Hiken en wijnen, 4 plekken waar het kan

door

De vakantieperiode is aangebroken en dat is voor veel mensen het moment om te genieten van het lekkere weer en uitgebreide dagen in de buitenlucht. Het maakt dan eigenlijk niet uit of je in binnen- of buitenland bent, als je maar even kunt afschakelen van je dagelijkse bezigheden. Persoonlijk geniet ik op zulke dagen ook nog wel wat extra van een lekkere droge witte wijn, om de warme vakantiedag af te sluiten bijvoorbeeld. En weet je wat nou leuk is? Je kunt dat glas wijn ook een nieuwe dimensie geven. Dat doe je door er outdoor activiteiten aan te koppelen: wijnwandelingen. We hebben een lijstje samengesteld met de beste wandeltochten voor wijnliefhebbers; van de zonnige wijngaarden in Duitsland tot de idyllische wijnregio van Italië en de overvloed aan prachtige druiven in Luxemburg, maar ook de verstopte wijndomeinen in Nederland komen voorbij.

Wijnwandelingen in binnen- en buitenland

Wijnwandelingen zijn een ideale activiteit voor de sportieve wijnliefhebber. En eigenlijk ook voor wie niet per se van wijn houdt, maar gewoon graag een mooie wandeling wil maken. Bij een wijnwandeling loop je namelijk langs en door de wijngaarden. Ofwel de locaties waar de druiven in groten getale worden verbouwd. In bekende wijnlanden zoals Italië, Frankrijk en Spanje bestaan de wijnwandelingen al langere tijd. Maar sinds de zomertemperaturen in Nederland oplopen, zien we ook steeds meer wijndomeinen in Nederland opkomen. Super leuk om die eens nader te bekijken, en er eventueel een glaasje te proeven.

Luxemburg: Traumschleife Wein- und Naturpfad Palmberg

Als eerste een bestemming die misschien niet direct in je opkomt als je aan wijn denkt, maar daardoor juist een super bestemming is. Op een paar uurtjes rijden van Nederland ligt namelijk het wijnparadijs genaamd Luxemburg. Daar waar de Maas en de Moezel scheiden, vind je volop wijngaarden waar je heerlijke hikes doorheen kan maken. Onze aanrader is de Traumschleife Wein- und Naturpfad Palmberg die start en eindigt in het Luxemburgse plaatsje Ahn. De route is ongeveer 9 kilometer lang, waarbij je 250 hoogtemeters maakt. Niet echt een pittige wandeling, wel een super mooie. Dat komt omdat je na de wijngaarden ook nog door natuurgebied de Palmberg loopt, om vervolgens af te sluiten met een wijnproeverij bij een lokale wijnboer.

wijnwandelingen-Luxemburg header Ahn wijngaarden

Duitsland: RheinTerrassenWeg

Vanuit Luxemburg volgen we grotendeels de Moezel oostwaarts naar Duitsland, totdat we net voor Frankfurt bij de Rijn komen. Daar wacht de RheinTerrassenWeg op ons. Deze wijnwandeling is een beduidend stuk langer dan de route in Luxemburg. We hebben het hier over een 75 kilometer lange trail die van Mainz tot aan Worms. We raden aan om de route in zo’n vijf dagen te lopen. Dan loop je ongeveer 15 kilometer per dag en houd je dus tijd over om te genieten van al het moois om je heen. Van idyllische dorpjes en indrukwekkende kathedralen. En natuurlijk van de lekkere wijntjes. Want ook hier blijkt de riviervallei een vruchtbare plek. Sterker nog, dit is het grootste wijngebied van Duitsland.

wijnwandelingen-Wandelroute Duitsland Rheiterrassenweg 5
Credits: Rheinhessen

Italië: Sentieri Langa Barolo

De echte wijnliefhebber heeft aan het woord Barolo al genoeg. Dat is namelijk dé wijn van Italië. Gelegen in het heuvelachtige decor van de Piemonte regio is het een perfecte plek voor het maken van wijnwandelingen. Overal om je heen zie je het groen van de wijngaarden, afgewisseld met grote wijnhuizen en authentieke stadjes vol wijnliefhebbers. De ideale manier om deze omgeving beter te leren kennen, is door het volgen van de bordjes Sentieri Langa Barolo. Dat doe je al wandelend natuurlijk. 14 kilometer lang, waarbij je van stadje naar stadje loopt, dwars door de wijngaarden. Je loopt dus over de heiligdommen van de beste wijnhuizen ter wereld. Hoe bijzonder is dat?!

wijn hike in Barolo

Nederland: Route des Vins

Waan je even in Frankrijk, terwijl je gewoon in Nederland bent. Helemaal in het zuiden van ons eigen land vind je een plek met meer dan 20(!) wijndomeinen. Dat vinden wij best verrassend. Toch blijken de Limburgse heuvels, met hun kalkrijke mergelgronden de ideale plek voor het verbouwen van wijn. En voor het maken van mooie wijnwandelingen natuurlijk. De Route des Vins is zo’n 10 kilometer, 3 heuvels en 5 wijndomeinen lang. Overal langs de route vind je leuke wijn-weetjes en met een beetje geluk kun je her en der ook een lekker glaasje Nederlandse wijn proeven. Een top-dag gegarandeerd.

wijnwandelingen-Nederlandse wijn op de Route des vins Zuid-Limburg
DagtochtDuitslandEuropaItaliëLuxemburgNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.