Wandelen langs de tofste watervallen van Yosemite National Park

door

Yosemite National Park is een van de vele nationale parken van de staat Californië in de Verenigde Staten. En één van de dingen waar Yosemite bekend om staat, zijn de prachtige watervallen. Er zijn er genoeg te vinden en in de zomer van 2023 waren ze sterker dan ooit tevoren. De combinatie van het smeltende ijs en de vele regenval zorgde voor een gigantische hoeveelheid water wat van de watervallen naar beneden viel. Ik was reuze benieuwd en ging op pad tijdens twee dag hikes om de Vernal falls en Mirror Lake te bezoeken.

Credit: Manon Hormes

Yosemite National Park

Hier, in het midden van de prachtige Sierra Nevada, vind je één van onze favoriete National Parks. Yosemite National park. Met iconische rotsformaties, prachtige watervallen en weelderige bossen is het echt een paradijsje voor wandelaars, klimmers en fans van kamperen. Yosemite is beroemd om zijn hoge granieten kliffen, waarvan El Capitan en Half Dome enkele van de meest herkenbare zijn. Klimmers van over de hele wereld komen hier om deze uitdagende rotsen te beklimmen, maar dit is zeker niet voor beginners. Gelukkig heb je ook tal van toffe dagtochten hier, waarbij je net als mij de watervallen kunt bewonderen.

Credit: Manon Hormes

Dagtocht naar Vernal falls in Yosemite

  • Afstand: 5 miles, 8 kilometer
  • Hoogteverschil: 1558 feet, ongeveer een 500 meter in hoogteverschil
  • Begint bij Happy Isles (shuttle stop 16)

Deze eerste wandeling was meteen eentje om al je kracht en uithoudingsvermogen te laten zien, en dit zeg ik vooral als amateur wandelaar. Ons doel was om naar de waterval Vernal Falls te wandelen, en een andere route terug naar beneden te nemen. De eerste helft van de wandeling bestond vooral uit het bewandelen van steile hellingen, het uitzicht werd alleen maar mooier en we kregen langzaam al wat sneak peeks van water te zien in de vorm van beekjes en kleine watervallen. Het was nog niet al te druk op het pad, dus we namen ook de tijd om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken. Des te dichter we bij ons hoofddoel aankwamen, des te vochtiger de lucht werd. Gelukkig hadden we windbreakers ingepakt, anders waren we helemaal verzopen. En daar was hij dan, de krachtige waterval. Het is zo indrukwekkend om te zien met hoeveel power het water naar beneden stroomt, je kan er wel uren naar staren. 

We namen een kleine peanutbutter and jelly sandwich-break bovenop de waterval, om daarna een andere route weer naar beneden te nemen. We moesten hiervoor nog een klein stukje omhoog, wat het helemaal waard was. Kijk dan naar dit spectaculaire uitzicht!

Na dat hele stuk omhoog en ook weer omlaag gewandeld te hebben, waren we meer dan blij om weer bij de auto aangekomen te zijn om een picknickplaats te vinden om onze lunch te eten. Dit wel met een wakend oog voor de dikke eekhoorns die maar al te graag een hapje mee wilden eten. 

Mirror lake

  • Afstand: 3 miles; 4,8 kilometer
  • Hoogteverschil: 216 feet, ongeveer 65 meter
  • Start bij Mirror Lake trailhead

Na een lange picknick vonden we nog wat extra kracht om een kleine wandeling te maken. Onze enige eis: het moet een ‘platte’ wandeling zijn! Gelukkig vonden we toen de Mirror Lake-wandeling. Heerlijk door de bossen heen en langs een riviertje, waar menig wandelaar aan het relaxen of zwemmen was. Ondanks de ontzettend frisse ochtend, was het in de middag heel verleidelijk om even af te koelen in het water. 

Deze wandeling ging een stuk langzamer, want stuk voor stuk voelden we onze kuiten, dijen, billen en benen stijver worden. Dit gaf het gevoel dat we iets goed hadden gedaan, maar ook dat we niet kunnen wachten om weer in bed te liggen. 

Leuke extra detour bij Glacier Point

Op de weg uit het park is het maar een kleine detour om langs het uitkijkpunt Glacier Point te rijden. Vanaf dit uitkijkpunt kun je ontzettend veel van het park zien, maar vooral ook de bekende en populaire bezienswaardigheden, zoals de Half Dome en Nevada Falls.

In totaal hebben we 21,3 kilometer gewandeld, want de wandelingen van de parkeerplaats naar het startpunt van de wandelingen tellen zeker weten ook mee! We hebben bijna 31.000 stappen gezet en we hebben de mooiste uitzichten ooit bewonderd. I would do it again in a heartbeat!

Nog meer wandelen in Yosemite National Park?

Eerder bezochten we ook de ‘Upper Yosemite’ trail, hierover lees je meer hier. En mocht je zin hebben om je tentje op te zetten in dit toffe park, dan lees je hier alles over kamperen in Yosemite.

BergenDagtochtMidden- en Zuid-AmerikaReisverhalenTheHike.nlVerenigde StatenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.