Wijn hike in Barolo – de ultieme hike voor wijnliefhebbers

door

Voor wijnliefhebbers is de Barolo regio in Italië een waar walhalla. Barolo-wijnen worden namelijk gezien als een van de beste Italiaanse wijnen. De liefde en passie die nodig is om deze prestigieuze wijnen te produceren, proef je terug in de hele regio. Overal waar je kijkt, zie je wijngaarden, wijnhuizen en wijnliefhebbers. Normaal gesproken gaan wijn en sportiviteit niet zo goed samen. Maar bij deze 14 kilometer lange wijn hike in Barolo is het juist de perfecte combinatie.

Wijn hike in Barolo

Het toffe aan Barolo is dat de vele wijngaarden ook hike trails vormen. Je loopt tijdens de route dus letterlijk door de wijngaarden om bij een volgende plek te komen. Wij starten de wijn hike in Barolo vanaf de camping in Vergne, waar we een paar dagen verblijven. Dat levert ons een paar extra kilometers op, maar ook dan is de hike nog steeds prima te doen. Vanaf onze plek zien we het routebordje al staan. Het beginpunt zoeken is dus niet meer nodig. Waar je vooraf wel even over na moet denken, is welke route je wilt lopen. Afhankelijk van de gekozen dorpjes, kun je de richting bepalen. Wij raden aan om van Vergne naar Barolo te lopen, te lunchen in Monforte d’Alba de dag af te sluiten in Novello.

Barolo als startpunt

Het lijkt misschien een beter idee om de wijn hike in Barolo te eindigen. Daar vind je namelijk vele wijnwinkels en een wijnproeverij in de ochtend is wel erg fanatiek. Toch adviseren wij om hier te beginnen. In Barolo mogen de winkels namelijk geen wijn schenken buiten de winkel. Daardoor vind je er nauwelijks terrasjes. Bij 30 graden binnen zitten is minder aantrekkelijk. Al kan ik me voorstellen dat het in het voor- of naseizoen wel goed toeven is.

Authentiek Italië

Vanaf Barolo is ongeveer 2,5 uur lopen naar Monforte d’alba. De route voert dus bijna helemaal langs en door wijngaarden. Dat lijkt misschien saai te worden, maar dat is het helemaal niet. Doordat het enigszins heuvelachtig is, blijft het uitzicht veranderen en verwonderen. Helemaal als je eenmaal aankomt in Monforte d’Alba. Een prachtig, authentiek Italiaans stadje. Er zijn een paar historische plekken te bewonderen, zoals het Auditorium Horszowski en Castello di Monforte. Onze grootste aanrader in Monforte d’Alba is om te lunchen bij Osteria dei Càtari. Het eten is er heerlijk en de wijn nog beter.

Vergeet de vergeten wijn niet

Nadat je je buik vol hebt gegeten, de wijn hebt verorberd en je benen wat rust hebt gegeven, is het tijd om door te gaan. Er staan immers nog aardig wat kilometers op het programma. Vanaf Monforte d’Alba vervolgt de route naar Novello. Wederom doe je vele wijngaarden aan, voordat je Novello zo’n anderhalf uur later op een volgende heuvel ziet liggen. Het dorpje Novello is niet zo spannend. Wat wel leuk is, is Vineria La Nas Cetta. Vernoemd naar de vergeten wijn, Nascetta, is dit een prima plek om de beste wijnen van de Barolo regio te proeven.

Vanaf nu komt het zwaarste gedeelte. Met meerdere wijntjes in de benen, mag je nog een eindje terug naar het beginpunt. Vergis je daar niet in. Ook dat is nog een uur tot anderhalf uur lopen. Kun je wel lekker ontnuchteren.

Cappella del Barolo

Mocht je nog veel zin en tijd over hebben, dan kun je er voor kiezen om de hike uit te breiden met La Morra. Vanaf Novello loop je dan een heel stuk noordelijker, richting La Morra. Wederom een mooi, oud, Italiaans dorpje op een heuvel, omringt met wijngaarden. Ook hier kun je terecht voor de lekkerste wijnen. Het leuke aan dit gedeelte van de route, is dat je langs Cappella del Barolo komt. Een oud kapelletje dat is omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk.

Schrijf in je agenda: Mangia Longa

Extra leuk: La Morra kent ieder jaar in augustus een grootse feestdag, genaamd Mangia Longa. Dit is een ‘hike’ langs verschillende wijnhuizen. Het hiken is hier overigens bijzaak. Het gaat om het drinken, eten en feesten.

DagtochtEuropaEventkalenderItaliëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Wat leuk om dit te lezen! Ik heb een wandelvakantie met verblijf in La Morra in de planning, in de herfst. Heb er nu al zin in! Ik ga jullie tips zeker meenemen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.