De epische E4 route, 11.773 kilometer van west naar oost door Europa

door

Wanneer je in de zomer aan het hiken bent gaat het misschien wel eens door je hoofd, hoe zou het zijn om maanden op de trail te zijn? Wanneer je de tijd én motivatie hebt is de E4 in dat geval een geschikte kandidaat om als route te kiezen. Met zijn 12.000 kilometer doorkruis je een groot deel van Europa van west naar oost. Je begint in het zuiden van Spanje (of met een extra loop Portugal) en eindigt na het doorkruisen van Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Servië, Bulgarije en Griekenland in Cyprus.

Hoe loopt de E4 wandeltocht?

De E4 behoort tot de LAW routes, langeafstandswandelpaden van Europa. Een beetje hetzelfde als de GR routes, wat voor Grande Randonnée / groteroutepaden staat. Een lange afstand is het zeker, want met zo’n 11.773 kilometer (inclusief detours) ben je zeker zo’n 11 maanden of langer op reis. Een echte Europese thru-hike dus.

Je route begint in het zuiden van Spanje, in het pittoreske stadje Tarifa, gelegen aan de Straat van Gibraltar. Hier word je begroet door zonovergoten stranden en een prachtig uitzicht op de oceaan. Na zo’n 2000 kilometer noordwaarts klim je de Pyreneeën over en kom je aan in Frankrijk. Na een tocht richting en door de Alpen klim je hier over prachtige bergpassen van Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Hierna is het tijd voor een grote ronde door Hongarije van zo’n 1388 kilometer, waar je na Servië, Bulgarije en het vaste land van Griekenland de boot neemt voor het laatste ‘stukje’: 859 kilometer door Kreta en Cyprus.

Huttentocht in Oostenrijk Lechtal
Oostenrijk

Hoelang doe je ongeveer over de E4?

Hoelang je precies over deze tocht zult doen, is sterk afhankelijk van je fitheid, ook op lange termijn. Het lopen van zo’n lange tocht is een echte aanslag op je lichaam, maar ook onderweg train je waardoor je steeds sterker wordt tijdens het lopen. Stel je loopt gemiddeld zo’n 30 kilometer per dag, dan zou je over deze tocht zo’n 13 à 14 maanden doen. De kans dat dit echter lukt binnen deze tijd verschilt natuurlijk ook of je lichaam zo’n lange tocht volhoudt en of alles een beetje meezit onderweg. De stukken hooggebergte in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn moeilijk begaanbaar in de winter, de stukken door Kreta en Cyprus weer erg warm in de zomer, dus houd hier rekening mee in je planning.

Natuurgebied Spanje
Sierra Nevada | Credits: Sopotniccy – Bigstock

Enkele mooie highlights van de E4

Een makkelijker haalbaar plan is het verdelen van de tocht over meerdere jaren/ etappes. Zo kun je elke keer een klein deel van de route lopen, totdat je hem uiteindelijk in zijn geheel hebt gefinisht. Ieder land heeft zo zijn eigen charme en highlights, hieronder zetten we een paar op een rijtje.

Het begin van je route in Spanje

In het zuidelijkste puntje begint je tocht in Spanje. Fijn, want de eerste weken heb je minder hoogtemeters te maken om conditie op te bouwen voordat het zware werk in de Pyreneeën en Alpen begint. Je begint hier aan de kustlijn van Andalusië, een plaatsje met witte zandstranden en turquoise zee. Je geniet het meest van dit stuk als je het in de vroege lente/ najaar loopt. In de zomer kan de temperatuur hier namelijk flink oplopen. Ondanks dat Spanje in totaal minder hoogtemeters heeft op de E4 route begin je wel vrij snel in de Sierra Nevada, een prachtige hooggebergte in het zuiden van het land. Je tikt hier ook wat leuke plaatsjes aan waar het verleidelijk is langer rond te struinen als het stadje Ronda.

De E4 in Frankrijk

Frankrijk wandel je na Spanje in over een prachtig stuk dwars door de Pyreneeën, vlakbij Puigcerda. Je tocht hier begint gelijk goed door verschillende nationale parken met vele groene stukken trail, hooggebergte en bergemeren. Uiteindelijk loop je noordwaarts richting het middeleeuwse plaatsje Carcassonne, door Haute Languedoc, de Jura, de Vecors en de Cevennes in de richting van het meer van Genève.

Alain Bonnardeaux – Unsplash

Door het prachtige Zwitserland

Tijdens het stuk door Zwitserland loop je vlakbij, maar niet dwars door de Alpen. Hier doorkruis je een vrij noordelijk deel van Zwitserland tot je de grens met Duitsland of Oostenrijk (afhankelijk van je route) oversteekt. Hier wandel je een groot deel door de Jura, en word je omringd door vele prachtige bergen.

De E4 door Hongarije

De E4 volgt hier de National Blue Trail en de Great Plain Blue Trail en tikt gelijk wat bekende highlights aan van Hongarije: het Balatonmeer, de stad Boedapest maar ook de prachtige bergen in het noorden. Hier kom je behalve natuur ook weer veel cultuur tegen, oude kastelen, ruïnes en uitkijktorens. Op de blue trail vind je ook 150 checkpoints, welke je in een boekje kunt afstempelen om aan het eind van je Hongarije etappes een certificaat in ontvangst te nemen.

De zon tegemoet op de E4 in Kreta

Een bijzonder gedeelte van de E4, nadat je al flink wat kilometers erop hebt zitten, is het stuk in Kreta. Dit eiland heeft namelijk naast heerlijke stranden ook een prachtige gebergte in het midden van het land welke je met de E4 helemaal doorkruist. Aan het begin van deze etappes volgt de trail wegen langs dorpjes en een prachtige kustlijn waar je graag een duikje neemt in de turquoise zee. Je kunt hier ook heerlijk eten. Hierna trek je de bergen in door het hooggebergte van het land en kom je onder andere door de bekende Samariakloof. Ga je op vakantie in Kreta? Dan kun je ook een kleiner stuk van deze etappe doen.

Joshua Kettle – Unsplash
AlpenBergenBulgarijeDuitslandEuropaFrankrijkGriekenlandLangeafstandswandelingNationale parkenOostenrijkPortugalSpanjeTheHike.nlWandelroutesZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.