Dé Alpen-overtocht voor ‘beginners’: van Oberstdorf naar Meran

door

De laatste maanden hebben we veel over thru-hikes geschreven. Zo schreven we over de Slovenian Mountain Trail, een meer dan 600 kilometer lange hike door het ruige Sloveense landschap. En een aantal maanden daarvoor hebben we een deel van de Via Alpina uitgeprobeerd. Misschien denk je nu wel: leuk en avontuurlijk allemaal, maar zit er misschien ook iets bij voor de beginners? Uiteraard! Maak kennis met de E5, een Alpen-overtocht die je in zes tot acht dagen van het Duitse Oberstdorf naar het Italiaanse Meran voert.

De bekendste Alpen-overtocht

De E5 van Oberstdorf naar Meran geldt als de absolute klassieker onder de Alpen-overtochten. En dat is niet zo vreemd: het is namelijk de kortste route om de Alpenketen over te steken. Je doet er zo’n zes tot acht dagen over. Doordat deze thru-hike niet zo lang is, kun je hem indelen zoals jij wilt. Ben je sportief en hou je van veel kilometers per dag? Loop hem dan gerust in zes dagen uit. Of wil je het wat rustiger aan doen? Ook geen probleem, dan plak je er gewoon wat dagen aan vast.

Nog meer goed nieuws: met een goede conditie en redelijk tot goede bergervaring is deze tour zeer goed te doen. De route loopt volledig over gemarkeerde paden en onderweg slaap je in berghutten. Wie zich goed voorbereid en de juiste spullen meeneemt voor onderweg hoeft zich dus nergens zorgen over te maken.

En last but not least: op sommige delen van de route kun je een beetje smokkelen. Doordat je af en toe door dalen loopt met goede infrastructuur, kun je een keertje de bus pakken, of stiekem een keertje met de gondel omhoog. Je hoeft naderhand niemand te vertellen dat je een beetje hebt “vals gespeeld”.

Credits: Hayato Shin

Acht dagen, drie landen, ontelbaar veel ervaringen

Wat is er mooier dan je backpack op te doen, je auto achter te laten en het avontuur van de Alpen-overtocht aan te gaan? Wij kunnen ons bijna niets mooiers voorstellen. En precies zo voel je je als je Oberstdorf achter je laat en de Allgäuer Alpen intrekt. Heerlijk de natuur in, op weg naar het avontuur.

Vanaf Oberstdorf gaat het al snel steil omhoog naar de Kemptner Hütte. Dit is het eindpunt van de eerste etappe. Je bent nu al bijna in Oostenrijk. De grens steek je over bij het Mädelejoch, op ruim 1.800 meter hoogte. Daarna daal je af, onder het genot van prachtige vergezichten. De kop is eraf, en vanaf nu wordt het alleen maar ruiger.

Alpen overtocht

Het land van gletsjers en hoge toppen

We zijn inmiddels wat verder op de route. Een deel van Oostenrijk hebben we inmiddels al doorkruist. We zetten langzaam voet richting Italië en ons eindpunt Meran. Maar niet voordat we langs het dak van de Alpen-overtocht komen: het Pitztal en het Ötztal. Hier wacht het eeuwige ijs op je en de meest ruige bergtoppen.

We beginnen in het rustige Pitztal. De die-hards doorkruisen het dal te voet, maar veel hikers besparen zich dat gedoe en nemen de bus naar het eindpunt van het dal. Hier begint de klim naar het eeuwige ijs. Je slaapt in de Braunschweigerhütte, op bijna 2.700 meter hoogte en direct aan de gletsjer. Kan het nog mooier?

Een vleugje Mediterraans

Onze Alpen-overtocht komt al bijna ten einde. Na het Pitztal volgt het Ötztal. We zetten voet richting Italië en kunnen de Gnocchi al ruiken. De laatste stop in Oostenrijk is de Martin-Busch-Hütte. De volgende dag bereiken we het laatste land van de tour: bella Italia. De meeste hikers zien het stuwmeer van Vernagt als het eindpunt van de Alpen-overtocht. Vanaf daar kun je de bus nemen naar Meran.

De keuze is dus aan jou: heb je nog goede benen over, dan kun je gerust nog een extra etappe inplannen. Maar heb je stiekem al zin in goed eten en Aperol Spritz, spring dan vooral in de bus. In Meran kun je dan eindelijk je benen wat rust gunnen.

Credits: Alessio Zaccaria

Logistiek en tips bij een Alpen-overtocht

Misschien denk je nu, na het lezen van dit artikel, dit is echt iets voor mij. Maar, hoe ga ik dat allemaal regelen? Als je te voet ergens heen loopt, dan moet je onderweg ergens slapen. En natuurlijk moet je na de overtocht weer terug zien te komen bij je startpunt. En wat neem je mee? Voordat je een Alpen-overtocht gaat doen is een goede planning essentieel. Deze paklijst gaat je zeker verder helpen. En voor al het overige is een goede planning al het halve werk.

Plannen, plannen en nog eens plannen

Het is raadzaam je E5 Alpen-overtocht van tevoren goed te plannen. Hoe lang wil je bijvoorbeeld lopen per dag? En welke stukken leg je liever met het OV af? In het hoogseizoen is het aan te raden van tevoren de hutten waarin je slaapt te reserveren. Zo weet je altijd zeker dat je een plekje hebt. Veel hutten kun je het beste bellen of mailen om te reserveren. Hoe dat werkt, lees je in het artikel waarin het berghutten leven wordt uitgelegd.

Wie vanuit Nederland reist kan het beste met de auto of met de trein naar het startpunt in Oberstdorf. Je kunt je auto direct in Oberstdorf neerzetten, of je kunt ergens in München parkeren en dan met de trein naar Oberstdorf. Beide varianten hebben zo hun voor- en nadelen. Wie in Meran te voet aankomt heeft verschillende opties om terug te komen. Zo zijn er goede treinverbindingen van Meran naar München. Staat daar bijvoorbeeld je auto geparkeerd, dan kun je vanuit München weer snel terug naar huis, of nog even van de stad genieten.

Staat je auto in Oberstdorf, dan is dat ook geen probleem. Vanuit Meran zijn er ook busverbindingen naar Oberstdorf. Houdt hier wel rekening met een langere reistijd.

AccommodatiesAlpenBergenDuitslandEuropaHuttentochtTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.