijs, met daaronder prachtige meren, waar (helaas) de stukken gletsjerijs in drijven om gaandeweg naar beneden steeds verder te smelten.

Het water wijst je de weg

ST01 van de Alpe Adria Trail bestaat voornamelijk uit afdalen. Je volgt het gesmolten gletsjerwater tot in het dal van Heiligenblut. Het eerste gedeelte gaat over stenen en rotsen. Toch is de trail nooit moeilijk. Je loopt om de gletsjermeren heen, voorbij watervallen, tot aan Stausee Margaritze. Een groot reservoir dat dient als een van de opslagcentrales van Kaprun. Ben je eenmaal voorbij het reservoir, dan wordt alles anders…

Door de bomen het bos zien

Direct na Stausee Margaritze passeer je de boomgrens. Nadat je deze grens bent gepasseerd, waan je jezelf op een hele andere trail. Opeens sta je midden in een bos. Een bos dat wat weg heeft van een bos bij de zee of bijvoorbeeld de Loonse en Drunense duinen. Het pad waar je over loopt is droog en zanderig, terwijl het om je heen prachtig groen is en het heerlijk naar zomers warme naaldbomen ruikt. Tijdens ons bezoek staat het bos vol met wilde bloemen en denderen ook hier de indrukwekkende watervallen krachtig naar beneden.

Alpe Adria Trail continues

Uiteindelijk, na 5 tot 6 uur lopen, arriveer je ruim 13km verderop in het dorpje Heiligenblut. Een rustig, maar prettig dorpje om de nacht te vertoeven. Je hebt nu immers pas etappe 1 erop zitten. Vanuit Heiligenblut kun je een volgende dag verder lopen over ST02. Of je pakt de auto om de Großglockner High Alpine Route te rijden. Dat is een mooie (én toeristische) bergweg waar van alles te zien, horen en lezen is over de Oostenrijkse omgeving waar je je bevindt.

Meteen zin gekregen om de Alpe Adria Trail te lopen? Boeken is super simpel!
AlpenBergenEuropaGeorganiseerde reizenLangeafstandswandelingOostenrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

5 reacties. Reactie plaatsen

 • Ik heb een vraag.
  Hoe kom je vanuit Heiligenblut bij de Pasterze gletsjer op de Kaiser Franz Josefs Höhe?
  Uiteraard bedoel ik dus niet met eigen vervoer of lopend.
  Wij willen van daaruit terug naar Heiligenblut lopen.

  Met vriendelijke groet,
  Rene

  Beantwoorden
  • Hoi Rene! Excuses voor het verlate antwoord. Maar je kan vanuit Heiligenblut gewoon een bus nemen naar Kaiser Frans Josefs Höhe. Bij het toerismebureau kunnen ze je er alles over vertellen, maar volgens mij rijdt de bus elk (half) uur. Je stapt uit bij het beginpunt van de tocht en loopt dan (afdalend) terug naar Heiligenblut. Een absolute aanrader!

   Beantwoorden
 • Nog niet gelopen. Is er één voor mijn lijstje.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.