Op bedevaart naar Saint Jacques de Compostelle

door

Het is dé bekendste bedevaartsoorden van het Christendom in West-Europa; Santiago de Compostella. In deze stad vind je het graf van de apostel Jakobus. Dat is de plek waar vele pelgrims hun voettocht beëindigen. De pelgrimsweg naar Santiago wordt ‘Camino de Santiago’ of ‘El Camino’ genoemd. Een Spaanse naam, omdat het eindpunt in Spanje ligt. Er zijn vele wegen die naar Santiago de Compostella leiden. De meesten komen door Frankrijk. Eentje daarvan is Saint Jacques de Compostelle. Deze route start in Le Puy en Velay in de Franse Loire regio. De plek waar je een bijzonder trio aan heilige locaties vindt. En een mooie plek om je bedevaart te starten.

Holey Moley

Zodra je in Le Puy en Velay aankomt, zijn er twee items waarvan je mond direct openvalt van verbazing. Allereerst het imposante, monumentale standbeeld genaamd Notre-Dame de France. Deze gigantische, bronzen maagd is gemaakt van Russische kanonnen, staat op een ruim 130 meter hoge vulkanische rots en was een geschenk van Napoleon III. De Notre-Dame de France draagt een sterrenkroon op haar hoofd en het kind Jezus op haar arm, terwijl ze een bol vasthoudt en een slang onder haar voet verplettert. Dit beeld is alleen al de moeite om naar Le Puy en Velay te gaan. Maar er is meer. Er is namelijk nog een rots die hoog boven de stad uittorent. Op die rots staat St. Michel d’Aiguilhe. Een kapel die te bereiken is door 268 treden, uitgehakt in de rots.

Saint Jacques de Compostelle

Notre-Dame de France en St. Michel d’Aiguilhe zijn beiden imposant. Maar wil je de pelgrimsroute Saint Jacques de Compostelle starten dan moet je bij de kathedraal Notre-Dame de Puy zijn. Een prachtig UNESCO werelderfgoed dat sowieso de moeite waard is om eens te bezoeken. Wil je het echt goed doen, dan bezoek je de kathedraal om 7 uur ’s ochtends met de Pelgrimsmis. Vanuit daar start je de eerste etappe naar Saint-Privat d’Allier. Dit is een vrij vlakke tocht van 24km. Daar doe je ongeveer 6/7 uur over. Vind je dat te lang, dan zijn er nog twee opties. De eerste is een 8km lange hike naar St. Christophe-sur-Dolaizon (2,5 uur lopen). De tweede optie is 17km (4/5 uur) en loopt tot aan Montbonnet. Alle drie de bestemmingen liggen langs de GR65. Een GR is een Grande Randonnée en wordt aangeduid met de kenmerkende rood-witte strepen. Je kunt ze niet missen.

Op bedevaart

Alle bedevaarten die er zijn, vinden hun oorsprong in de religie. Pelgrims reisden naar een bedevaartsoort om daar de religieuze relikwieën te vereren, omdat men een belofte had gedaan aan God of als een boetedoening die werd opgelegd door de kerk of de rechtbank. Tegenwoordig beginnen een hoop mensen aan een bedevaart om hun leven te overdenken en tot bezinning te komen. Al zijn het cultuurhistorische erfgoed en de fysieke uitdaging ook belangrijke redenen om aan een pelgrimstocht te beginnen. Maar wat je reden ook is, weet dat je niet alleen bent op de route naar Santiago de Compostella. Er zijn meer dan genoeg anderen onderweg om lief en leed mee te delen.

Le Puy en Velay

Als afsluiter nog een paar leuke weetjes over Le Puy en Velay:
– Wist je dat Puy linzen hier vandaan komen? Puy linzen worden gezien als de toppers onder de linzen. Ze zijn donkergroen van kleur (i.p.v. de normale grijsgroene linzen die we kennen), zijn vrij klein en hebben een lekkere bite.
– De hele zomer lang kun je hier terecht voor een lichtfestival genaamd Le Puy de Lumières. Een aantal gebouwen zijn dan iedere avond prachtig uitgelicht met op maat gemaakte lichtshows. Een toffe manier om de stad te verkennen.

EuropaFrankrijkLangeafstandswandelingSpanjeTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.